Gyurkity Péter

Szárnyal a p2p - kudarcot vallottak a kiadók?

Az ősszel megfigyelt visszaesés után ismét növekszik a fájlcserélő hálózatokat használók száma, ami egyesek szerint látványosan mutatja a jogvédő szervezetek kudarcát. Mások úgy vélik, az illegális terjesztés visszaszorulóban van.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A Slyck.com a BigChampagne adataira hivatkozva állítja, hogy az októberben mért 9,1 millió főről ismét sikerült elrugaszkodni, és a fájlcserélő közösség létszáma erőteljesen közelít az augusztusi csúcsponthoz, amely 9,6 millió főnél állapodott meg - ebben természetesen nem szerepel a BitTorrent közösség, mivel ennek felmérése meglehetősen bonyolult lenne. Véleményük szerint ez egyértelműen bebizonyítja, hogy a folyamatos lejárató hadjáratok, a bírósági perek és a hálózatok működtetői ellen indított közvetlen támadások sem vezettek eredményre, a p2p élt, él és élni fog.

A különböző kliensek népszerűsége tehát a Grokster ügyben született emlékezetes amerikai döntés hatására sem lanyhult, sőt, némileg tovább emelkedett. Igaz, ebben nem mindenki ért egyet: az NPD Group legfrissebb elemzése a fájlcserélők számának 11 százalékos visszaeséséről számol be, amit ők éppen a Legfelsőbb Bíróság által hozott ítéletre vezetnek vissza. Adataik szerint míg júniusban 6,4 millió amerikai háztartás csatlakozott a különböző p2p hálózatokra, addig októberben már csak 5,7 millió, ami jelentős csökkenés. Elismerik, hogy 2004-2005 között kezdetben növekedett a létszám, de a döntést követően több cég, internetes oldal bezárt, vagy taktikát változtatott, és a fizetős szolgáltatások felé mozdult. Ez pedig - szerintük - maga után vonta a felhasználók számának csökkenését.


A fájlcserélők múlt heti legnépszerűbb zeneszámai a BigChampagne szerint

Ezzel ellentétes következtetésre juthatunk, ha a régen oly népszerű SuprNova BitTorrent oldal példáját nézzük. Emlékezhetünk arra, hogy az oldal tavaly decemberben, pontosan egy évvel ezelőtt bezárt, amit a szemben álló tábor nagy győzelemként ünnepelt. Volt is okuk az örömre, hiszen a SuprNova az egyik legnépszerűbb oldal volt. Mindössze kilenc hónapig tartott ez az állapot, amikor is NewNova néven indult újra, és az utód a mai napig zavartalanul üzemel. Természetesen felhasználói tábora jórészt szertefoszlott, de ha a nagyobb képet nézzük, teljesen mindegy, melyik hálózaton mozognak most a legtöbben, a létszám nem csökken.

A kiadók és jogvédő szervezeteik tehát egyelőre hasztalan próbálkoznak kiirtani a betegségként kezelt illegális fájlcserélgetést. Ráadásul egyelőre stagnálnak a legális zeneeladások, ami példátlan az előfizetéses szolgáltatások megjelenése óta. A sokat emlegetett új üzleti modellt pedig egyelőre nem látni, és támogatói is csak nagyon nehezen találnak meghallgatásra. Kérdés, hogy meddig tartható ez az állapot, és mikor válik fontosabbá a határozott váltás a látszatgyőzelmeknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Deffyant #21
    de ez az egész tc dolog marhaság mert nem lesz az a hülye ember aki olyan számítógépet vesz amit mások ellenőriznek helyette, ésha a felhasználók nem veszik meg a gépeket akkor a cégek elgezdhetik egyesélel megrágcsálni a fritz chip-jeiket..
  • Bucser #20
    "Nagy Testvér"...

    Bár nekem kicsit depresszív összeesküvéselmélet szagú ami még kicsit reális is lehet. jól átgondolt cucc. A gond vele, hogy hosszú távon nem működik. Amit az író nem vett figyelembe, hogy a vásárló azt veszi amire igénye van és ha a TC terhes lesz számára akkor olyat fog venni amiben nincs TC.. (lásd Firefix terjedése. Lehet az IE a legelterjedtebb meg monopolhelyzetben ha az embernek a túlellenőrezés nem felel meg akkor vált. pl nekem is 3 böngészőm van IE FF és Opera. mindhármat használom. Shellnek meg aston fut és nem Explorer és minden port le van zárva amit én személyszerint nem negedéályezek. Eddig problémám nem volt. ha majd gondom lesz belőle szólok. Vagy mi több váltok más rendszerre. Mondjuk Linuxra. Vagy éppen MAc-re. NEm fogok tudni játszani?? na bumm majd tartok egy gépet windowsal játékra.. vagy veszek PS-t.
  • oszi1113 #19
    Mit is mondjak...
    "Sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen!"
    "Hozzon magával mindenki még egy embert!"
  • pepe003 #18
    "Úgy látszik a "jogvédők" 1 év alatt sem jöttek rá, hogy nem túl jó dolog széllel szemben hugyozni :D"
    A számból vetted ki a szót
  • tomo #17
    ha nem tudod mi van a gepeden, honnet tudod , hoyg pedofil cucc van rajt?
    ez csak FUD valamelyik banda reszerol akinek nem erdeke, hogy anonym maradhasson a juzer.
  • Ironka #16
    2003-as ez a fordítás.... erről ennyit

    semmi sem lesz az egészből, mivel a saját fogyasztóik elfordulnának tőlük és a konkurencia se lenne olyan hülye, h ne kezdene el TC mentes számítógépeket árulni és ez aztán csődbe vinné azt a pár céget akik erre gyúrtak.

    Ennél jóval öntudatosabbak a fogyasztók h le lehessen nyomni a torkukon.
  • [HUN]Stanlee #15
    A freenet a pedofilokat tamogatja, mert nem lehet tudni, kinel mi van. Ezert sem hasznalom. nekem meg csak egy bajt pedo se legyen a gepemen - mert ugye a freenet random modon osztj a gepen felajanlott szabad helyre az adatot. es igy egybol pedo terjesztove valhatok a tudtom nelkul. Legalabb is regen igy volt, hogy azota mit valtozott a progi nem tudom. emiatt a funkcio miatt nem tetszik az egesz.
  • tomo #14
    mondjuk a torrent eppen hogy jol kovetheto/dokumentalhato es viszonylag kozpontositott. szal a peldad rossz.
    akkor mar inkabb a MUTE vagy a freenet a helyes irany a felhasznalok vedeleme erdekeben.
  • FecaA #13
    :)
    Szerencsére a torrent, ami szerintem a legjobb, szint ellenőrizhetetle, és így full szabad........ :) Éljen a p2p! A rinyáló rinya meg d@gja föl magának az embereit! ;)
  • Caro #12
    Nem merik bevezetni.
    Ha igen átmegyünk másra, ilyen egyszerű.
    Nem lesz olyan sürgős majd a frissítés.