Tóth Benedek

CES: Házimozi megoldások

Az idei CES-en a legnagyobb várakozás kétségtelenül a nappalinkat átformáló megoldásokat övezte. Az új, nagyfelbontású filmeket tartalmazó lemezek, az Intel számítógépes tévézést támogató processzora és persze a Microsoft ez irányú tervei sok érdekességet nyújtottak.

A házimozi már az elmúlt években is a szakmai kiállítás központi eleme volt, de ennek ellenére talán soha ekkora figyelem nem irányult erre a területre. Elsősorban persze mindenki a HD-DVD és a Blu-ray első valódi összecsapására volt kíváncsi. A HD-DVD elsősorban a Toshiba és a NEC által kifejlesztett és a Microsoft által is erősen támogatott szabvány. A nagyobb kiadók közül többek közt a Warner, a Universal és a Paramount is e mellett tört lándzsát. A CES-en be is jelentették, hogy mely filmek jelennek majd meg ezen a formátumon, a gyártók pedig felvonultatták lejátszóikat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Blu-ray a Sony fejlesztése, mellette a kiadók közül a Columbia Tri-star és a Sony által nemrég felvásárolt MGM-en kívül a Twentieth Century Fox és a Disney tette le voksát. Közülük többen már korábban bejelentették filmjeiket. Ennek a szabványnak az első lejátszói is ezen a kiállításon mutatkoztak be először az Egyesült Államokban. A legtöbb szakértő egyetértett abban, hogy a Pioneer BDP-HD1-es Blu-rayt támogató modellje tűnik a legjobbnak a felvonultatott választékból. A fejlesztés kezdete óta húzódó vita talán itt csúcsosodott ki először és úgy tűnik, hogy az állás jelenleg elég éles döntetlen. A Blu-ray inkább elnyerte a sajtó és a szakma elismerését, technológiailag többet nyújt, mint a HD-DVD, ugyanakkor a másik szabvány keretében a lemezek és valószínűleg a lejátszók is olcsóbbak lesznek és várhatóan előbb piacra is kerülnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tény, hogy a két formátum közötti harcban a fogyasztók lesznek a vesztesek, hiszen a kompatibilitási gondok csak a tíz évig tartó Beta-VHS harchoz hasonlíthatóak (ahol végül a közismerten gyengébb megoldás győzött). Most persze bármelyik formátum lesz is a befutó tény, hogy már most számtalan vállalat tervbe vette mindkét szabvánnyal kompatibilis lejátszók tervezését. Ez pedig pont azoknak a gyártóknak árt amelyek elkötelezték magukat valamelyik fél mellett. Azonban úgy tűnik, hogy nem csak a szabványok között vannak kompatibilitási gondok, ugyanis a Microsoftnak a HD-DVD kapcsán ismét sikerült előhoznia bevett "mutatványát". A nagy bemutató fénypontján Kevin Collin, a Microsoft munkatársa előkapott egy lemezt, betette a Toshiba lejátszójába, megnyomta a "Play" gombot és... semmi nem történt. Valószínűleg ennek a bemutatónak köszönhető, hogy a CES-ről inkább a Blu-ray került ki győztesen.

Persze nem csak a két formátum között zajlott nagy háború. Egyre terjednek ugyanis az un. HTPC-k (Home Theater PC) amelyek olyan számítógépek, amelyeket pont arra találtak ki, hogy leváltsák az ilyen lejátszókat. Ezek általában direkt erre kifejlesztett operációs rendszert és szoftvereket futtató, teljes értékű, távirányítóval vezérelhető számítógépek. De a szoftver még nem minden: ezeknek a gépeknek halkaknak kell lenniük és kinézetre inkább egy nagyobb DVD lejátszóra, mint számítógépre kell, hogy hasonlítsanak. Ehhez pedig sokszor alapvető módosításokra van szükség, a megfrissült Intel első nagy bejelentése is ehhez kapcsolódik. A már tavaly augusztusi fejlesztői fórumon ismertetett, de a nagyközönség előtt csak itt debütáló Viiv processzorokat pont ilyen gépekbe tervezték, a 64 bites kétmagos processzor mindent tud, amire a nappaliban szükség lehet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A várhatóan nagy jövő előtt álló kezdeményezésből persze a Microsoft se akar kimaradni, a Vista tervezésénél ezt a szempontot is figyelembe veszik. Az operációs rendszer Media Center változatban is meg fog jelenni, és a bemutató alatt a Microsoft több képviselője is kifejtette, hogy a cég egyre aktívabban kíván belemerülni az otthoni szórakoztatásba. Ezt az itt bejelentett újonnan induló on-line tartalomszolgáltatásuk is bizonyítja, amellyel az ősi riválisuk iTunes-a alá szeretnének egy kicsit odapörkölni. Ennek keretében több tévés társasággal illetve zenekiadóval is egyezséget kötöttek. A cég tervei szerint nemsokára több, mint 2 millió szám várja majd a Windows Media Center és Xbox 360 felhasználókat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hasonló szolgáltatást indított a Google is. Ők a cég politikája szerint sokkal szabadabban gondolkoznak, bár sokak szerint ezzel kezdik átlépni a cég "do no evil" alapelvét. Náluk az árat és a közzétett tartalmat is a feltöltő fél határozza meg. A cég csak a tartalmat szolgáltatja és a fizetéseket kezeli, azaz hogy mi mennyibe fog kerülni az csak a tartalomszolgáltatókon múlik.

Sok cég mutatott még be kisebb-nagyobb termékeket ezen a téren. Ezeken is egyértelműen látszik, hogy a közeljövőben elsősorban a nagy felbontású filmeknek illetve a nagy sebességű internetnek köszönhetően nagyon jelentős változások várhatóak a nappalinkban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Higinos #7
    Sliders: Tudtommal a linkben szereplő moncsi nem létezik. Csak FAKE. Legalábbis nagyon sokat fórumoztak erről.
  • Sliders #6
    hasonló moncsi

    ez nemolyan mondjuk. De ha jól látom akkor Bill gatesnek átlátszó monitorja van. Vagyis 3 üveglap egymás mellett.

    nem lehet h ezek következő generációs monitorok? vagyis ilyen OLED kijelszős cuccok?
  • Capra Ibex #5
    A Microsoft annyira nem akar kimaradni, hogy .... : HD-DVD meghajtó az XBOX 360-ban
  • ReTeK #4
    nem semmi, az hótzihher
  • FecaA #3
    Hol lehet ilyen monitort szerezni??? lopni, megyünk lopni... :D
  • vg #2
    szép "monitor"ja van bill bácsinak a 10es képen :)
  • NorbyI #1
    Szakadjanak meg, megin dobhatom ki a házimozi rendszeremet.