Specker Balázs

Részletek Japán új szuperszámítógépéről

Nemrég hírt adtunk arról, hogy Japán új szuperszámítógépe túl fogja lépni az 1000 teraflopsos határt, ám a minisztérium hétfői bejelentésében még ennél is jelentősebb sebességnövekedésről számolt be.

Az oktatásügyi, kulturális, sport, tudományos és technológiai tárca szerint, gépük 10 petaflops sebességen fog futni, így 10 billiárd (10x1015) lebegőpontos műveletre lesz képes másodpercenként, ami tízszerese a korábban közölt adatoknak - írja a ZDNet. Ez jócskán meghaladná a jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógép, az amerikai kormány és az IBM közös fejlesztésű Blue Gene/L-jének teljesítményét, amely 136,8 teraflopsos eredménnyel büszkélkedhet. A japán kormánynak jenmilliárdokat kell előteremtenie majd 2006-ban, a jövő áprilisában induló kutatásokra. A fejlesztés teljes költségvetése várhatóan 80-100 milliárd jen közé tehető és a tervek szerint 2010-ig tart majd, nyilatkozták a tisztviselők a The Japan Timesnak.


Az NEC Earth Simulator

Az ilyen nagy teljesítményű számítógépre azért van szükség, hogy olyan kísérleteket lehessen velük szimulálni, amely a valós életben túl nehezen lennének megoldhatóak, illetve túl sok időt vennének igénybe. A kutatók remélik, hogy az új gépet gyógyszerkutatásra, a galaxis alakulásának modellezésére, valamint tájfunok és súlyos esőzések előjelzésére is használhatják majd. Japán jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépe, az Earth Simulator majd két és fél éven át, egészen tavaly szeptemberig tartotta vezető pozícióját a maga 35,9 teraflopsával. A múlt hónapban már a negyedik helyre zuhant vissza a ranglistán.

Az Föld szimulátort többek között a tengerek globális hőmérsékletváltozásainak nyomon követésére, valamint a következő századok természeti katasztrófáinak előrejelzésére használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #32
    És miért nincs benne a "listában"?
  • Ecology #31
    Tudtommal már létezik egy 8 petaflops teljesítményű gép Hollandiában Equeloquint-soudtaiser néven amit elméleti antianyag kisérletek illetve az emberi hang kutatására fejlesztettek ki.
  • CSOCSO #30
    ha ennyire uberfasza lesz akkor irhatna egy ertelmest windows-t kill getci helyett...
    Meg segithetne venni egy Suprat:)
  • dez #29
    ??
  • archkoven #28
    Milyen geci pénzeket kereshetnek itt a rendszergazdák! Bár én nem vagyok az, de még belegondolni is rossz.
  • [HUN]PAStheLoD #27
    néha 1-1 rackszekrényt lelőnek, átbogarásszák kipucolják, aztán másnap a másikat...
  • [HUN]PAStheLoD #26
    Hogy a "gyengébbek" kedvéért legyen mivel érzékeltetni a dolgokat ;]
  • cipo00 #25
    És mikor lehet majd ilyen gépet venni a tesco ban??:D
  • csomi #24
    Hat hogyne. Es meg persze az is csak nehogy a terroristak kezere keruljon!
  • HUNIgor #23
    Szerintem ahol ez a számítógép van ott nincs egy deka por sem, a kis pókokról már nem is beszélve akik teleszövik a belsejét.

    Kikapcsolni pedig nem hinném, hogy kikapcsolják.
    A szuperszámítógépek óraidejét meg lehet vásárolni. Komoly pénzekbe kerül egyetlen másodperc is. Nem hinném, hogy olyan ostobák lennének, hogy kikapcsolják.