Specker Balázs

Hangvezérelt keresés a Google-tól?

Elképzelhető, hogy a Google olyan eljáráson dolgozik, amely lehetővé tenné a keresések hanggal történő vezérlését. A cég még 2001 februárjában nyújtotta be ezzel kapcsolatos a szabványkérelmét. A hírek szerint a folyamodványt tegnap végre elfogadta a szabványhivatal.

A szabványleírás vázlatából az derül ki, hogy a Google beszédfelismerő technológiát használna a keresőbe bekerülő kulcsszavak meghatározására. "A rendszer súlyozott logikai keresési mintát nyújt a keresőrendszereknek, és a keresőrendszer találatait a felhasználóknak" - áll a szabványkérelemben.

A Google Voice Search névre keresztelt eljárásnak egy demó verziója is elérhető volt a Google Labs oldalán, amit mára eltávolítottak. A tesztverzióban egy telefonszámot felhívva adhatott meg keresési mintát a felhasználó, majd ezután megkapta a keresés eredményét böngészőjében. Az nem világos, hogy valóban a demo által használt technológiát védette le a Google. A vállalat figyelmeztett arra is, hogy nem érdemes túl komolyan venni a beadványokat, mivel ezek legtöbbször alkalmazottaik agyszüleményeit tartalmazzák. A keresőóriás azt is megjegyezte, nem minden találmányból lesz végül valódi termék.

A Google vezetői azonban korábban a nyilvánosság előtt is szót ejtettek arról, hogy beszédfelismeréssel gazdagítanák keresőszolgáltatásaikat. Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy előrukkolnak valami hasonló fejlesztéssel a közeljövőben.

Valószínűleg nem véletlenül "kérték kölcsön" tavaly a Microsofttól Kai-Fu Leet, akinek fő szakterülete a beszédfelismerés. Persze a fő rivális sem akar lemaradni a versenyben. A Yahoo még jogi vitába is keveredett a Nuance Communicationsszel, amiért állítólag jogtalanul orozta el a cég hangfelismeréssel foglalkozó alkalmazottait - írja a BetaNews.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnarchoiD #9
    hang vezerelt kereses : mar reg megoldott

    nememlexem google vagy yahopo, usaban van egy telefonszama egy ketresonek es amit beleugatsz (angolul) arra rakeres es felolvassa a talalatokat ... mi ebben az uj akko` ? :)
  • RpPRO #8
    Ja, angol szo kereses yorkshire-i, oxfordi, skot, walesi, stb. kiejtes szerint. :DD

    Majd visszakerdez a google: say what???
  • smv #7
    A probléma inkább az lesz, ha magyarul keresel...
  • JimKirk #6
    Hat te jobban is tenned!
  • roliika #5
    Na ez a szép ám...ugye 1 évig tárolják az adatokat...szal lehet, hogy a hangod is. Már lassan Internetezni se merek! :-D
  • tothzozo #4
    És a kiejtés?????
    Mondjuk ha angolul keresel?
  • PetruZ #3
    Elsősorban nem PC-s, hanem mobilos környezetre tervezik, pl. forgalomirányító, helykereső alkalmazásokhoz.
  • Dj Faustus #2
    Voice interface for a search engine - tehát a hangvezérelt keresést (azaz hogy bemondod a keresőnek a keresett kifejezéseket, és ő visszaolvassa/kiírja).
  • bundee #1
    na, most mit vedettek le? a beszedfelismerest? vagy azt, hogy a beszedfelismeres eredmenyet a sw beirja a keresobe???

    mit vedetnek ezen le?