Gyurkity Péter

Szaporodnak a letöltő szolgáltatások

Egyre több cég jelenti be saját fizetős megoldását: a napokban az amerikai Starz és a Motorola csatlakozott a sorhoz. Előbbi filmeket, utóbbi pedig zenei számokat kínál letöltésre saját készülékein, egyelőre kizárólag a tengerentúlon.

A Starz kábeltársaság a Microsofttal és a Sony-val közösen újítja meg szolgáltatását, ők ugyanis már 2004 megtették az első szárnypróbálgatásokat. Akkor a RealNetworks segítségével indították be a Starz Ticket névre keresztelt szolgáltatást, ez azonban nem támogatta a hordozható lejátszókat, amelyeknek pedig egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak. Többek között ezért váltanak most a Microsoft technológiájára, amely természetesen a szoftvercég saját megoldására és lejátszó programjára épül.

Az eddig nyilvánosságra került részletek szerint a Vongo előfizetői havi 10 dollár, azaz mintegy 2 ezer forint ellenében hozzáférnek a világhálón letöltésre kínált filmekhez, amelyeket ezután személyi számítógépeiken, tévékészülékeiken, vagy akár hordozható lejátszóikon is megtekinthetnek. Ez utóbbi még a tengerentúlon is meglehetősen kevés vásárló számára volt megfizethető, de a cég reményei szerint eddigi lassú terjedésük felgyorsulhat az új készülékek bemutatásával. Az egyedüli kivételt az iPod képezi, ami több szakértő szerint problémát jelent, hiszen a Microsoft Portable Media Center eszközök eddig nem bizonyultak olyan népszerűnek, mint az Apple lejátszója. Az előfizetők jelenleg mintegy 800 film közül válogathatnak, ebből 300 a csatornán játszott 1-3 éves darab, míg 500 ennél régebbi alkotás.


A Motorola szintén hasonló lépésre szánta el magát, és iRadio néven saját zeneletöltő megoldást kínál készülékeihez. A szolgáltatás elsőként a Rokr E2 telefonokon lesz elérhető, amelynek elődje többek között az iTunes támogatás révén vált népszerűvé. Az utód érdekes módon már nem viszonyul barátságosan a szolgáltatáshoz, ám ehelyett a saját megoldást kínálja, amelyet a Motorola a szolgáltatókon keresztül tervez értékesíteni. A második legeredményesebb gyártó havi 7 dollárt (1400 forint) kér a letöltésekért, ám az ár a szolgáltató függvényében változhat. Az első élő demonstrációt a héten esedékes CES 2006 kiállításon tervezik.

Szépen szaporodnak tehát a fizetős letöltő szolgáltatások, és a Starz példáján látható, hogy egyesek attól sem riadnak vissza, hogy aktuális televíziós kínálatukat tegyék elérhetővé az interneten. Igaz, az nagy valószínűséggel továbbra is álom marad, hogy a legális megoldások a mennyiség és a választék terén felvehetik a versenyt a többség által igénybe vett hálózatokkal, ám talán egyszer eljutunk majd idáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!