Berta Sándor

Dalonként 750 dolláros büntetést kapott egy fájlcserélő

Illegálisan másolt zeneszámok letöltése, illetve szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt egy KazaA felhasználót jogerősen 22 500 dolláros kártérítésre kötelezett az Egyesült Államok Fellebviteli Bírósága, miután elutasította a nő fellebbezését.

A bíróság indoklása szerint Cecilia Gonzalez harminc illegálisan másolt dalt töltött le, illetve kínált további letöltésre a KazaA fájlcserélő rendszer segítségével. A testület immár jogerős ítélete értelmében a nőnek ezért a bűncselekményért zeneszámonként 750 vagyis összesen 22 500 dolláros kártérítést kell fizetnie. Cecilia Gonzalez még azon első fájlcserélők közé tartozik, akik ellen az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) még 2003-ban kezdeményezett eljárást a szerzői és a szomszédos törvények megsértése miatt. A nő feltehetően azóta már bánja, hogy korábban - bízva az eset ejtésében és az ártatlanságában - elutasította a szervezetnek azt a peren kívüli ajánlatát, amelynek értelmében 3500 dollár megfizetéséért cserébe elejtették volna az ellene felhozott vádakat.


Cecilia Gonzalez
A bíró indoklása szerint a nő számítógépének merevlemezén összesen 1370 zeneszámot tárolt, ebből harmincról tudták bizonyítani, hogy illegális másolatokról van szó. Cecilia Gonzalez azzal védekezett, hogy csak azért töltötte le a dalokat, hogy meghallgassa őket és eldönthesse, melyiket vásárolja meg az üzletben. A bíró azonban nem fogadta el ezt az érvelést, mondván ha valaki valóban csak ezért tölt le egy dalt az internetről, az nem tárolja hónapokig a számítógépén. Ráadásul ez olyan lenne, mintha egy tolvaj utólag azzal védekezne, hogy csak azért lopott el 30 CD-t, hogy meghallgassa azokat és ha tetszenek nekik, utólag kifizesse az árukat, ha pedig nem, akkor visszavigye őket.

A szakemberek szerint a dalonkénti 750 dolláros kártérítés nagyon nagy összeg és nem nevezhető méltányosnak. Egyértelműen arról lehet szó, hogy a bíróság így akart példát statuálni. A Chicagóból származó 29 éves Cecilia Gonzaleznek nagy szerencséje volt, hogy a többi 1340 dal eredeti CD-lemezét fel tudta mutatni. Mindenesetre a nő a rekordösszegű büntetést így is csak a RIAA peren kívüli ajánlatának elfogadásával kerülhette volna el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #39
    valaki elmagyarázná nekem, hogy ebben mi a törvényellenes? valaki jogosan megvette a CD-t, az ő tulajdona lett, és az a valaki odaadta a csajnak.
  • exxile #38
    Szerintem ne vegyen SENKI ereteti cd-! Én néha szoktam, de ezután egy darabot se, bizisten!! Dugják fel maguknak a zsíros seggülbe a kurva cd-iket a csinált sztárjaikkal együtt!
  • AgentKis #37
    Eccercsak eljön a frí zenék kora, ugyanúgy mint a frí szoftvereké...
  • smv #36
    És te miért nem vagy a RIAA-val? M$ -nek is nyalsz tövig, pedig ők sem kímélnének a letöltött szoftverekért. Jó, magánszemélyeket nem baszlatják, de attól még... :)
  • irkab1rka #35
    Figyelem, ha tovább csökken az amerikai lemezkiadók szövetségének bevétele, akkor a jövő évtől nyilvános kivégzések is lesznek.

    Én szóltam időben!
  • irkab1rka #34
    Amerika, nem?
    Örülhet, hogy nem fogták rá, hogy terrorista, mert akkor megkínoznák egy lengyelországi CIA támaszponton. Kíváncsi vagyok, mit csinál a következő elnök, ha Bush már nem tud mit ellopni.
  • fflx #33
    az ilyen dolgoktol esetleg aggodalmaskodoknak ajanlanam ezt itt:

    http://www.truecrypt.org/

    aztan johetnek hdd-t lefoglalni.
  • NEXUS6 #32
    "(kár h az sg-n ninsc hányós szmájli)"

    Van:


  • rumos #31
    hát ettől rókáznom kell.
    amúgy meg mi van akkor ha volt x cd-m, azokról csináltam mp3-at (ez még szabályos asszem) és utána eladtam a cd-ket? le kell törölnöm az mp3-akat? vagy még extrémebb, ha mondjuk ellopják a cd-imet. akkor is le kell törölni?
    amúgy meg miért ezt a szerencsétlen hispano nőt találták meg a (száz)millió letöltő közül?
  • rgerg #30
    Lassan már ott tartunk (tarthatunk) hogy valaki beszól és feljelented a RIAA-nál.Tök vicces nem?

    Nem hiszem hogy a dolgoknak így kéne működniük.Én amúgy sok olyan művésznek beletenném a zsebébe azt a pénzt amit azért a számért kap(ténylegesen) amit letöltöttem és hallgatok.

    Ez a RIAA pont úgy működik mint a kidobók egy szórakozóhelyen.Mindegy mit csináltál rosszul írdatlanul meg akarnak büntetni.Persze a "köz meg a rend" érdekében.

    Lehet hogy benne van a cikkben -nem tudom nem olvastam figyelmesen- de kiváncsi vagyok,hogy mennyit kap ebből az összegből az előadó.