Napi Online

Gyorsan nő a kártyás fizetések száma és értéke

Miközben a Magyarországon használt 2,5 millió Visa-kártya mindegyikét a statisztikák szerint évente alig több mint ötször (átlagosan 5,2-szer) húzzák elő tulajdonosaik, hogy valamilyen árut vagy szolgáltatást fizessenek ki a plasztik segítségével, addig az európai átlag - köszönhetően a lényegesen jobb nyugat-európai adatoknak - 36 fizetési tranzakció kártyánként - derült ki a kártyatársaság szeptember 30-ával zárult üzleti évének adataiból.

Radu P. Obreja, a kártyacég Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési alelnöke ezzel együtt elégedett az itthoni teljesítménnyel, hiszen miközben a Visa-kártya-birtokosok összes költése 12,6 százalékkal, 6,6 milliárd euróra növekedett, addig a POS-termináloknál lebonyolított kártyatranzakciók 1,1 milliárd eurós értéke 21,2 százalékos növekedést jelent és a kártyás fizetési tranzakciók száma is 20,9 százalékkal növekedett. Ez gyorsabb fejlődést mutat, mint az európai átlag.

Bár az elmúlt időben jelentősen bővült a magyarországi POS-terminálok száma, s az eddigi két nagy szereplő (OTP, K&H) mellett az elfogadói hálózat fejlesztésébe fogott az Erste és a Budapest Bank is - míg a CIB megjelenése ezen a piacon küszöbön áll -, az üzletág forgalma (és így jövedelmezősége is) jelenleg még messze jár az európai átlagtól: míg Magyarországon egy kártyára éves szinten alig több mint 114 ezer forintnyi (457 eurónyi) fizetési forgalom jut, addig az európai átlagos kártyahasználó ennél 5,5-ször több, 2501 eurónyi árut, szolgáltatást fizet ki plasztikjai segítségével.

A jövő ugyanakkor egyértelműen a kártyás fizetésé. Mint azt Edvj Masazza-Gal, a Visa Europe közép-európai vezető alelnöke elmondta, jelenleg minden 10 eurónyi, magánszemély által lebonyolított pénzforgalomból 1 eurónyi Visa-kártyák segítségével történik. A kártyacég reményei szerint az idén az Európában forgalomban lévő Visa-kártyák száma eléri a 314 milliót, a plasztikokkal lebonyolított tranzakciók száma 10, értéke 12 százalékkal növekszik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!