Médiainfo

A Kongresszus előtt magyarázkodnak a keresőcégek

Mint ahogy az várható volt, nem maradt következmények nélkül a nagy internetes cégek Kínában folytatott terjeszkedési politikája.

Az internetes óriások - gyakran az általuk hangoztatott célokat figyelmen kívül hagyva - hatalmas engedményeket tesznek a kínai rezsim felé, hogy jelen lehessenek a piacon. A cégek vezetői ezért nemrégiben Washingtonban kényszerültek magyarázkodni, s minél hangzatosabb érveket felsorakoztatni amellett, hogy piacszerzésük nem áll ellentmondásban többek között a szólás szabadságának, mint egyik legfontosabb céluknak a képviseletével.

Nem volt egyszerű dolguk, hiszen a legutóbbi időszakban számos olyan esemény történt, ami hiteltelenné tehette érvelésüket az amerikai kormányzat szemében. Mint ismert nem régen a Yahoo segítségével azonosítottak be egy ellenzéki nézeteket hangoztató újságírót, valamint a Google saját magát cenzúrázza a kínai piacon. A Microsoft pedig tavaly decemberben tiltott le egy ellenzéki nézeteket is hangoztató blogot.

Az amerikai kormányzat, és a szenátus ezért elérkezettnek látta az időt, hogy lépjen az ügyben. A meghallgatás során a Fehér Ház emberjogi bizottságának republikánus elnöke, Chris Smith kiemelte, hogy semmilyen együttműködés nem lehetséges egy elnyomó rezsimmel a profit növelés érdekében.

A cégek azonban semmilyen olyan szervezet létrehozását nem szeretnék, ami rákényszeríthetné őket, hogy változtassanak terjeszkedési politikájukon. "Ha Kínában akarsz működni, akkor el kell fogadnod az ottani játékszabályokat" - fogalmazott a Yahoo vezérigazgatója, Michael J. Callahan. A többiek nem fogalmaztak ilyen egyértelműen, és inkább a kínai népnek az információhoz való jogát helyezték érvelésük középpontjába.

A jogvédő szervezeteket persze nem hatják meg a cégek érvei, és kitartanak abbéli meggyőződésük mellett, hogy az USA cégeinek nem lenne szabad kiszolgálniuk a kínai rezsimet. A nagy kérdés persze az, hogy a kongresszusi meghallgatást követik-e gyakorlati lépések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • messen #3
    Áve!

    Az amerikaiak butasága és önzőssége már kész röhely! Egyszer azért kardoskodnak, hogy minden országban a saját törvényei alapján lehessen megítélni a bűnözőket, még a sajátjait is! Másszor meg azért, hogy mindenhol amerikai legyen az életszemlélet! Hányok ettől. Mi köze az amerikai kongresszusnak, hogy a Kínai kormány mit enged meg a földjén és mit nem?! Önző, mindenbe belepofázó bigcowboyok!

    Nah. Kidühöngtem magam :)

    Csürsz!
    Én
  • Cat #2
    rég van, és épp azért szálltak be, hogy ne erősődjön meg tulzottan.
  • rigidus #1
    Addig szaroznak amig Kinaban keszitenek egy sajat keresot, aztan jahunak, guglinak meg eme$nek beint a Kinai Kormany.

    Oszt szevasz terasz