26
  • dez
    "Rmax : LINPACK performance value (LINPACK szoftver által mért teljesítmény érték)
    Rpeak : Theoretical peak performance (Az elméleti maximáis csúcs teljesítmény értéke)"

Ha jól látom, az egyik szintetikus teszt, a másik meg elméleti érték...
    De végülis nekem is mindegy, csak megjegyeztem. :)
  • BiroAndras
    De akkor is AMD-ből 2.6GHz-est kéne hasonlítani, mert az a legerősebb.
    Meg igazából árat és melegedést is nézni kéne a korrekt összehasonlításhoz.
  • item
    Rmax : LINPACK performance value (LINPACK szoftver által mért teljesítmény érték)
    Rpeak : Theoretical peak performance (Az elméleti maximáis csúcs teljesítmény értéke)

És igen az opteronok 2Ghz en 4GFlop/s tud, a EMT64 es XEON meg 3.6Ghz-en 7.2GFlop/s-t Ha megnézed azonos órajelen nagyjából ugyan azt produkálná mind a két rendszer!
    De ez akkor sem változtat a helyzeten mivel 2880Db processzorral több van az AMD-s konfigban!
    Elméletileg: 2880db*4GFlops = 11520GFlops vagyis ennyivel több előnye van az AMD-s rendszernek.
    Viszont nehogy valaki megszóljon, nekem az ég világon semmi bajom nincs az AMD-s cuccokkal!!
    Csak ezt úgy megjegyeztem!
  • dez
    Megegyezik. :)
  • tdd
    "A JUBL "lelke" 16 384 egymás mellett párhuzamosan működő alacsony fogyasztású processzor."

erre lejjebb ez olvasható a cikkben:

"Jól jellemzi a Jülicher Blue Gene/L számítási teljesítményét, hogy az megegyezik 12 000 átlagos otthoni vagy irodai PC teljesítményével."
    Akkor ez most lassabb vagy gyorsabb, mint 12000 átlagos otthoni gép?
  • dez
    És az Opteron bármikor lecserélhető kétmagosra, hamarosan négymagosra is. Xeonnál nem ilyen egyszerű a dolog.
  • BiroAndras
    Pontosan mit jelentenek azok a számok?
    Egyébként azt is számold hozzá, hogy 2.0GHz vs. 3.6GHz. Van már 2.6-os opteron is, viszont Intel-ből 3.8 a csúcs.
  • BlackRose
    A 386-os beérte 1-2 W-al sőt még hűtő sem kellet neki, nem légcsavaros, hanem még az egyszerő aluminium darab sem, de pl. nekem az asztalomon (még egy néhány napig) álló 3.2GHz-s Prescott alapjában nem sokkal jobb teljesítményel rendelkezik mint a Notebook-omban levő Pentium M 740-es (1.73GHz), bár nem veszek észre valamire való különbséget, igaz, hogy ezért a 7200 fordulatos Seagate Momentus és az 1GB RAM is felelős, de mindegy, a két gép kb. egyforma sebességgel működik (sőt pl. az Acrobat Reader a notebookon a komplex vektorgrafikás oldalakat gyorsabban kezeli), esetleg renderingben nem, meg ugye grafikában habár itt is a Go7300-as felemeli a notebookot. Tehát a fogyasztás nem muszáj, hogy az egekbe nyúljon. Na amit itt mondani akarok az, hogy a fogyasztás komolyan lefogható ha az architektúra megfelelő, manapság az a probléma, hogy minden hülyeséget integrálnak a magba, pedig szerintem a specializált multicore a válasz, és persze a Cell-hez hasonló dolgok.
  • item
    Rábökni a generate gombra,mert közvetlen nem hozza be!
  • item
    Mi ez ha nem a gyakorlat ??
    Szuperszámítógépek táblázata!

Az 5. és a 6. helyet ajánlom a figyelmedbe!
  • juzosch
    A szakemberek szerint az ismert technológiákkal még 20-30 évig tartható az ütem, szóval ott is lesznek az asztalon ezek a procik még mielőtt nagyapa leszek:)
    És nem a levegőbe beszélnek, mert már most léteznek prototípusok 10-20 év múlva piacra kerülő technológiákhoz.
  • dez
    Néha ki kell nézni az x86-os dobozból. :) Van már olyan, hogy Cell, ami kapásból 30x-os gyorsulás matek számítási teljesítményt illetően. Későbbi változatai meg ezt fogják többszörözni.
  • lmisi
    -Hogy mikor lesz ez a teljesítmény az asztalunkon?
    Hááát..., ki lehet számolni. Az asztali procik teljesítménye nagyjából 2 évente duplázódott, 2-3 évvel ezelőttig. /Sajna inkább csak elméleti teljesítményük a gyakorlati valós alkalmazással kimérhető jó, ha 1,5x/ Azonban az ütem csökken.
    Kis jóindulattal, ha maradunk a 2x es ütem mellett.
    így 12 000x teljesítményt egy mai proci kb. 26-28 év múlva éri el. Azaz ne nagyon ácsingózz rá, ne halaszd el emiatt a gépvásárlást;). Ha pesszimisták vagyunk felmehet ez az érték 50-100 évre is, azaz ha élettartamod nem lesz hosszabb sokkal a jelenlegi átlagosnál nem fog érinteni túlzottan:-(((
    - A "Hát tudod a mai konfigok nem is olyan régen még szuperszámítógépnek számítottak."
    igaz volt 10 éve amikor az akkor 20-30 éves szuperszámítógépek teljesítménye valóban asztalra került. Igazándiból forradalmi újdonság csak a csöves technóról való áttérés hozott. Azóta, jóval kisebb durranás volt a microchipek bevezetése, aztán azóta csak lassú evolúció van forradalom nincs...., ergo a szuperszámítógépek sem fognak az asztalodon terpeszkedni.
    -Ráadásul most olvastam épp valahol hogy nem a gigahertz növelés, csíkszélesség csökkentés a probléma, hanem ezek eggyüttes hatásaként az óriási fogyasztás. Pl. a legcombosabb Intel procik 150w elcsámcsognak. Nem akarok hülyeséget írni, de egy 386-os talán beérte 10-20w -al is csúcsrajáratva mindenféle csoda energiatakarékosság nélkül. Ha belerakták volna akár 0,5 w-al is menne. Magyarán nincs ingyen reggeli, fizetni kell a teljesítményért már most is, méghozzá az áramszámlában folyamatosan. Így szemlélve nem valószinű, hogy a hagyományos(jelenlegi) félvezetős eljárásokon alapuló chipek asztali pc szinten valaha is fogják hozni ezt a teljesítményt.:-(
  • BiroAndras
    A valós teljesítmény számít, nem az elméleti. Elméletben a P4 és a xeon jó, csak éppen a gyakorlatban lassúak.
  • rigidus
    kepen a zigzgatok, befektetok orulnek, vagy a mernokok akik a hatukon odavittek+terveztek+osszeraktak?
  • item
    Pl a RoLii által írt Cray X1E gép 65 kW ot fogyaszt. Ez a LC vagyis folyadékhűtéses változat. A AC vagyis léghűtéses modellbe kevesebb processzor építhető igy kevesebb a fogyasztás is ez nagyából 17kW.
  • RoLii
    A thunderbird cluster(infiniband interconnectel), mig az XT3 MPP, distributed cachel CraySeaStar technologia.
    Ergo a Cray egyes esetekben gyorsabb (is lehet)
    De a dolog meglepett, forgott kezeimkozott 4utas opteron es emt64 is es az emt erezhetoen lassabb volt.
    Amugy ezek az ibm gepek szepek meg gyorsak de..
    En meg mindig a SSI/MPP gepeket tartom szuperszamitogepnek (pl Cray X1E) :)
    Ja es a Crayek a legszebb gepek a vilagon:)
    najo par SGI megkozeliti, de egy X-MP-nel nincs szebb :) v egy T932-esnel...
    jatszottam nemreg egy Y-MP EL -el, es mutatott erdekes dolgokat a maga kis 4 vektorCPUjaval (hozzateve hogy mindent vektorizalni erdemes rajta amit lehet) a disassembly meg...hatooo..nemsokat ertettem belole :)
  • cSuwwi
    kíváncsi lennék a fogyasztására. az rendben hogy ipari gép, de gondolom télen befűti a helységet ahol van + egy kisebb városnyi energiát vesz fel :o
    biztos van a közelben vmi erőmű :]
  • item
    Ja és a 8000 db EMT64 es xeon nagyából 2080 GFloppal lekörözte a 10880 db 2Ghz es Opteron prokesszorokat!
  • item
    Azért ez érdekes:

Red Storm Cray XT3, 2.0 GHz
    AMD x86_64 Opteron 2000 MHz (4 GFlops)

és pl 1

Thunderbird - PowerEdge 1850, 3.6 GHz, Infiniband
    Intel EM64T Xeon EM64T 3600 MHz (7.2 GFlops)

A Cray rendszerben 10880 db 2ghz es opteron van a Dell féle Thunderbird - PowerEdge 1850 rendszeben pedig 8000 db 3.6Ghz es Intel EM64T Xeon nyomul. Ezek szerint nem olyan rosszak azok a XEON-ok ugye ?? Mert már nem 1x halottam hogy az opteron eltángálja az intel féle xeonokat!
  • item
    Szeginyem, memóval is ellátták a drágámat!
    "Columbia System Facts

Based on SGI® NUMAflex™ architecture
    20 SGI® Altix™ 3700 superclusters, each with 512 processors
    Global shared memory across 512 processors

10,240 Intel Itanium® 2 processors
    Current processor speed: 1.5 gigahertz
    Current cache: 6 megabytes

1 terabyte of memory per 512 processors, with 20 terabytes total memory

Operating Environment
    Linux® based operating system
    PBS Proâ„¢ job scheduler
    Intel® Fortran/C/C++ compiler
    SGI® ProPack™ 3.2 software

Interconnect
    SGI® NUMAlink™
    InfiniBand network
    10 gigabit Ethernet
    1 gigabit Ethernet

Storage
    Online: 440 terabytes of Fibre Channel RAID storage
    Archive storage capacity: 10 petabytes
    "
  • item
    "System Name Columbia
    Site NASA/Ames Research Center/NAS
    System Family SGI Altix
    System Model SGI Altix 3700
    Computer SGI Altix 1.5 GHz, Voltaire Infiniband
    Vendor SGI
    URL http://www.nas.nasa.gov/About/...
    Application area Not Specified
    Installation Year 2004

Operating System Linux
    Interconnect Numalink/Infiniband
    Processor Intel IA-64 Itanium 2 1500 MHz (6 GFlops)
    "
    Azért én ezt is elfogadnám! pl illen gípmadár nyomul a NASA-ban is ahogy fentebb látható!
  • Zsoltika 007
    Hát tudod a mai konfigok nem is olyan régen még szuperszámítógépnek számítottak.
  • Darth Sith
    hát ha egy fél hangár ráfér az asztalodra.. :)
  • Freddy TNT
    Vajon mikor fog ez a teljesítmény az asztalunkra kerülni ?