"Kalózakció" a szabad szoftverek nevében
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A fájlokat buffereli, arra kell a sok RAM. De nagyon jó az, sokat gyorsít a rendszeren, ha van elég memóriád. Látható pl. hogy ha egy jó nagy fájlt másolsz, és félúton megszakítod, majd újrakezded, akkor az elején nagyon gyors a másolás, mert a memóriában marad a file.
A LINUX Barátok Szövetsége. Talán szervezhetne néhány ilyen akciót. DE MINEK?!
Sajnos a hazai számítástechnikai "müveltség" nem több mint nulla! A WINDOW$-ról mindenki azt hiszi, hogy az a WöRD! Pedig az még sokkal több pénz mint
az 'OP-rendszer' ami praktice semmit sem tud.
Úgy érzem nem érdemes tovább folytatni. Aki nem ért hozzá annak a vak lvat is el lehet adni... <#fejvakaras>#fejvakaras>
\"No boom today. Boom tomorrow. There\'s always a boom tomorrow. What? Look, somebody\'s got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!\" -- Lt. Cmd. Ivanova
A masik remalma a programozoknak a vindozos alkalmazas a honositasa. Agyrem. Nincs egy kiba egysegesitett megoldas amit rendszerszinten kozpontositva lehetne hasznalni. Mindenfele hazilag taknyolt megoldasokat hasznalnak az egyes alkalmazasok, ahany gyarto, annyifele agymenes.
Nem lehet meg userprofile-hoz se nyelvet hozzarendelni, hanem megegyszer fel kell telepiteni ua. a programot, ha pl. ket nyelven akarod hasznalni nehany kiveteles esettol eltekintve. Ez tobbnyelvu orszagokban egy hatalmas szivas.
Mert ugye a Vista már egy tökéletesen mûködõ, kiadott OS. 😊
Mellesleg vannak olyan ablakkezelõk, melyek nem túl szépek (nagyon puritánok), de funkcionalitásban odavernek az XPnek, KDE-nek, stb. Pl. PekWM (reklám helye, megint ezzel jövök, bocs 😊) Ha veszed a fáradtságot, akkor egy klassz ablakkezelõd lesz, amit könnyen tudsz használni, mert teljesen úgy mûködik, ahogyan akarod.
"amugy az XP is magyar jobb helyeken 😊"
Localisation még nem nagyon van. Nekem angol a gentoo-m, de a programok magyarul "mûködnek". A programozónak csak egy nyelvi fájlt kell írnia, és kész a fordítás. Windowsról nem nyilatkozom, nem értek annyira hozzá.
"ui: nekem az XP-m is ingyenes"
Ajándék? Netán nyerted? 😉
\"No boom today. Boom tomorrow. There\'s always a boom tomorrow. What? Look, somebody\'s got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!\" -- Lt. Cmd. Ivanova
pingvin (debian) max a hálózat miatt érdekel. de másra sose fogom használni.
A pista mire a polcra kerül elavult lesz. Legalábbis a legtöbb porckájában. (azért akad kivétel is).
De pl: a grafikai részt tekintve az XGL feladja al eckét. (igaz nem csak a winnek, hanem elég sok OS, és ablak kezelõnek)
GMI: egész konkrétan arra gondoltam, hgy a kizárólag kattintást ismerõ user, akinek a rálátása a win, és hallott már a linuxról felrak egy suse-t, és elkezdi osztani az észt, vagy valami kattra nem müxik akkor "xar a linux" kifejezéseket használ. Megsúgom: több OS is létezik. Igen, a linuxon túl is. Nekem több száz CD-n 80 Linux Disztró van, plusz a különbözõ OS-k. (os2, macos, beos verziók 4-tõl Zeta-ig, qnx, skyos, menuetos, solaris, opendos, stb...) és nem merném ezuek után kijelenteni, hogy értek az informatikához úgy áltaqlában. Ugyanis még mindíg van kb:40 olyan különbözõ OS, vagy tech. amirõl lövésem sincs. Így értettem a lámát. Kattintásra nem müxik, akkor vonyít. De az arca az nagy. Erre én amondó vagyok, legyen máshol nagy az arca, minket hagyjon békén.😊))
játék: Jóval mondjátok milyen játékok vannak linuxra, mert két "nagy játékmester" létezik aki írt, médiában szerepelt a kérdéssel. Én vagyok az egyik. A másik egy K. norbi nevû srác. (rég láttalak, ha ezt olvasod írj nekem 😊))
(ezt most nem azért írom, mert nagy az arcom, hanem, hogy végre zárjuk le ezt a kérdést végleg).
A linux nem játékra való. Ennek ellenére amit portoltam szebben megy mint winen. Számosságukat tekintve valóban kevesebb, de errõl sem al inux tehet. (hanem a játékgyártó) Példák: mohaa,wolf, nwn, descent összes, 0ueka össszes, unreal összes, doom összes... Soroljam. (nekem kb: 30 db körül van. Mind naítvan futkos. Jót szoktam játszani. 😊))
kisebbsegerzesem van? En eddig ezt forditva tudtam. Na dontsetek mar el.
"de ne ess kétségbe ez a legtöbb Linuxfanra jellemzõ tulajdonság!"
Nem vagyok "linuxfan". Szerencsere nem korlatozodik le a latokorom 2 OS-re.
"Már most is pánik van a Linux berkeiben"
mer az van? <#miaz>#miaz>
"Megjósolom ez a Vista megjelenésével csak nõni fog"
Az az erzesem, hogy itt fogunk ma behugyozni. Kezdodik megint "jolertesultek" melyszantasa.
En meg megjosolom neked, hogy a bmw-nel mar ossze is csinaltak magukat. 3 eve mikor a trabantgyar bejelentette az "uj" tecnologiat, hogy miket fog beepiteni "jovore" debutalo trabant "high speedbe", a bmw vezetok infuzioert konyorogtek, mikor meghallottak, hogy lesz benne legzsak, borules, negyhengeres motor, leeresztheto hatso ablak.
Illetve megse. Vagy ize, nem is jovore. Sot ize, nem minden, de lesz benne azutan, vagyis pontosabban jovore-jovore lesz, de a tobbi kulon, lesz majd jovorejovorejovore... De lesz. Lesz. Lesz. Lesz.
No. Szerintem lapozgassal korbe gyakrabban a "Linux berkeiben", mielott kozrohej targya lennel. Kezdheted mindjart az XGL, E17, AIGLX, XEGL, L3D tesztelesevel.
Ha utana meg van kedved Cistaval hencegni, turelemmel varjuk. <#puszi>#puszi>
<#nyes>#nyes><#nezze>#nezze>
Megjósolom ez a Vista megjelenésével csak nõni fog 😄D Már most is pánik van a Linux berkeiben
Kimi a legjobb! ;) \"Rohamosan terjed a madárinfluenza médiavírus\"
Ott a pont.
Mar csak a vege maradt le:
"baszokolvasni,deidekattintokodakattintok.baszommegvarnimigmegallacd.rafexekaresetrelinuxszarvindozfaszastabil" utan pedig felcsapnak ringyoz drukkernak egy olyan ceg melle ahol az "utolso a user, elso a ceg edeke", majd ritmusra tapsolnak veluk es husegesen kopkodnek egy kozosseg munkajara akik ejjelt-nappalt odaadva azon faradoznak, hogy a paraszt ne legyen tobbe kiszolgaltatva profitbeteg szoftverstriciknek.
Kesobb az ilyen lamak megirjak mindenidok legnagyobb ujsagcikkjet a Live disztrokrol a zindexre Kabare Csutortok stilusban, hogy ha nehany hozzaerto netan arra teved, sokkot kap, majd egy fel delutant porog a hatan mikozben alig birja visszatartani a vizelesi ingerjet.
Ja a Windows klasszikus nézeténél, talán szebb... az XP-nél nem, a Vista-t meg sem közelíti... amugy az XP is magyar jobb helyeken 😊
ui: nekem az XP-m is ingyenes <#bee1>#bee1>
Egy valódi live meg elfut vinyó nélküli gépen is.
"Nem kell, hogy az a tengernyi láma a linuxos világot is elárassza."
strogg: ez nagyon ott van 😊
#14 Ha ez így történt, memória hibára tippelek. A linux a memcsit használja elsõsorban, és csak másodsorban a vinyón lévõ swapot, a win pedig tudtommal vinyóra ír, onnan olvas elsõdlegesen.
Nálam 4-7 böngészõ, 2-3 letöltõ,1 netes és a gépemen lévõ mail, gimp, néha 2 példányban futó cd-író, és soha semmi problémám nem volt proci használattal (igaz, kizárólag amd). Teszem mindezt egy kb. féléve félig összeomlasztott rendszeren, ami alatt néhány hónapja vinyó, a múlt hónapban pedig lap, proci csere volt.
Nem tudom milyen linuxszal próbálkozol, de egy normálisan összerakott hardveren normálisan kell mennie.
játékok: igaz, amint M$ csinál, az valószínûleg nem fut linux alatt. Több ezer van a neten, nemcsak gyengék, de komoly 3D-sek is.
ntfs írás: inkább hagyjuk, jogtiszta win kell hozzá, mert a captive az M$ honlapjáról tölti le a fájlokat.
Na, és a cikk.
Emberünk eme tettét valószínûleg tõlem leste el 😊
Tavaly nyáron - laptop vásárlás elõtt - bementem egyik nagyáruházba. Táskámban 2 db - különbözõ alapú - live cd-vel, és szépen végigteszteltem a laptop kínálatot.
(Eladók csak messzirõl néztek, érdekes, h. egyik sem jött oda, hogy mi a fenét csinálok.)
Ha ezt vki megtenné, máris egy linuxossal több lenne a világon. 3 winyóm van, valamelyre csak felpakolnám...
A hozzászólásokról:
Hülyeség, hogy a linux nem tud játékokat futtatni: Vannak emulátor progik,(wine, vagy mi egy pl,) azokon rengeteg féle játék elindul. Persze a windows-ot ajánlom én is játékplatformra, munkára is jó, csak gyakran kell újratelepíteni annak, aki tényleg használja.
...+.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
2 nyarat, s azóta fél évente 1-1 hónapot kap tõlem, de eddig még mindig nem lopta be magát a szivembe. engem nem az X százalékot vesz le az erõforrások-zavar, hanem az, hogy ha töltögetnék le progikat (m1, h csirke vagy ablak alá), akkor 3-4böngi,filekezelõ, tömörítõ, normálisan belõtt xmms(értem, hogy a proci-vinyóhasználat szintén korlátozva) esetleg képnézõ, mail ha megy egyszerre, akkor összecsinálja magát...
Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.
Adott egy szaktársam itt, az egyetemen. Nem ért Linuxhoz, de megvan a maga esze, és nem lusta. Egyetem miatt kell a Linux (hálózati programozás teljesen Linux alól megy, Windows éppen említés-szinten van 😊 ), viszont õ nem akar gépre feltenni Linuxot, nem akarja a sok beállítást és fájlt áttenni csak azért, hogy Linux alatt is halhathasson zenét, nézhesse a leveleit, stb. Tökéletesen érthetõ.
Szóval LiveCD-t ajánlottam neki, de nem jött be, nem volt alapból olyan, ami programozáshoz kellhet. Végülis egy VMWare megoldás maradt, ahova felnyomtuk az Ubuntut. Szép, KDE felület, az egész egy 2 gézás cerkán (nem egy izmos gép). Elég jól és gyorsan futott.
Nemrég örömmel újságolta, hogy sikerült egy pár programot feltennie, és jól mûködött. Mondta, hogy így már érdekli a Linux, megvan az alapvetõ sikerélmény. Az illetõ nem használt elõtte még Ubit, de felsoroltam neki az alapdolgokat (man, ls, rm, mkdir, stb.) és elboldogult. Hozzáállás kérdése.
Csak "commercial"-like (ezt jolmegaszontam) fosnak a KDE-tol a GPL miatt. A tokes disztroknak javareszt a satant latjak kiserteni ha meghalljak a G-P-L betuket egymas utan. Azt meg ugye tudjuk, hogy a GPL toretlenul dozerolja a kereskedelmi szoftvereket, nem ertem, hogy miert pont most allna meg.
Ha X closedsource szoftvert csak a meregdraga QPL mellett lehet megirni QT-re, akkor megveszik. Aki nem akar erte ennyit aldozni annak marad a GPL-es megoldas. Ha sajat maganak fejleszt ez nem jelent gondot, de ha terjeszti, akkor a forraskodot publikalnia kell. eleinte sokan feltek ettol, de egyre tobben megteszik es a szolgaltatasokbol elnek.
IMHO a GPL-dozer az nem all meg. A baj szerintem inkabb az, hogy az emberek alapbol nem szeretnek dolgozni (ezt igy a kornyezetembol megitelve) es a GPL pedig nekik nagy szivas lesz. Ezt figyeld meg, akarmelyik ceg amelyiket eltolt a GPL-dozer, mindegyik javareszt a szabadalmai utani eltartasdijbol elt. A GPL betomte ezt a rest es a "ceg erdekei" helyett egyre jobban eloterbe kerul a "felhasznalo erdeke", ami azert eleg szarul hoz nekik a konyhara.
A masik dolog, meg ha a fejlesztok nem akarnak semmikeppen GPL-re fejleszteni vallaltairanyitasi, v. egyeb - korabban zart - ugyviteli rendszereket, akkor keresnek mas megoldast, vagy felbukkannak a szemfulesebbek, azok akik meg fognak. Elobb-utobb szigorodik a helyzet, az elvarasok egyre nagyobbak, egyre tobb ceg dont ugy, hogy holmi closed-source megoldasok egy palyazatnal is szinte mar-mar a "nevetseges probalkozas" szintjet suroljak. Ez a tendencia egyre novekedni fog a szabadszoftverek ternyeresevel.
IMHO senki sem szeret kiszolgaltatottsagi szerzodeseket alairni senkivel.
Khmm.. Ne aggodj te azok miatt a buksik miatt. <#ravasz1>#ravasz1> <#wink>#wink>
Mar nem nagyon igaz ez sem. Az uj 3.5-os szeriaban ujrairtak a QT feloli API-t, kilapatoltak a regi KDE2-es korszakbol visszamaradt szosszeneteket. Azota vetekszik a tobbi ablakkezelovel is. Arrol nem beszelve, hogy a kovetkezo generacios QT4-es szeria teljesen uj widget engine-re epul, termeszetesen szamottevo teljesitmeny javulas mellet, ami szinten egy ujabb lokes lesz a kde-nek.
A DX. Az, hogy nincs DX linuxra, nem al inux hibája."
Anno volt egy probalkozas egy opendirectx neven ha jol remlik (?), de nem hallani rola semmit. Mindegy vannak alternativ crossplatform gamelib-ek: plib, clanlib, libsdl. En az utobbi kettot hasznalom, ezek kozul is jobbara a clanlib-et. Ez legalabb annyira kiforrott mint a DX, nagyon szep tiszta a kodja es nagyon jol dokumentalt. A keszitett kod hordozhatova valik az osszes unix rendszerre ill. vindozra is, a kovetkezo generacios clanlib pedig elvileg keszen lesz dx illesztesere is.
Az sdl-nek valamivel jobb a platformtamogatottsaga, ami bajom van vele, az kozmetikai jellegu rigolyam: elegge balphasz prefix-eket adtak a deklaraciokba es eleg fapad az API-ja.
"Az itt említett XGL ha képesl ezs megmozgatni a KDE-t (szvsz az idén már képes lesz) akkor azt hiszem alaposan el fog húzni."
Az XGL (amennyire en tudom) kimondottan a gnomehoz keszult, a KDE4 viszont elvileg tavasszal, vagy mar a nyaron erkezik es ahogy a multkor elneztem a slideshowt, a Majkrem Cista orulhet ha dobogos helyezest kap mellettuk.
Szerintem ez szerepet jatszhatott abban, hogy az osszes nagy disztro lecserelte a kde-t (kiveve a slack, mert Patnek remalom volt a gnome)
Szabad szoftvereknel az egy evnel idosebb szoftverek (disztrok is) rendszerint oskori leletkent vannak mar emlegetve.
Probalj meg ujabb diszribuciokat, kezd a bejaratottabbakkal eloszor:
Pl knoppix, slax, kubuntu live, mandriva live...
PC-re van vagy szaz, vagy meg talan tobb is.
Itt talalsz alternativ Live CD-ket is:
http://distrowatch.com/search.php?category=Live+CD&origin=All&basedon=All&desktop=All&architecture=i386&status=Active
A titkárnõs része viszont nem igy müködik.Ugyanis a titkárnõket nem ugy kell elképzelni mint az amerikai filmekben hogy tegnap felvett 20 éves szõke cicababa akit csak dugásra használ a fönök, hanem gyakran már 20-30 éve a cég titkárnõje, ismeri kivülbelül a céget, a fönökét, tud mindent hogy melyik levelet hová mikor hogy kell elküldeni stb stb...és az évek során megtanulta használni a windowst meg az officet alapszinten.Egy ilyen tapasztalattal rendelkezõ dolgozót senkisem fog kirugni, se a linux kedvéért sem másért.És ha nem ért a linuxhoz, akkor bizony nem fognak a gépére linuxot rakni, mert egy fönök sem hülye hogy ezesetben kétszer annyit kelljen dolgoznia neki is mert a titkárnõ nem ért a linuxhoz.
Ez más dolgozok esetében is igy van (tanulmányik,hivatali dolgozok) ha lecserélnék linuxra a szoftvereiket, gyakorlatilag egy fél évre megbénulna minden amig vmilyen szinten el nem kezdik kapiskálni hogy hogy müködik és újabb fél év amig minden rendesen müködne.ergó nem éri meg átállni a legtöbb cégnek linuxra a dolgozók gépén.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360