SG.hu

Lefoglalták egy számítógépjáték forráskódját

Egy játékprogram fejlesztéséhez olyan szoftverfejlesző modult használtak, amely a feljelentő jogtulajdonát képező játékszofver-fejlesztő szoftvereszközből származtatható.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya 2005. május 11-én nyomozást rendelt el szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást - akkor még - ismeretlen tettesek ellen. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy 2005. márciusában egy számítástechnikai folyóiratban cikk jelent meg egy szoftverfejleszéssel foglalkozó cég által újonnan kifejlesztett, tankokról szoló játékról. A szöveges leírásból, a képi megjelenítésből valamint az újsághoz csatolt CD-mellékleten található videóból az a gyanú merült fel, hogy a játékprogram fejlesztéséhez olyan szoftverfejlesző modult használtak, amely a feljelentő jogtulajdonát képező játékszofver-fejlesztő szoftvereszközből származtatható.

A nyomozás során lefoglalásra került a játékszoftver teljes forráskódja és a játékot működtető engine, amely a grafikai megoldásokat és a játék demóját tartalmazza. A kirendelt igazságügyi szakértő összevetette a feljelenő által kifejlesztett, valamint a másik cég által fejlesztett játékot és megállapította, hogy a feljelentésben megnevezett cég által kifejlesztett játékprogram jogellenes módon jött létre, a kifejlesztés során megsértették a feljelentő szerzői jogait. A kirendelt igazságügyi szekértő megállapította, hogy az elkövetők a feljelentőnek 66 500 000 forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az eljárás során öt személy került gyanúsítottként felelősségre vonásra, mivel megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy az említett játékprogram kifejlesztése során a feljelentő szerzői jogait megsértve, jogosulatlanul használták fel a feljelentő tulajdonát képező szoftvert. Az ügyben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya folytatja le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Timber #23
    http://index.hu/tech/szoftver/panzers1213/ kevesbe kodosen ^.^
  • Timber #22
    Azert most mert most teny. Tavasszal csak feltetelezes volt ... arrol nem is beszelve, hogy milyen maszlag terjengett akkor. Lehet en emlekszem rosszul de nekunk azt adtak be, hogy a Storm felnyomta a BSAnal a Mithist bosszubol mert atment par programmer. Emlekezz vissza, hogy a DRben is akkor kezdodott el a nagy legalizalas mania (addig erdekes modon nem volt fontos ^.^) ... en emlekszem arra a szep penteki napra mikor formazni kellett a vinyokat ^.^
  • Timber #21
    Andras ... csak annyit mondanek, hogy mig nem lattal mast csak azt ami ott van addig ne altalanosits a hazai fejlesztokre ... barkit aki atjott onnan ide megkerdezhetsz, egyik sem banta meg a valtast. Az ami ott jellemzo az itt csak hirbol ismert ^.^
  • Timber #20
    Nezd mar kikkel nem fut ossze az ember itt ^.^

    Hat igen ... a nem kapnak fizetest resz nem csodalom, hogy neked is ismeros, hisz nalatok is elofordult nem egyszer ^.^ ... de a szoban forgo cegre ez ami a legkevesbe sem jellemzo ^.^
  • Timber #19
    Omae te aztan nagyon jol informalt vagy.

    1. a fejlesztocegnel eddig soha nem volt anyagi problema. Es ez a jovoben sem igazan fog valtozni.

    2. egeszen mas okok miatt leptek le.

    3. lopas tortent es ez be is bizonyosodott ... most mar jogerosen is.

    Orulok, hogy mindig vannak ilyen teoria-gyarto emberkek de akkor hadd mondjam el az en teoriamat:
    A ceg emberei nem igazan voltak megfeleloek ezert kirugtak oket. Ezt megtorlando a full forraskodot lenyultak es egy masik ceghez elmenve probaltak hasznositani, mivel a masik ceg anyagi nehezsegekkel kuzdott es nem volt ideje sajat motort kifejleszteni. De kedves hoseink ezt olyan ostoba modon tettek, hogy meg a vak is lathatta, hogy nyulasrol van szo. Egy szo mint szaz ... szep nagy kekerest kapnak most hatulrol.
  • Garfield #18
    Véletlenül nem a Mithis volt az, amelyik néhány éve nem jogtiszta szoftvert használt és ezért beperelték?
  • BiroAndras #17
    Na tessék, az indexen szépen leírtak minden infót. Itt miért nem lehetett?
    A másik amit nem vágok, hogy miért most került elő ez a hír, amikor az egész dolog még tavasszal történt. Én azt vártam, hogy még aznap este benne lesz a híradóban, hiszen nem mindennapi esemény, és nyilvánvalóan százmilliókról, és két ismert magyar cég sorsáról van szó.
  • BiroAndras #16
    A fejlesztők többdége nem alkalmazott, hanem papíron alvállalkozó. Ez azt jelenti, hogy a cég felé leszámlázzák a teljes havi bért, és maguknak meg adnak valamennyi fizetést, ami után adóznak. Az egész teljesen legális.
  • synch #15
    A Panzers fejlesztőit gyanúsítják a kód ellopásával

    A rendőrség öt személy ellen indított eljárást, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Panzers című játékszoftver kódját illegálisan használták fel. A rendőrség szakértői szerint ezzel 66,5 millió forintos kárt okoztak a szoftver jogtulajdonosának, a Stromregion Kft.-nek. A Stromregion jogásza szerint a kár ennél sokkal magasabb, háromszázmillió forintra rúg. A gyanúsítottak korábban a Stormregion fejlesztői voltak.

    http://index.hu/tech/szoftver/panzers1213/
  • Hegyikecske #14
    "66 500 000 forint vagyoni hátrányt okoztak." Na a feljelentőnek ha eddig nem is, innentől sínen van az élete, ennyi példányt egy játékból se lehet eladni így meg tutira kap ennyit, végülis neki bejött