Gyurkity Péter

Újratervezett Nintendo DS márciusban

A Nintendo újratervezi hordozható minikonzolját, amely tavaszra kisebb és könnyebb lesz a jelenlegi példányoknál. A Microsoft eközben továbbra sem tudja kielégíteni a legújabb fejlesztése iránti igényeket.

A cég bejelentése szerint az új változat a Nintendo DS Lite nevet kapta, és nevére kisebb méretével és súlyával szolgál rá. A Lite ugyanis mindössze 218 grammot nyom, méretei pedig 13,3 x 7,4 x 2,2 cm, míg az előd ennél némileg nagyobb, paraméterei 14,9 x 8,5 x 2,9 cm. A szinte világító fehér külső révén az iPodra hasonlít az új minikonzol, amitől fejlesztője azt reméli, hogy az eddiginél is népszerűbb lesz.



Az eredeti változat 2004 decemberében startolt Japánban. Az utóbbi hónapokban többször is felmerült, hogy egy újratervezett verzión dolgoznak a cég szakemberei, ám ezt a hivatalos csatornákon keresztül mindeddig élesen tagadták. Most azonban megerősítették a ráncfelvarrás tényét, és egyben leszögezték, hogy az utód kizárólag külsejében hoz változásokat. A technikai jellemzőket tekintve ugyanis nincs újdonság: a készülék a megszokott iker (ebből egy érintésérzékeny) kijelzővel, és Wi-Fi támogatással érkezik, csakúgy mint elődje. Ára hazájában az eddig elhangzott információk szerint 146 dollár, azaz körülbelül 30 ezer forint lesz.



A gyártó legutóbb a hónap elején számolt be az eladási adatokról: Európában eddig összesen 3,5 millió darabot értékesítettek, amit további 4 millió egészít ki Észak-Amerikában, és valamivel több, mint 5 millió Japánban. Ezzel 2005 szerintük a hordozható konzol éve volt, és 129 eurós (33 ezer forintos) árával az öreg kontinensen is meghódította a vásárlókat.

A hagyományos asztali konzolok piacán eközben a Microsoft igencsak megszenved az igények kielégítésével. A legújabb előrejelzés szerint február végéig 2,5 millió darabot terveznek értékesíteni, míg az eredeti terv szerint ekkorra már el kellett volna érniük a 2,75 milliót. December 31-ig mintegy 900 ezer példányt adtak el az Egyesült Államokban, míg Európában 500 ezer volt az eredmény. Japánban mindössze 100 ezertől tudtak megszabadulni, ám nem is ez volt a legfőbb probléma, hanem az első két kontinensen jelentkező igények nagysága, amivel eleddig nem bírtak. A következő hónapban azonban beindul harmadik gyártósor, amely reményeik szerint enyhít a hiányon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elvis #19
    btw: http://crystaltips.typepad.com/wonderland/files/bbc_uk_games_research_2005.pdf

    egyik érdekesség, amit az elemzésből le lehet szűrni, hogy - az angol játékosok körében - egyedül 10 év alatt hódít a PSP, az összes idősebb ember NDS párti. Én is NDS párti vagyok - többek között - azért, mert azon lehet játszani a GBA-s (ZX Spectrumos) Manic Miner-t is :)

    Dzson: "Mi benne az űttörő? :)))) A C64 grafika vagy az érintőképernyő? :))))" - nem győzöm ismételni magam, hogy mennyire szánlak...
  • rico1977 #18
    Dzsoni ,dzsoni neked mind1 hova rúgkapálozol csak a beszólás a lényeg. Frankón lejáratod az 576ot ..fönököd helyébe sürgősen szabadságolnálak komolyan az agyadra ment a téma. Paranoiás elmebetegként viselkedsz ember..Neked már nem a gém a lényeg csak a fika hadjárat. Ki tudja mit érsz ezzel el. több sony fogy a világban miattad asszed'?:) Szerencsétlen konzol gyülölő ember...
  • NEXUS6 #17
    Hát ha komolyan elszánnám magam én biztos inkább PSP-t vennék. De a DS is kafa, hozza a tendós fílinget.

    A DS egy kézikonzol és nem is akar több lenni, a PSP több annál, de talán ezért kevésbé konzol.

    Én viszont soha nem tudtam teljesen azonosulni a konzolsággal, nekem egy elektronikai cuccoshoz mindíg hozzá tartozik a buhera.
  • bundee #16
    Nem a korosztalyban kulonboznek, hanem a stilusban - psp akciojatekokra van igazan - autoverseny, ugralos (tps), lovoldozos - tokeltes erre - meg hogy nezz rajta filmet, stb
  • Macc #15
    Es ugy oszinten mi a velemenyed a 2 egyseg kulombsegerol? (amugy nyilvan nem egy sulycsoport, sztem a DS kisebb korosztalynak valo)
  • FecaA #14
    Az áruházakban direkt vannak összekarcolva! ;-) Nekem is volt fél évig, és szinte nem is volt rajta karc. De már egy szép fehér PSP-n tolom! ;-)
  • NeoMaN #13
    fólia??
  • Macc #12
    Az erintokepernyo onmagaban egy jo dolog, csak az a baja, hogy amiket lattam DS-eket, olyan elvetemulten szet volt mar karcolodva a "ceruza"-tol, hogy szinte mar homalyos volt a kepe.
  • asysoft #11
    Már nem azért, de itt X-boxot csak 1 hozzászólásban láttam említve, s az is te voltál. Nem kicsit vagy elfogult a Sony irányában, ami tán nem lenne gond, csak ne fikáznál mindent csuklóból (MS? fos! Xbox? fosfos! PC? jajdefos!).
    Egyébként meg szerintem a PSP-ről csak egy érintőképernyő hiányzik, és lehetne rajta tolni a stratégiákat... Illetve a szövegbevitel is jóval egyszerűbb lenne.
  • orkenyid #10
    Milyen C64 grafika??!
    Láttál te már DS-t élőben??