MTI

Kelet-Európában és Kínában erősít a SAP

A német SAP szoftverfejlesztő kapacitásainak bővítését tervezi Kínában és Kelet-Európában, mivel India már kezd túl drága lenni számára.

India egyébként a SAP egyik legjelentősebb fejlesztési telephelye. "India egyre drágább lesz" - jelentette ki Henning Kagermann a konszern vezére a Financial Times Deutschland gazdasági napilapnak. "eldöntöttük, hogy Indiában korlátozzuk alkalmazottaink számát és máshol nézünk körül."

Ázsia a SAP számára az egyik legfontosabb növekedési terep, ahol ezzel párhuzamosan olcsóbban is lehet termelni mint hazai piacán Németországban. Az indiai informatikai ágazat rohamos fejlődése azonban mára túlságosan megemelte a szakemberek alkalmazási költségeit. Az ország egyetemei nem képesek elég szakképzett munkaerőt kibocsátani. Egyre több nemzetközi konszern, mint az IBM, a Microsoft vagy a SAP száll versenybe a belföldi informatikai vállalatokkal, a Tata Consultancy Services, a Wipro vagy a Infosys és hasonló cégekkel az egyetemekről kikerült munkaerőért. A fizetések gyors ütemben emelkednek, a fluktuáció magas.

Mindez ellentétes a SAP vezérének legfontosabb céljával, a konszern nyereségességének növelésével. Az idei cél az üzemi eredmény kulcs 28,8-29,3 százalékra emelése a 2005-ös 28,3 százalékról. A SAP 2005-ben 3.668 fővel növelte alkalmazottainak számát, az idén pedig további 3.500 főt kíván felvenni. Ennek mindössze 20 százaléka esik majd Németországra, többsége pedig Ázsiára és Észak-Amerikára. A SAP 36 ezer főt foglalkozat világszerte.

Kínában egyelőre csak néhány száz szoftverfejlesztőt foglalkoztat a SAP, összességében pedig közel ezer főt, mivel az országban nem megbízható a szellemi tulajdon védelme. "Ez azonban nem tántorít el bennünket az alkalmazottak számának növelésétől" - jelentette ki Kagermann - "mihelyt Kína lépéseket tesz a szellemi tulajdon védelmének biztosítása felé". A SAP Kelet-Európának is nagyobb szerepet szán a szoftverfejlesztés terén. "Vannak bőven lehetőségeink Kelet-Európában. Ellentétben Indiával a fluktuáció viszonylag alacsony és a költségek sem igazán magasak." Ehhez társul még az indiaihoz képest jóval fejlettebb infrastruktúra által kínált előny.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!