Berta Sándor

Google és Earthlink: közös WLAN-hálózat

A vállalatok célja egy olyan WLAN-rendszer felépítése, amelyet bárki ingyen használhatna. A bejelentés kisebb port kavart, mert a két cég korábban egymás ellenfelének számított a hálózat felállítására kiírt pályázaton.

A San Franciscóban létesítendő hálózatot bárki ingyen használhatná internetes böngészésre és e-mailek küldésére, illetve fogadására. Emellett egy havi 20 dolláros átalánydíjért cserébe a város lakosai nagy sávszélességgel internetezhetnének. A világ jelenlegi legnépszerűbb online keresőjét üzemeltető vállalat és az amerikai internetszolgáltató szerint sokkal több értelme van annak, ha összefognak, mint hogy egymás ellen próbáljanak sikert elérni.

A két konszern képviselői a sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy már meg is állapodtak a beruházás finanszírozásának részleteiben. Az egyezmény értelmében az Earthlink teremtené elő a WLAN-hálózat létrehozásához szükséges 15 millió dollár nagyobb részét, ezenkívül vállalná a kész rendszer tíz éven keresztül történő rendszeres karbantartását is. A Google elsősorban reklámfelületeket fog biztosítani és az így befolyó összeg fedezi majd a hálózat működtetését.

A két cég tervei szerint az ingyenesen használható vezeték nélküli hálózat a város összesen 47 négyzetkilométernyi területét fedné le. Az ingyenes hozzáférés sávszélessége 384 Kbps, míg az átalánydíjas kapcsolat sebessége 1 Mbps lenne. Az Earthlink ezenkívül lehetővé akarja tenni azt is, hogy más internetszolgáltatók is bekapcsolódjanak a rendszerbe, így bővítve azt. Ez egyben új előfizetői konstrukciókat is jelentene a város lakóinak. Egy szélessávú internethozzáférés 9 dollárba kerülne havonta.

A Google-Earthlink páros biztos befutónak tűnik, azonban néhány kisebb cégen kívül komoly konkurenciát jelenthet majd számukra az IBM és a Cisco szövetségéből létrejött SF Metro Connect vállalat ajánlata. A városi vezetők áprilisban hirdetik ki a pályázat végeredményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #4
    már van világot lefedő wireless hálózat csak a mbilszolgáltatók mocskosan drágák
  • Csirke4 #3
    Namajd akkorleszjó ha lefedi az egész földet és ingyen 2Mbps lesz fizetve meg 10Mbps (annyi minek?) :)
  • norti #2
    a WiMax elvileg ilyen lesz, ha normális csomagokat dolgoznak ki a szolgáltatók
  • Flashy #1
    egy dolog ami megfog ebben: olyan wireless net, amiért fizetek egy havidíjat és bárhol (a városban, az országban, a világon - ahol van lefedettség) netezhetek ezért.