Gyurkity Péter

Átméretezett merevlemezek a flash térhódítása ellen

A Hitachi úgy véli, hogy a hordozható eszközökbe szánt 1 hüvelykes merevlemezek túlságosan kicsik,az 1,8-asok pedig túl nagyok, ezért új, 1,3 hüvelykes példányokkal készülnek a flash memóriák előretörése ellen.

Bill Healy, a vállalati stratégiáért és marketingért felelős alelnök a Cnet-nek adott nyilatkozatában beszélt a cég terveiről. Elmondta, hogy a Hitachi - a többi merevlemezgyártóval egyetemben - nagy problémával küzd a flashmemóriák gyors előretörése miatt. A megoldást ők egy új, átméretezett család piacra dobásában látják, amely arany középútként jelenne meg az 1 és 1,8 hüvelykes változatok között.

Ez az új sorozat 1,3 hüvelyk átmérőjű lemezekre épülne, és a vállalat szerint eséllyel venné fel a versenyt a mindent elborító flasháradat ellen. A 0,85 és 1 hüvelykes példányok ugyanis már nem tudják tartani a versenyt a flash egyre növekvő kapacitásával, míg az 1,8-es példányok túlságosan nagyok méretükben és ezzel együtt fogyasztásuk sem kedvező. A köztes megoldás révén a nagyobb tárolókapacitást és a tűrhető fogyasztást ötvöznék egyetlen családban, amely folytathatná a versenyt a memóriagyártókkal. "Jobb pozíciót nyernénk a versenyben, és megduplázódna a kapacitás az egyhüvelykesekhez képest" - jelentette ki Healy az interjúban. Az 1 hüvelykes változatok jelenlegi határa 8 GB, míg az 1,8-asoknál ez 80 GB.


Van még kiaknázatlan lehetőség a piacon, hiszen a jóslatok szerint a szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt merevlemezek forgalma idén 35 százalékkal, 60 millióról 80 millióra növekszik. A teljes piac 18 százalékkal bővül, 380-ról 450 millióra, ám a legtöbb terméket még mindig a PC-iparnak szállítják le. A Hitachi ezért az asztali szegmensben is újításokkal készül: a CinemaStar család a DeskStar sorozaton alapul, ám a merevlemez keresési (seek) sebességét csökkentették, ami lehetővé tette a fordulatszám minimalizálását, vagyis a zaj csökkentését. A 3,5 hüvelykes, 80-500 GB közötti változatokban érkező család tagjai iránt szórakoztatóelektronikai és PC-gyártók érdeklődnek. A gyártó ígérete szerint az alacsonyabb fordulatszám nem okoz majd teljesítményromlást.

Az Intel eközben gőzerővel dolgozik flash termékeinek megújításán. Brian Harrison, a memóriák fejlesztéséért felelős csoport igazgatója elmondta, hogy még ebben a negyedévben elkészül az első 65 nanométeres csíkszélességű NOR memóriachip, amely már 1 Gb sűrűségű, szemben a jelenlegi 90 nm-es, 512 Mb-es példányokkal. Állítása szerint a 45 nanométer alkalmazásának idejére a 2 Gb-es változatok sorozatgyártása sem okoz majd problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KDOG #32
    fájt az elözö nap mi :D ;)
  • Tiberius B #31
    öhömöhöm
  • solteszp #30
    És ehhez mit szoltok? 1T IDE replacement device
  • BiroAndras #29
    "A mai vinyók már elég halkak."

    Üresjáratban igen, de írás/olvasás közben már nem annyira. Ha nincs más zajforrás a gépben, akkor nagyon hallatszik.
    Nekem pont emiatt felmerült ötletként egy ilyen beszerzése, de az a baj, hogy letöltésre használom a gépet, oda meg kapacitás is kell.

    "A fő szempont a memória alapú "vinyóknál" a véletlenszerű elérés gyorsasága: adatbáziskezelésre, stb."

    Mekkora adatbázis fér el rajtuk? Nem jobb ugyanazt a RAM-ot cache-nek berakni?
  • dez #28
    "Azok teljesen más területet képviselnek. Olyan előnyeik vanank, amit más nem tud helyettesíteni (pl. zajszint, fogyasztás)."

    A mai vinyók már elég halkak. A fő szempont a memória alapú "vinyóknál" a véletlenszerű elérés gyorsasága: adatbáziskezelésre, stb.
  • maestro85 #27
    Valaki írta hogy lassúak a flash kártyák, azért a 60x flash kártyák vagy ha jól tudom már van ennél is gyorsabbak már nem igazán, mert írni is 10Mb/s el tudnak olvasni meg ha jól tudom 12MB/s. Még drágák de türelem, lesz még 20Mpixeles fényképeződ 100x-os flash kártyával és 10Gb-os tárolókapacitással, a vinyód meg otthon addigra mégnagyobb és méggyorsabb lesz ahol tárolod a rengeteg képet. Én már alig várom
  • Caro #26
    Vagy 3 0.5 terás Raid 5-ben és sokkal megbízhatóbb is.
  • BiroAndras #25
    "A politikat ugy hoztam ide, hogy profit ehseg = penzehseg alapon, s szemleltettem egy konkret esetet illetoen 1-1 politikai oldalrol"

    De miért kell a politikát belekeverni?

    "akkor flash illetve memoria alapu winchestereket sem erne meg gyartani"

    Azok teljesen más területet képviselnek. Olyan előnyeik vanank, amit más nem tud helyettesíteni (pl. zajszint, fogyasztás).
    Egy 1TB-os vinyót viszont helyettesít 2 db 0.5TB-os, ráadásul sokkal olcsóbban.
  • Tiberius B #24
    Készítenek 1-2 terás winchiket, csak nagyok, és összetettek, ha megfizethető árú kell, szerintem csinálnak nagyon nagy wincsiket is, csak azok méretben és árban is nagyon nagyok, szerintem.
  • Bagoly81 #23
    politikai hidetést olvashattak!
    mennjen el önis szavazni :P
    köszönjünk!.


    oks srácok :)