Berta Sándor

Vita a Nintendo 3DS felhasználási feltételei miatt

Komoly felháborodást okoztak a felhasználók körében az új Nintendo 3DS konzollal kapcsolatos előírások. A cég gyakorlatilag teljes adatgyűjtésbe kezdett, ami az Európai Unióban törvényellenes lehet.

A készüléket digitális másolásvédelemmel látták el. A Nintendo nem aprózta el a dolgot, szinte minden olyan adatra és tartalomra igényt tart, amely a 3DS segítségével készül vagy arra felkerül. Az ezekkel kapcsolatos információkat az eszköz továbbítja a vállalat központjába. Mindez azt jelenti, hogy a Nintendo akarja gyakorolni a 3DS rendszerébe bekerülő összes szöveges fájl, videó és kép használata, újrahasznosítása, másolása stb. felett gyakorolt összes jogot, s mindez független attól, hogy a hordozható konzol tulajdonosa egy 40 éves férfi vagy egy 12 éves gyerek.

A jogi szabályozás közel sem egységes ebben a kérdésben. Az Egyesült Államokban a Digital Millenium Copyright Acts (DMCA) tiltja az eszközök módosítását vagy a gyári másolásvédelem feltörését, illetve kijátszását. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az az USA-ban büntethetővé válik. A készülék totális adatgyűjtése azonban lehet, hogy már az amerikaiknak is túl sok lenne. A Nintendo 3DS ugyanis minden végrehajtott tevékenységet feljegyez és ezeket az információkat azonnal továbbítja is. Így látható, hogy éppen ki milyen célokra használja a konzolt, milyen programot futtat, milyen játékkal játszik és milyen alkotásokat hozott létre a termék segítségével. A továbbított adatok között szerepel az illető neve, címe, a korára és a nemére vonatkozó információk, a játékokban elért fejlődési foka, az online státusza, az eszközök sorozatszáma s azonosítója, a sütifájlok, a WLAN-hálózatokban gyűjtött adatok, az IP-címek, a MAC-címek és szinte minden egyéb információ.

A felhasználási feltételek alapján a Nintendo minden olyan műre igényt tart és automatikusan az ő tulajdonába is kerül (!), amit a felhasználó a 3DS segítségével készített, ideértve mondjuk egy bepötyögött verset, egy saját készítésű filmet vagy a rátöltött képeket. Amennyiben a társaságnak megtetszik valamelyik mű, akkor joga van azt globálisan felhasználni, sokszorosítani, módosítani, lefordítani, megjelentetni, eladni, az azzal kapcsolatos jogokat továbbértékesíteni stb.

Olyan ez, mintha valaki egy digitális fényképezőgéppel készítene egy felvételt és a fotók tulajdon- és használati joga automatikusan a gyártóhoz kerülne. Egyetlen lehetséges ellenreakció létezik: a felhasználó nem csatlakozik fel az internetre. A felhasználási feltételek ugyanis rögzítik, hogy a konzol összeköttetésbe léphet a Nintendo szervereivel azért, hogy frissítéseket töltsön le, diagnózist végezzen, adatokat küldjön el a központnak vagy onnan új információkat szerezhessen be. A kapcsolat akár be-, akár kikapcsolt állapotban megvalósulhat. A gyártó így a felhasználó tudta nélkül tölthet fel a gépre új szoftvereket, vagy akár ki is kapcsolhatja a terméket.

Utóbbi akkor következhet be - ráadásul tartós tönkretétel is megvalósulhat (!) -, ha a központi rendszer észleli, hogy módosították a hardvert vagy kijátszották, feltörték a digitális másolásvédelmet. A vállalat fenntartja magának a jogot arra is, hogy indoklás és figyelmeztetés nélkül letörölje a távolból az illegális játék- és filmmásolatokat. Aki nem hajlandó letölteni a frissítéseket, az pedig azzal szembesülhet, hogy a készülékén egy idő után nem fognak mondjuk működni a legújabb játékok.

Az egész célja a termék célcsoportja, a 13 év alatti fiatalok szokásairól való információgyűjtés. Az adatokat természetesen értékesítik, hogy azokat a különböző cégek kiértékelhessék és így személyre szabott ajánlatokkal állhassanak elő a számukra. Persze abba bele se érdemes gondolni, hogy egy dolog a felnőtt felhasználók ellenőrzése, és megint egy más kategória a gyerekek megfigyelése.

A Nintendo felhasználási feltételei komoly felzúdulást váltottak ki. A DefectiveByDesign.org-on több százazn tiltakoztak a gyártó politikája ellen. Kérdés mit szól majd mindehhez az Európai Unió, ugyanis az Európai Unió tagállamaiban általában törvényellenes, hogy egy cég az emberek által használt hírekről, szövegekről, fotókról és videókról gyűjtsön a saját céljaira információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #30
    Nem kell megvenni oszt majd meggondolják magukat a kis furamukik..
  • zola2000 #29
    maga gép királyság, ezeket a feltételeket meg úgyis eltörlik mint annó a google chromenál is történt...
  • jackoneill90 #28
    Ha nincs netkapcsolatban akkor nehezen tudná elküldeni az adatokat. Vagy valami sajátos módszerük van?
  • Laza #27
    Na, beállítottam ... le van tiltva a Street Pass alatti képek és egyebek hozzáférhetősége, és minden egyéb internetes személyes adat, kép, stb megosztása.
  • Laza #26
    Még mindig jó vétel, csak ésszel kell használni, mint minden mást ...
  • tibisan #25
    mit kell ezen fölháborodni.. nem kell megfeletkezni róla , hogy mekkora perverzek is a japánok..attól , hogy majdnem minden hi-tech ott születik nem is tagadják beteges dolgaikat..porno(amik rajzfilmek is),a viselkedésük, a gyerekes trendek..nem elítélenő ,mert rengeteget dolgoznak és meglátszik hova fejlődtek ..
    csakhát az is beteges , hogy megint a másolásvédelem , meg hogy a célcsoport
    a 13 évesek...azoknak veszik meg a boltban , persze, meg azok fényképezik magukat..
    a kislányok akiknek nem aszülő veszi, hogy egymást meg magukat fotózzák tudtukon kívül meg lesve vannak..
    gusztustalan dolgok ezek , pedig a 3ds jó vételnek tűnt a kamera meg a net miatt
  • strogg #24
    el kell adni vaterán, vagy más ilyen oldalon. Legalább visszajön a vételár egy része :))))
  • Retechegér #23
    Nem kell venni Fostendót, ha meg van ki kell dobni a picsába, ennyi
  • Laza #22
    Street Pass módba elvileg csak a benne lévő játék adatait lehet elérni. Aztán fene se tudja.
  • kvp #21
    "Egyébként azt, hogy mivel mennyit játszott valaki és milyen sikerekkel, azt maga is megnézheti az Activity Log-ban, vagy mifene. Gondolom ezeket az adatokat küldi is fel a szerverre."

    Igen, a doksiban irjak, hogy csak log-ot tolt fel, meg a szolgaltatason keresztul megosztott tartalmakat. Egyebkent ezek a parental controls alatt letilthatoak, tehat ha nem akarjuk hogy a gyerek megossza a lakcimet, a telefonszamat, a kedvenc nyalokaja tipusat es az aznapi fehernemujerol keszult fotot minden wifi hatotavban levo idegennel, akkor ezeket erdemes le is tiltani. De ha veletlenul hulye a szulo es engedi, akkor a nintendonak joga van cenzurazni ezeket az infokat.

    ps: Ki az aki a street pass-t bekapcsolva hagyja??? Ez kb. olyan mint bekapcsolt wifi-vel es jelszo nelkul megosztott mappakkal jarkarlni a varosban. (valojaban igy is mukodik) Gyereknek ilyen beallitassal nem igazan lenne szabad a keszuleket odaadni.

    Szoval ez nem gyerekeknek valo:
    http://www.youtube.com/watch?v=bnqGBNQHTQo