Gyurkity Péter

Iraki blogot jelöltek brit könyvdíjra

Az idei Samuel Johnson díjra esélyes művek között szerepel egy tavaly kiadott könyv, amelyet egy iraki lány internetes naplója alapján állítottak össze. Az USA eközben kiadná a háború alatt lefoglalt dokumentumokat.

A Riverbend néven alkotó iraki leányzó 2003-ban, röviddel a háborút követően kezdett hozzá internetes naplójának vezetéséhez. Első bejegyzésében csak nemét és korát közölte az olvasókkal, majd ezt követően leírta, hogyan vesztette el állását egy helyi szoftvercégnél. A folyamatosan bővülő blogot egy brit kiadó, a Marion Boyars érdekesnek találta - hogy mennyire igazuk volt, azt jelzi, hogy a művet az idei Samuel Johnson díjra esélyesek között sorolják fel.

Nem lehet véletlen, hogy éppen egy iraki blog ke­rült fel a listára, bár többen pozitívan nyilat­koz­tak a naplóról, amely egy más szem­szög­ből ismer­tet­heti meg a nyu­gati világgal az elmúlt évek törté­néseit és feltár­hatja az ország­ban uralkodó állapotokat. Az már csak hab a tortán, hogy egy inter­netes naplót találtak érde­mesnek a kiadásra, sőt, úgy tűnik, hogy már készül folytatás. A Marion Boyars szóvi­vője ugyanis jelezte, hogy a Baghdad Burning második része áprilisban, vagy májusban jelenhet meg. A BBC által szerve­zett díj nyertese 30 ezer fonttal, mintegy 11,5 millió forinttal lesz gazdagabb, vagyis nem kevés pénzről van szó. A szerencsés nyertes június 14-én veheti át a kitüntetést.

A blogban számos érdekes bejegyzést találunk a háborúról, Irakról, az elmúlt évek történéseiről. A legutóbbi írás összefoglalja az elmúlt három év eseményeit, és egyben tudtunkra adja, hogy mi változott az országban. Riverbend - mint sokan mások - az egyre növekvő szunnita-síita ellentét miatt aggódik leginkább. Állítása szerint ugyanis míg gyerekkorában alig volt érzékelhető a különállás, mostanra annyira eldurvult a helyzet, hogy többen polgárháborúként hivatkoznak rá.

Az Egyesült Államok eközben döntés született arról, hogy a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik a háború alatt lefoglalt iraki dokumentumokat. Ezek egy részét jelenleg is megtekinthetjük az interneten, igaz, csak elvétve találunk köztük angol nyelvű változatot, a legtöbbjük kizárólag arab nyelven olvasható. Valamivel összeszedettebb adatbázis találhatunk a Combating Terrorism Center oldalán. Hírszerzési szakértők szerint a nyilvánosságra hozott anyag értékét egyelőre nem lehet felbecsülni. A háborúval, illetve a Bush-adminisztrációval szemben állók véleménye szerint ez erősen közelít a nullához, pláne miután a dokumentumokból eltávolítottak minden "kényes" részletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)