MTI

SMS értesítés a lakásmaffia ellen

A magánszemélyek is elérhetik a tulajdoni lapokkal kapcsolatos változásfigyelő-értesítésküldő szolgáltatást e-mailen és sms-ben - mondta Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára a budapesti 2-es számú Körzeti Földhivatalban rendezett sajtótájékoztatón.

Benedek Fülöp közlése szerint a lakásmaffia jellegű bűncselekmények túlnyomó részében az ingatlan tulajdonosának tudta nélkül történik az ingatlan eladása, az értesítéssel az ilyen típusú cselekmények megakadályozhatók, fokozható a jogbiztonság. A szolgáltatás igénybevételéhez éves szerződést kell kötni, aminek díja 4 sms értesítésnél nettó 2 500 forint, míg 50 darabnál nettó 3 400 forint. A rendszer értesítést küld minden olyan kérelem beérkezéséről, amely széljegyzésre kerül az ingatlan tulajdoni lapján, a tulajdoni lap adatainak változását eredményezi.

A közigazgatási államtitkár utalt arra, hogy az Országgyűlés lakásmaffia elleni albizottsága felhívásával összhangban 2005. szeptember 15-ével megindult a változásfigyelési szolgáltatás, első lépcsőben a TAKARNET országos földhivatali számítógépes rendszer felhasználói számára, akik az értesítéseket e-mail üzenetben kapják. Ez ma már több mint 4.000 felhasználót jelent, bankokat, közjegyzőket, közigazgatási intézményeket, önkormányzatokat, ingatlan irodákat, tervező cégeket, akik mindannyian igénybe vehetik a szolgáltatást. A szolgáltatás közvetett hatását a lakosság is érzékelheti, mivel gyorsabbá, biztonságosabbá válik például a banki vagy a hagyatéki ügyintézés.

A lakossági ügyfelek 24 órán belül értesítést kapnak az általa igényelt módon, e-mailben és/vagy sms-ben, ha az ingatlanára vonatkozóan valamilyen kérelmet nyújtottak be a földhivatalba. Egy ilyen kérelem szólhat a tulajdonjog változásról, valamilyen szolgalom bejegyzése vagy törlése iránti kérelemről. Az értesítés az ingatlan fekvése és helyrajzi száma mellett tartalmazza a változás jellegét is, széljegyzés, tulajdonjog változás, teher és tény változás. Ezt követően az ügyfél feladata eldönteni, hogy az adott kérelem a tudtával vagy a tudta nélkül történt-e, illetve ez utóbbi esetben a szükséges lépéseket megtenni. A földhivatali ingatlan-nyilvántartás számítógépes rendszerben üzemel, így a változásfigyelés a szükséges adatok regisztrációját követően teljesen automatikusan működik.

Berczi Norbert, az FVM helyettes államtitkára közölte, hogy a lakossági sms illetve e-mail változásfigyelő rendszer szoftver- és hardverfejlesztése az FVM számára 56 millió forintba került. Emlékeztetett arra, hogy az új szolgáltatást az tette lehetővé, hogy az ország 116 földhivatalában már digitálisan tárolják az ingatlan tulajdoni lapokat, és az egy számítógépes rendszerbe van kötve. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a múlt évben a földhivatalokban csaknem ötezer ember több mint 6,7 millió ügyiratot intézett el. Az idén a földügyi igazgatás finanszírozására 18-20 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 94 százalékát január 1-jétől a földügyi igazgatásnak kell előteremtenie, azaz az állam csupán a költségek 6 százalékát fedezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    előre kell fizetni egy megadott időszakra (mondjuk egy évre), és addig küldenek SMSt, amig tart a "keret". Bárkinek az ingatlanára kérhetsz értesítést, mivel a teljes adatbázis nyilvános. Tehát ha tudni akarod hogy a szomszédod mikor adja el az ingatlanát, csak egy papirt kell aláirnod.
  • dez #1
    Végre valami igazán hasznos. De ki fog érte előre fizetni? Vagy csak akkor kell, ha jön is SMS?