109
  • BiroAndras
    #109
    "Csak többet swappol, mint a Linux, mert igyekszik mindent kilapolni pár perc nem-használat után, hogy minnél több memóriát használhasson mindenféle belső buffernek [EQU elmondása alapján]. (Hogy mire kell neki akár 1+GB is, nem tudom. :P)"

    A fájlokat buffereli, arra kell a sok RAM. De nagyon jó az, sokat gyorsít a rendszeren, ha van elég memóriád. Látható pl. hogy ha egy jó nagy fájlt másolsz, és félúton megszakítod, majd újrakezded, akkor az elején nagyon gyors a másolás, mert a memóriában marad a file.
  • szal
    #108
    Legalább magunk között nem kellene fanatikusnak nevezi azt aki jót akar! Meg azután vegyük figelembe a hazai kereskedelmi 'kulturánkat'.
    A LINUX Barátok Szövetsége. Talán szervezhetne néhány ilyen akciót. DE MINEK?!
    Sajnos a hazai számítástechnikai "müveltség" nem több mint nulla! A WINDOW$-ról mindenki azt hiszi, hogy az a WöRD! Pedig az még sokkal több pénz mint
    az 'OP-rendszer' ami praktice semmit sem tud.
    Úgy érzem nem érdemes tovább folytatni. Aki nem ért hozzá annak a vak lvat is el lehet adni...
  • h4x0r
    #107
    Thx, valami ilyesmire gondoltam én is. :)
  • rigidus
    #106
    A programozónak csak egy nyelvi fájlt kell írnia, és kész a fordítás. Windowsról nem nyilatkozom, nem értek annyira hozzá."

    A masik remalma a programozoknak a vindozos alkalmazas a honositasa. Agyrem. Nincs egy kiba egysegesitett megoldas amit rendszerszinten kozpontositva lehetne hasznalni. Mindenfele hazilag taknyolt megoldasokat hasznalnak az egyes alkalmazasok, ahany gyarto, annyifele agymenes.

    Nem lehet meg userprofile-hoz se nyelvet hozzarendelni, hanem megegyszer fel kell telepiteni ua. a programot, ha pl. ket nyelven akarod hasznalni nehany kiveteles esettol eltekintve. Ez tobbnyelvu orszagokban egy hatalmas szivas.
  • h4x0r
    #105
    "Ja a Windows klasszikus nézeténél, talán szebb... az XP-nél nem, a Vista-t meg sem közelíti..."

    Mert ugye a Vista már egy tökéletesen működő, kiadott OS. :)

    Mellesleg vannak olyan ablakkezelők, melyek nem túl szépek (nagyon puritánok), de funkcionalitásban odavernek az XPnek, KDE-nek, stb. Pl. PekWM (reklám helye, megint ezzel jövök, bocs :)) Ha veszed a fáradtságot, akkor egy klassz ablakkezelőd lesz, amit könnyen tudsz használni, mert teljesen úgy működik, ahogyan akarod.

    "amugy az XP is magyar jobb helyeken :)"

    Localisation még nem nagyon van. Nekem angol a gentoo-m, de a programok magyarul "működnek". A programozónak csak egy nyelvi fájlt kell írnia, és kész a fordítás. Windowsról nem nyilatkozom, nem értek annyira hozzá.

    "ui: nekem az XP-m is ingyenes"

    Ajándék? Netán nyerted? ;)
  • rigidus
    #104
    zindex megint
    vadkapitalizmus temahoz
  • dez
    #103
    Természetesen Windowson is a memóriából(/-ban) futnak a programok, azaz a memória-hozzáféréseket nem irányítja át egyenként a vinyóra (ez egy kissé lassú lenne), hanem előbb vissza-swappolja őket (vagy az aktuális lapot). Csak többet swappol, mint a Linux, mert igyekszik mindent kilapolni pár perc nem-használat után, hogy minnél több memóriát használhasson mindenféle belső buffernek [EQU elmondása alapján]. (Hogy mire kell neki akár 1+GB is, nem tudom. :P)
  • dez
    #102
    Ugh, index.hu... A filmkritikáik és egyebek (Linux-hoz való hozzáállás, stb.) alapján úgy tűnik, a vadkapitalizmus feltétlen hívei (legalábbis jópár cikkíró).
  • 12346
    #101
    no ja. nekem is van egy jól működő kíndózom és kész. no para, meg lepállás.
    pingvin (debian) max a hálózat miatt érdekel. de másra sose fogom használni.
  • strogg
    #100
    Bocsánat: NEM ÉN PORTOLTAM. Az akart lenni, hogy PORTOLTAK.
  • strogg
    #99
    Ott a pont rigidus :)
    A pista mire a polcra kerül elavult lesz. Legalábbis a legtöbb porckájában. (azért akad kivétel is).
    De pl: a grafikai részt tekintve az XGL feladja al eckét. (igaz nem csak a winnek, hanem elég sok OS, és ablak kezelőnek)

    GMI: egész konkrétan arra gondoltam, hgy a kizárólag kattintást ismerő user, akinek a rálátása a win, és hallott már a linuxról felrak egy suse-t, és elkezdi osztani az észt, vagy valami kattra nem müxik akkor "xar a linux" kifejezéseket használ. Megsúgom: több OS is létezik. Igen, a linuxon túl is. Nekem több száz CD-n 80 Linux Disztró van, plusz a különböző OS-k. (os2, macos, beos verziók 4-től Zeta-ig, qnx, skyos, menuetos, solaris, opendos, stb...) és nem merném ezuek után kijelenteni, hogy értek az informatikához úgy áltaqlában. Ugyanis még mindíg van kb:40 olyan különböző OS, vagy tech. amiről lövésem sincs. Így értettem a lámát. Kattintásra nem müxik, akkor vonyít. De az arca az nagy. Erre én amondó vagyok, legyen máshol nagy az arca, minket hagyjon békén.:)))

    játék: Jóval mondjátok milyen játékok vannak linuxra, mert két "nagy játékmester" létezik aki írt, médiában szerepelt a kérdéssel. Én vagyok az egyik. A másik egy K. norbi nevű srác. (rég láttalak, ha ezt olvasod írj nekem :)))
    (ezt most nem azért írom, mert nagy az arcom, hanem, hogy végre zárjuk le ezt a kérdést végleg).
    A linux nem játékra való. Ennek ellenére amit portoltam szebben megy mint winen. Számosságukat tekintve valóban kevesebb, de erről sem al inux tehet. (hanem a játékgyártó) Példák: mohaa,wolf, nwn, descent összes, 0ueka össszes, unreal összes, doom összes... Soroljam. (nekem kb: 30 db körül van. Mind naítvan futkos. Jót szoktam játszani. :)))
  • rigidus
    #98
    "erre csak annyit mondok, hogy erős kisebbségérzésed már átcsapott kóros összesküvéselméletbe"

    kisebbsegerzesem van? En eddig ezt forditva tudtam. Na dontsetek mar el.

    "de ne ess kétségbe ez a legtöbb Linuxfanra jellemző tulajdonság!"

    Nem vagyok "linuxfan". Szerencsere nem korlatozodik le a latokorom 2 OS-re.

    "Már most is pánik van a Linux berkeiben"

    mer az van?

    "Megjósolom ez a Vista megjelenésével csak nőni fog"

    Az az erzesem, hogy itt fogunk ma behugyozni. Kezdodik megint "jolertesultek" melyszantasa.

    En meg megjosolom neked, hogy a bmw-nel mar ossze is csinaltak magukat. 3 eve mikor a trabantgyar bejelentette az "uj" tecnologiat, hogy miket fog beepiteni "jovore" debutalo trabant "high speedbe", a bmw vezetok infuzioert konyorogtek, mikor meghallottak, hogy lesz benne legzsak, borules, negyhengeres motor, leeresztheto hatso ablak.

    Illetve megse. Vagy ize, nem is jovore. Sot ize, nem minden, de lesz benne azutan, vagyis pontosabban jovore-jovore lesz, de a tobbi kulon, lesz majd jovorejovorejovore... De lesz. Lesz. Lesz. Lesz.

    No. Szerintem lapozgassal korbe gyakrabban a "Linux berkeiben", mielott kozrohej targya lennel. Kezdheted mindjart az XGL, E17, AIGLX, XEGL, L3D tesztelesevel.

    Ha utana meg van kedved Cistaval hencegni, turelemmel varjuk.
  • BuzzFuzz
    #97
    erre csak annyit mondok, hogy erős kisebbségérzésed már átcsapott kóros összesküvéselméletbe, aki a MS-ot a gonosz megtestesítőjének gondolja, de ne ess kétségbe ez a legtöbb Linuxfanra jellemző tulajdonság!


    Megjósolom ez a Vista megjelenésével csak nőni fog :DD Már most is pánik van a Linux berkeiben

  • BuzzFuzz
    #96
    Én sok Linux használót is a láma kategóriába sorolnék, mert azzal jönnek hogy nem kell nekik a vírustenyészet meg a sok fagyás, azért használnak Linuxot.... namármost aki kicsit is ért a Win-hez annál ilyen dolgok nem fordulnak elő és nem állít ilyeneket :)
  • rigidus
    #95
    "Ráadásul nem tudják hogy a grafikus mellett van 6 darab parancssoruk is, aztán rezetelnek ha megáll az egér."

    Ott a pont.
    Mar csak a vege maradt le:

    "baszokolvasni,deidekattintokodakattintok.baszommegvarnimigmegallacd.rafexekaresetrelinuxszarvindozfaszastabil" utan pedig felcsapnak ringyoz drukkernak egy olyan ceg melle ahol az "utolso a user, elso a ceg edeke", majd ritmusra tapsolnak veluk es husegesen kopkodnek egy kozosseg munkajara akik ejjelt-nappalt odaadva azon faradoznak, hogy a paraszt ne legyen tobbe kiszolgaltatva profitbeteg szoftverstriciknek.

    Kesobb az ilyen lamak megirjak mindenidok legnagyobb ujsagcikkjet a Live disztrokrol a zindexre Kabare Csutortok stilusban, hogy ha nehany hozzaerto netan arra teved, sokkot kap, majd egy fel delutant porog a hatan mikozben alig birja visszatartani a vizelesi ingerjet.
  • risp
    #94
    Nem erről van szó. Van akiben az alapvető hajlam sincs meg, hogy rákeressen valamire. És akkor elárasztják a fórumokat, folyamatosan nyitják az új topikokat, ráadásul olyan címekkel mint pl. "NEED IMMEDIATE HELP!!!", aztán csodálkoznak hogy nem mennek semmire. Ráadásul nem tudják hogy a grafikus mellett van 6 darab parancssoruk is, aztán rezetelnek ha megáll az egér.
  • 12346
    #93
    abban asszem egyetértünk, hogy ennek az arcnak rálépnénk a mogyijára. viszont mi az, hogy a lámák ne árasszák el a linuxos világot? te pingvinnel a hónod alatt születtél talán?:/
  • 12346
    #92
    nah azért a kockaságnak is vannak határai... nem mondok inkább semmit. ezzel se barátkoznék:D
  • BuzzFuzz
    #91
    "LIVE MAGYAR LINUX Nézd meg és utána beszélj zöldségeket! Szebb mint a win! És ingyenes! Ja meg teljesen magyar!"

    Ja a Windows klasszikus nézeténél, talán szebb... az XP-nél nem, a Vista-t meg sem közelíti... amugy az XP is magyar jobb helyeken :)

    ui: nekem az XP-m is ingyenes
  • MikaH
    #90
    #8: Az a "live" véletlenül nem "lite" volt? Utóbbi tuti, hogy sok-sok fájlt akar felpakolni, mivel az egy telepíthető, gyengített változat.
    Egy valódi live meg elfut vinyó nélküli gépen is.

    "Nem kell, hogy az a tengernyi láma a linuxos világot is elárassza."
    strogg: ez nagyon ott van :)

    #14 Ha ez így történt, memória hibára tippelek. A linux a memcsit használja elsősorban, és csak másodsorban a vinyón lévő swapot, a win pedig tudtommal vinyóra ír, onnan olvas elsődlegesen.

    #79
    Nálam 4-7 böngésző, 2-3 letöltő,1 netes és a gépemen lévő mail, gimp, néha 2 példányban futó cd-író, és soha semmi problémám nem volt proci használattal (igaz, kizárólag amd). Teszem mindezt egy kb. féléve félig összeomlasztott rendszeren, ami alatt néhány hónapja vinyó, a múlt hónapban pedig lap, proci csere volt.
    Nem tudom milyen linuxszal próbálkozol, de egy normálisan összerakott hardveren normálisan kell mennie.

    játékok: igaz, amint M$ csinál, az valószínűleg nem fut linux alatt. Több ezer van a neten, nemcsak gyengék, de komoly 3D-sek is.

    ntfs írás: inkább hagyjuk, jogtiszta win kell hozzá, mert a captive az M$ honlapjáról tölti le a fájlokat.

    Na, és a cikk.
    Emberünk eme tettét valószínűleg tőlem leste el :)
    Tavaly nyáron - laptop vásárlás előtt - bementem egyik nagyáruházba. Táskámban 2 db - különböző alapú - live cd-vel, és szépen végigteszteltem a laptop kínálatot.
    (Eladók csak messziről néztek, érdekes, h. egyik sem jött oda, hogy mi a fenét csinálok.)
  • risp
    #89
  • risp
    #88
    Van egy folosleges 10.0-m dvd-n [opensuse.org-rol], ha kell elkuldhetem (ha megtalalom). A 10.1 meg beta.
  • mezeimodell
    #87
    A windows egyáltalán nem rossz operációs rendszer. Én windows-ot ismerem, és csak azt is használom, igaz, most már (újra) ki szeretném próbálni a SUSE linux disztribúciót, csak az a baj, hogy 4 gigát letölteni nem könnyű feladat. Egyszer már sikerült, másodszorra (10.1 a, vagy mi a neve) már hibásan töltődött le. Azt szeretném kérni itt vki-től, hogy adjon már nekem levélben, vagy valamiben fel egy linux disztrit! Lehetőleg SUSE-t, azt már ismererem, vagy valami hasonlóan könnyebben kezelhetőt. AKi BP-i, megtenne nekem annyit, hogy találkozna velem valahol, és odaadna egy DVD-t? (én is adnék persze)
    Ha ezt vki megtenné, máris egy linuxossal több lenne a világon. 3 winyóm van, valamelyre csak felpakolnám...
    A hozzászólásokról:
    Hülyeség, hogy a linux nem tud játékokat futtatni: Vannak emulátor progik,(wine, vagy mi egy pl,) azokon rengeteg féle játék elindul. Persze a windows-ot ajánlom én is játékplatformra, munkára is jó, csak gyakran kell újratelepíteni annak, aki tényleg használja.

  • ZoliJ
    #86
    hát de nem is munkára:D
  • risp
    #85
    A windowst sem jatekra talaltak ki
  • ZoliJ
    #84
    létezik már linux alatt is ntfs írás
  • assdf
    #83
    Na a játékokról inkább nem nagyon beszélnék... van 1-2 de ez össze sem hasonlitható a win alatti játékok számával.Viszont a linuxot nem is játékra találták ki.
  • roliika
    #82
    Akkor te nem LIVE linuxot használtál! Ha kiveszed a vinyót, a LIVE akkor is fut tökéletesen! Ráadásul ha van vinyód, NTFS-t egyenlőre nem is tud írni, csak fat32-t de csak ha direkt szépen megkéred rá! :-)
  • roliika
    #81
    Nemcsak, hogy vannak játékok, de jobban is futnak Linux alatt! Mert értelmesebben használja ki a hardware képességeit.
  • roliika
    #80
    LIVE MAGYAR LINUX Nézd meg és utána beszélj zöldségeket! Szebb mint a win! És ingyenes! Ja meg teljesen magyar!
  • Mice
    #79
    "vállalkozó kedvűbbnek lenni, nem élből"
    2 nyarat, s azóta fél évente 1-1 hónapot kap tőlem, de eddig még mindig nem lopta be magát a szivembe. engem nem az X százalékot vesz le az erőforrások-zavar, hanem az, hogy ha töltögetnék le progikat (m1, h csirke vagy ablak alá), akkor 3-4böngi,filekezelő, tömörítő, normálisan belőtt xmms(értem, hogy a proci-vinyóhasználat szintén korlátozva) esetleg képnéző, mail ha megy egyszerre, akkor összecsinálja magát...
  • Hegyikecske
    #78
    Hmm szerintem igaza van, legalább jobban megismerik a szoftvereket, bár lehet h linuxot inkább csak az használ aki ért is hozzá, mer különben a sok hülye windows-kattingatásos elkezdené ócsárolni h ezér meg azér nemjó miközben csak nem ért hozzá. De támogatom h minnél jobban elterjedjen, mer nekünk csak jó h nem lesz olyan egyeduralkodó a winfos
  • blackeagle
    #77
    Bocs faszságot írtam ,kifelejtettem hogy a legolcsóbb ecs alaplappal gurul , nehogy bárki jöjjön a jó vassal könnyü szöveggel.
  • blackeagle
    #76
    Na kezdődik a szar a linux szöveg mert fagy óránként 6x ,meg stb .... Ahogy mondták szar a vas. Érdekes nálam nem fagy pedig megy már másfél éve folyamatosan. Nyúzom mint állat ,terhelem ahogy kell és fagyaszthatatlan. Na és lépek is ,mert nem fogok vitatkozni a sok nagytudású m$ hivővel , csá.
  • risp
    #75
    Legyen igazad.
  • rigidus
    #74
    "Csak "commercial"-like"

    helyett:

    Csak "commercial"-like disztrok
  • h4x0r
    #73
    Hááát... Jó sok időtök van irogatni. Hogy ne maradjak ki, leírok egy esetet.
    Adott egy szaktársam itt, az egyetemen. Nem ért Linuxhoz, de megvan a maga esze, és nem lusta. Egyetem miatt kell a Linux (hálózati programozás teljesen Linux alól megy, Windows éppen említés-szinten van :) ), viszont ő nem akar gépre feltenni Linuxot, nem akarja a sok beállítást és fájlt áttenni csak azért, hogy Linux alatt is halhathasson zenét, nézhesse a leveleit, stb. Tökéletesen érthető.
    Szóval LiveCD-t ajánlottam neki, de nem jött be, nem volt alapból olyan, ami programozáshoz kellhet. Végülis egy VMWare megoldás maradt, ahova felnyomtuk az Ubuntut. Szép, KDE felület, az egész egy 2 gézás cerkán (nem egy izmos gép). Elég jól és gyorsan futott.
    Nemrég örömmel újságolta, hogy sikerült egy pár programot feltennie, és jól működött. Mondta, hogy így már érdekli a Linux, megvan az alapvető sikerélmény. Az illető nem használt előtte még Ubit, de felsoroltam neki az alapdolgokat (man, ls, rm, mkdir, stb.) és elboldogult. Hozzáállás kérdése.
  • rigidus
    #72
    "Szerintem ez szerepet jatszhatott abban, hogy az osszes nagy disztro lecserelte a kde-t"

    Csak "commercial"-like (ezt jolmegaszontam) fosnak a KDE-tol a GPL miatt. A tokes disztroknak javareszt a satant latjak kiserteni ha meghalljak a G-P-L betuket egymas utan. Azt meg ugye tudjuk, hogy a GPL toretlenul dozerolja a kereskedelmi szoftvereket, nem ertem, hogy miert pont most allna meg.

    Ha X closedsource szoftvert csak a meregdraga QPL mellett lehet megirni QT-re, akkor megveszik. Aki nem akar erte ennyit aldozni annak marad a GPL-es megoldas. Ha sajat maganak fejleszt ez nem jelent gondot, de ha terjeszti, akkor a forraskodot publikalnia kell. eleinte sokan feltek ettol, de egyre tobben megteszik es a szolgaltatasokbol elnek.

    IMHO a GPL-dozer az nem all meg. A baj szerintem inkabb az, hogy az emberek alapbol nem szeretnek dolgozni (ezt igy a kornyezetembol megitelve) es a GPL pedig nekik nagy szivas lesz. Ezt figyeld meg, akarmelyik ceg amelyiket eltolt a GPL-dozer, mindegyik javareszt a szabadalmai utani eltartasdijbol elt. A GPL betomte ezt a rest es a "ceg erdekei" helyett egyre jobban eloterbe kerul a "felhasznalo erdeke", ami azert eleg szarul hoz nekik a konyhara.

    A masik dolog, meg ha a fejlesztok nem akarnak semmikeppen GPL-re fejleszteni vallaltairanyitasi, v. egyeb - korabban zart - ugyviteli rendszereket, akkor keresnek mas megoldast, vagy felbukkannak a szemfulesebbek, azok akik meg fognak. Elobb-utobb szigorodik a helyzet, az elvarasok egyre nagyobbak, egyre tobb ceg dont ugy, hogy holmi closed-source megoldasok egy palyazatnal is szinte mar-mar a "nevetseges probalkozas" szintjet suroljak. Ez a tendencia egyre novekedni fog a szabadszoftverek ternyeresevel.

    IMHO senki sem szeret kiszolgaltatottsagi szerzodeseket alairni senkivel.
  • rigidus
    #71
    "teljesen uj widget engine-re epul"

    helyett csak:

    uj widget renderer-re epul
  • rigidus
    #70
    Mondjuk lehet hogy megoldjak, de akkor lassan itt lenne az ideje komolyan osszedugni a buksijukat."

    Khmm.. Ne aggodj te azok miatt a buksik miatt.