23
  • Timber
    #23
    http://index.hu/tech/szoftver/panzers1213/ kevesbe kodosen ^.^
  • Timber
    #22
    Azert most mert most teny. Tavasszal csak feltetelezes volt ... arrol nem is beszelve, hogy milyen maszlag terjengett akkor. Lehet en emlekszem rosszul de nekunk azt adtak be, hogy a Storm felnyomta a BSAnal a Mithist bosszubol mert atment par programmer. Emlekezz vissza, hogy a DRben is akkor kezdodott el a nagy legalizalas mania (addig erdekes modon nem volt fontos ^.^) ... en emlekszem arra a szep penteki napra mikor formazni kellett a vinyokat ^.^
  • Timber
    #21
    Andras ... csak annyit mondanek, hogy mig nem lattal mast csak azt ami ott van addig ne altalanosits a hazai fejlesztokre ... barkit aki atjott onnan ide megkerdezhetsz, egyik sem banta meg a valtast. Az ami ott jellemzo az itt csak hirbol ismert ^.^
  • Timber
    #20
    Nezd mar kikkel nem fut ossze az ember itt ^.^

    Hat igen ... a nem kapnak fizetest resz nem csodalom, hogy neked is ismeros, hisz nalatok is elofordult nem egyszer ^.^ ... de a szoban forgo cegre ez ami a legkevesbe sem jellemzo ^.^
  • Timber
    #19
    Omae te aztan nagyon jol informalt vagy.

    1. a fejlesztocegnel eddig soha nem volt anyagi problema. Es ez a jovoben sem igazan fog valtozni.

    2. egeszen mas okok miatt leptek le.

    3. lopas tortent es ez be is bizonyosodott ... most mar jogerosen is.

    Orulok, hogy mindig vannak ilyen teoria-gyarto emberkek de akkor hadd mondjam el az en teoriamat:
    A ceg emberei nem igazan voltak megfeleloek ezert kirugtak oket. Ezt megtorlando a full forraskodot lenyultak es egy masik ceghez elmenve probaltak hasznositani, mivel a masik ceg anyagi nehezsegekkel kuzdott es nem volt ideje sajat motort kifejleszteni. De kedves hoseink ezt olyan ostoba modon tettek, hogy meg a vak is lathatta, hogy nyulasrol van szo. Egy szo mint szaz ... szep nagy kekerest kapnak most hatulrol.
  • Garfield
    #18
    Véletlenül nem a Mithis volt az, amelyik néhány éve nem jogtiszta szoftvert használt és ezért beperelték?
  • BiroAndras
    #17
    Na tessék, az indexen szépen leírtak minden infót. Itt miért nem lehetett?
    A másik amit nem vágok, hogy miért most került elő ez a hír, amikor az egész dolog még tavasszal történt. Én azt vártam, hogy még aznap este benne lesz a híradóban, hiszen nem mindennapi esemény, és nyilvánvalóan százmilliókról, és két ismert magyar cég sorsáról van szó.
  • BiroAndras
    #16
    A fejlesztők többdége nem alkalmazott, hanem papíron alvállalkozó. Ez azt jelenti, hogy a cég felé leszámlázzák a teljes havi bért, és maguknak meg adnak valamennyi fizetést, ami után adóznak. Az egész teljesen legális.
  • synch
    #15
    A Panzers fejlesztőit gyanúsítják a kód ellopásával

    A rendőrség öt személy ellen indított eljárást, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Panzers című játékszoftver kódját illegálisan használták fel. A rendőrség szakértői szerint ezzel 66,5 millió forintos kárt okoztak a szoftver jogtulajdonosának, a Stromregion Kft.-nek. A Stromregion jogásza szerint a kár ennél sokkal magasabb, háromszázmillió forintra rúg. A gyanúsítottak korábban a Stormregion fejlesztői voltak.

    http://index.hu/tech/szoftver/panzers1213/
  • Hegyikecske
    #14
    "66 500 000 forint vagyoni hátrányt okoztak." Na a feljelentőnek ha eddig nem is, innentől sínen van az élete, ennyi példányt egy játékból se lehet eladni így meg tutira kap ennyit, végülis neki bejött
  • irkab1rka
    #13
    Persze ha a cég által fejlesztett tool-t nyúlták le saját fejlesztéshez, akkor bukta.
  • irkab1rka
    #12
    A fejlesztőknek jó pénzt ígértek, nem kapták meg, kitalálták, hogy viszik a kódot, amit ők írtak, de a cég szellemi tulajdona lett volna.
    Mivel a munkaszerződésben vállalták, hogy a foglalkoztatás ideje alatt általuk előállított szellemi termék az X cég tulajdona lesz, a cégnek áll a zászló.
    Ha a srácok bizonyítani tudják, hogy nem fizették ki nekik a munkabért, akkor a cég jogtalanul tart igényt a szoftverre, feltéve, hogy a "szoftvermodul" ténylegesen és kizárólagosan a lelépett fejlesztők alkotása.
    Amennyiben a fejlesztők minimálbért kaptak papíron, de a szoftver tényleg 66M-át ér (papíron), akkor a munkaszerződésben fenálló aránytalanság miatt a munkaszerződés meg lehet utólagosan támadni (az egyik fél számára különösen előnytelen, a piaci viszonyoktól nagyságrendben eltérő), és az APEH eljárást indít mind a fejlesztők (a be nem vallott de megkapott összegek miatt) és a régi cégvezetés ellen (az bizony mostanában börtön).
  • buran
    #11
    Iskolapélda, hogy hogyan írjunk értelmetlen cikkeket... :-) Az egyetlen konkrétum, hogy mindez a Budapesti RFK hatáskörébe tartozik.
  • pemga
    #10
    Húú, de homályos lett :). Szóval akkor: valaki szerint valaki más használt valamihez valamit :). Kúl :).
  • Komolytalan
    #9
    "hogyan jött ki az a szép 66,5 millás összeg?"
    Ennyi volt a cég tartozása, aki felnyomta őket. Bár lehet hogy picit kevesebb, mert ugye kell pénz a korrupcióra is (rendőrök, szakértők, bírók).
  • Komolytalan
    #8
    "Ezt viszont nem tartom valószínűnek. Ha a cég nem tud fizetni, mert bedőlt egy projekt, akkor simán kirúgja a fejlesztőket másnap reggel. Ha mégsem, akkor maguktól mennek el az 1. elmaradt fizu után."
    Vagy nem. Ha mondjuk havi 4-500-at keresel tisztán, akkor nem fogsz az első elmaradt (csúszó) fizu után lelépni. A cégvezetők dolga ilyenkor, hogy mesékkel, ígéretekkel, amiket papírra is lehet vetni ott tartsa az illető fejlesztőt.
    "És egyébként sem jogos az engine-t lopni, még akkor sem, ha ők fejlesztették ki, mert a cég fizette a fejlesztést."
    Ha kifizette. Mondjuk 1 minimálbérre bejelentett, valójában 4-500-at kereső engine fejlesztőnél a jog a cég mellett áll, mert a minimálbért kifizeti, a fennmaradó részt meg nem kérheti számon a fejlesztő peres úton, viszont lenyúlhatja a saját ki nem fizetett munkáját.
  • BiroAndras
    #7
    "hogyan jött ki az a szép 66,5 millás összeg?"

    Gondolom azt számolták ki, hogy hány programozó hány havi munkája volt az ellopott kód, és hogy ez mennyibe fájt a cégnek.
    Egyébként ennél sokkal nagyobb a kár, mert a pereskedés miatt a kiadók átmennek más cégekhez. Egyikük se szeretné, hogy miután százmilliós költséggel elkészül a játékuk a bíróság döntése miatt ne tudják kiadni.
  • BiroAndras
    #6
    "A fejlesztő cég aki felnyomta őket kifutott a pénzből, nem fizetett az alkalmazottaknak."

    Ez eddig ok.

    "Azok leléptek, és mivel fél éve nem kaptak fizut"

    Ezt viszont nem tartom valószínűnek. Ha a cég nem tud fizetni, mert bedőlt egy projekt, akkor simán kirúgja a fejlesztőket másnap reggel. Ha mégsem, akkor maguktól mennek el az 1. elmaradt fizu után.

    "úgy gondolták hogy jogos lesz ha az engine-t lenyúlják, és piacra dobnak belőle egy saját játékot."

    Úgy tudom, egy másik cégnek adták el. És egyébként sem jogos az engine-t lopni, még akkor sem, ha ők fejlesztették ki, mert a cég fizette a fejlesztést.
  • BiroAndras
    #5
    Nyugondtan leírhatták volna a cégek nevét, a szakmán belül úgyis közismert az ügy (ha arról van szó, amiről én tudok, és nem egy új eset).
  • Komolytalan
    #4
    Milyen konkrétumot vársz? Mondok 1 teóriát, szerintem elég sanszos hogy ez történt, ezért titkolóznak. A fejlesztő cég aki felnyomta őket kifutott a pénzből, nem fizetett az alkalmazottaknak. Azok leléptek, és mivel fél éve nem kaptak fizut, úgy gondolták hogy jogos lesz ha az engine-t lenyúlják, és piacra dobnak belőle egy saját játékot. Megcsinálták, de természetesen a jog a fejlesztő cég mellett áll, mert ugye az hogy nem adunk az alkalmazottunknak fizetést (bejelentve úgyse volt, zsebből ment a móka) az magánügy, egyátalán nem törvénytelen. De az hogy az alkalmazott ezután úgy veszi ki a pénzét a cégből ahogy tudja azért minimum 3 rend beli főbelövés jár.
  • noss
    #3
    olyan kib*szottul szépen fogalmaztak, hogy ennél ködösebben nem is lehetne. esetleg pár konkrétumot igazán elszórhattak volna, pl milyen programot sikerült warezolni és mégis hogyan jött ki az a szép 66,5 millás összeg? ki az al- és felperes, melyik folyóirat, milyen játék, ill a tárgyalásról vmit...???
  • tomo
    #2
    szép uj vilag.
  • robrose
    #1
    Érdekelne hogy kik voltak..