Berta Sándor

14 tanulóra jut egy PC a németeknél

Nem büszkék betöltött poziciójukra az információ- és telekommunikációs technikák területén a németek, derül ki a német információs-gazdasági, telekommunikációs és új médiák szövetségének felméréséből. "Kétségtelen tény, hogy sikerült nagyarányú fejlődéseket elérni olyan területeken, mint az internethasználat, a szélessávú internet-hozzáférések vagy a mobilkommunikáció, ám más országokban még nagyobb a növekedési-fejlődési ütem." - szögezi le a szervezet elnöke, Willi Berchtold utalva a legújabb jelentésében található megállapításokra.

A dokumentum a legfontosabb hiányosságok között említi a tanulók számítástechnikai képzésének hiányosságait. Így például jelenleg Németországban átlagosan 14 tanuló osztozik egy PC-n, aminek köszönhetően e tekintetben Németország az utolsó előtti helyre szorult vissza Európában. Még rosszabb a helyzet az internetes kapcsolatok tekintetében, e területen ugyanis 25 tanulóra jut egy internet-hozzáférés. Dániában ugyanez az arány 4 tanuló/internet-hozzáférés.

Berchtold szerint a német iskolák gyakorlatilag számítógépmentes övezeteknek számítanak, ami valljuk be, igazán meglepő tény. Ilyesmit nem engedhet meg magának egy tudás-nagyhatalom sem, anélkül, hogy ne veszélyeztetné a saját jövőjét - fakadt ki érthetően elkeseredve és némileg bosszúsan a BITKOM elnöke, aki szerint a gyerekek és a fiatalkorúak érdeklődését fel kellene kelteni, majd fenn is tartani a számítógép és az internet iránt.

A mobilkommunikáció területén valamivel jobb a helyzet. A németek 78 százaléka használ mobiltelefont. A mobil-előfizetések száma már megelőzte a vezetékes előfizetésekét. Ám ez még közel sem töltheti el elégedettséggel a németeket. Skandináviában ugyanis az emberek 95 százalékának van mobiltelefonja. A szakemberek az úgynevezett UMTS-szolgáltatásokban, illetve az idei márciusi CeBIT-ben látják a kiutat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #2
    14 server egy tanulóra, sztem ez lenne az alap, es meg lehetne oldani ha kevesebb penzt kapnanak a politikusok meg mongyuk nem kéne 8 Saab a miniszterelnok mamájának :)