Gyurkity Péter

Dobja merevlemezes MP3-lejátszóit a Dell

Az amerikai cég törölte merevlemezes MP3-lejátszóinak teljes vonalát, és ehelyett a flash alapú változatokra koncentrál. Az Apple egyértelmű fölénye még a Dell eszközeinek sem hagy teret.

A vállalat valójában még a december-januári időszakban döntött a merevlemezes lejátszók félredobása mellett, ám - jellemzően a piac helyzetére - ez egészen eddig senkinek nem tűnt fel. A lépésre csak a hírügynökségi érdeklődést követően derült fény, amikor a cégtől is megerősítették, hogy valóban beszüntetik a szóban forgó lejátszók forgalmazását. Szóvivőjük a portfólió egységesítéséről, konszolidálódásáról beszélt, a döntés mögött azonban nagy valószínűséggel egyéb indokok, elsősorban a konkurencia fölénye húzódik meg.

Elemzők ugyanis egyetértenek abban, hogy a Dell belátta: nem szállhat eséllyel versenybe az Apple mindent elsöprő, csaknem 70 százalékos részesedésével, hiszen ez még a Creative-nak és a Samsungnak sem igazán akar összejönni. Ez utóbbi két rivális minden erőlködés ellenére még mindig 10 százaléknál vékonyabb tortaszelettel kénytelen beérni, márpedig ezen a téren jóval nagyobb névnek számítanak, mint a Dell. Tavaly a japán Olympus szállt ki, követve a D&M Holdings, a Rio anyacégének hasonló döntését. Az iRiver ezzel egy időben visszafogta európai tevékenységét, és Dél-Koreára koncentrál, ahol természetesen a Samsunggal konkurál.

A PC-piacon jól teljesítő Dell 2003-ban vélte úgy, hogy eljött az idő tevékenységének kiterjesztésére. Akkor talán úgy gondolták, a személy számítógépek terén kivívott pozíció elegendő biztosíték, hogy elkerüljék a csúfos leégést, és értékelhető szeletet harapnak ki a lejátszók piacából.

Ez nem jött be, ám nem adják fel: a jövőben a flash alapú lejátszókra koncentrálnak, és továbbra is tartják magukat azon korábbi állításukhoz, miszerint saját megoldásuk jobb vétel az iPodnál. Ezek közé tartozik a DJ Ditty, amelynek debütálásáról mi is beszámoltunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!