Figyelőnet

Repedések a Kínai Nagy Tűzfalon

Az Anonymizer program réseket keres a kínai internetcenzúra intézményén.

A Xifuchung online személyazonosság-védelmi cég angol nyelvű honlapján jelent meg az a program, amely speciálisan kínai állampolgárok számára igyekszik kiskaput nyitni az igen szigorú kínai cenzúra falain. A program teljes anonimitást ígér a felhasználóknak abban a környezetben, ahol már több szabadelvű újságíró került börtönbe internetes megnyilvánulásai miatt.

Az ázsiai országban a szabad véleményformálás és annak publikálása nem általános, hiszen komoly büntetéseket szabtak ki a közeli múltban is egy tanár internetes tevékenységéért. A cenzúráról jó ideje folyó vita már több internetes vállalatot is érint, többek között a Microsoft, a Google, és a Yahoo terjeszkedési tervei miatt már több esetben is került erősen vitatható döntések elé. Az tény, hogy a különböző szűrők alkalmazásával a "Nagy Fal" mögé zárt kínaiak egyre inkább ki szeretnének törni ebből a tarthatatlan helyzetből.

A mostani megoldás igyekszik megadni azt a biztonságot az internetfelhasználóknak, amely segítségével kikerülhetnek a cenzorok látóköréből. Sajnos azonban semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a program felhasználóit valóban védi majd a személyazonosság-védelmi program, hiszen a programot is kínai programozók készítették.

A program azonnal felveti azt a kérdést is, hogy legális-e Kínában anonimmódon internetezni? A válasz valószínűleg a cenzorok részéről egyértelműen a nem. Azt pedig nem pontosan lehet még tudni, hogy meddig hagynak működni egy törvénykezési joghézagban tevékenykedő vállalkozást abban az országban, ahol már bizonyos szavakra keresni is tilos.

A program letöltő oldala még működik, de gyaníthatóan a hatóságok hamarosan be fogják tiltani annak működését. Feltételezhető az is, hogy a hatóságok már a letöltőket is monitorozzák, és így jutnak információk birtokába a később már "láthatatlan" felhasználók személyazonosságáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #1
    Én a helyükben nem tölteném le,nem jó dolog szembekerülni a hatósággal,ők húzzák a rövidebbet,de remélem páran megszerzik és terjedni fog ahogy a sok kalózmásolat.
    Mondjuk kicsit bűzlik azért,hogy ilyen lassan reagálnak,meg hogy meg kell adni az e-mail címet a letöltéshez.Akik beírják a böngészőjukbe a címet azoknak tuti figyelni fogják a mailjeit.