Specker Balázs

Jogtalanul működik a Google Kínában?

A Beijing News mai száma szerint a nemrég újtára indított, a kínai cenzúrával összhangban lévő Google.cn nem folyamadott internetes tartalomszolgáltatói jogosítványért (Internet content provider, ICP).

"A jelenlegi kínai internetes-szabályozás szerint a Google.cn bizonyíthatóan jogtalanul működik" - állítja a China Business Times is. A probléma súlyos, mivel e nélkül ugyanis nem működhetne az országban - írja a Morning Star. A kínai internet urának és parancsolójának számító informatikai minisztérium megkezdte a nyomozást az ügyben. Ha minden igaz, a minisztérium szerdán hivatalosan is állást foglal.

A Google visszautasította a kínai hírújságok azon vádjait, miszerint nincs meg a megfelelő engedélye, hogy az országban tevékenykedhessen. A cég egyik képviselője úgy nyilatkozott, hogy az újságok által felhozott vádak alaptalanok és a társaság birtokában van a Google.cn helyi üzemeltetéséhez szükséges papíroknak. A Google egy partneri megállapodás keretében a Ganji.com nevű helyi vállalkozás működési engedélyét használja. Az óriásvállalat állítja, ez bevett gyakorlat a távolkeleti országban.

A keresőcég nemrég meglehetősen éles kritikát kapott az amerikai jtörvényhozástól és a kínai disszidensektől, amiért engedett a kínai cenzorok követeléseinek, és olyan kényes témákkal kapcsolatos linkeket blokkolt, mint amilyen az 1989-es Tienanmen téri tüntetés. A nemzet elkötelezettségét büszkén vállaló China Business Times egyébként már azért is elmarasztalta a Google-t, amiért az egyáltalán szót ejtett felhasználóinak a linkek cenzúrázásáról. "Kell-e folyton éreztetnie egy Kínában működő üzleti vállalkozásnak vásárlóival azt, hogy nincs ínyére az adott ország jogrendszere?" - írja a lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #2
    A google két tűz között,az egyiknél az a baj nem adja ki,hogy mire keresnek rá a felhasználók,a másiknál félnek hogy rájönnek az emberek,hogy mindent cenzúráznak....
  • Tetsuo #1
    Szivassák csak őket! Azok meg nyalják mélyebben.. :)