Specker Balázs

Szülői korlátozás a PS3-ban is

A Sony - a játékkonzol-gyártók között utolsóként - bejelentette, hogy a legújabb gépébe már beépíti a szülői felügyeletet.

A három legnagyobb játékgép gyártó közül immár mindegyik megadja a lehetőséget a szülőknek, hogy megóvják gyermekeiket a véres videojátékoktól. A ESA (Entertainment Software Association - Szórakoztató Szoftvereket Fejlesztők Szövetsége) értesülései szerint a PlayStation 3-ban már lesz szülő felügyelet. Ugyan már a PS2 is korlátozható volt, ám ott csak filmekre élt ez a lehetőség, játékokra nem. A cég még nem kommentálta a bejelentést.

A tengerentúlon nemrég piacra dobott Xbox 360-ba már beépítette a Microsoft ezt a lehetőséget. Az újgenrációs konzolban már korlátozhatóak a "T" (tinédzser) vagy az "M" (felnőtt) jelölésű játékok és DVD-k - írja az All Headlines News. A cég emellett szintén teret ad a szülőknek arra, hogy az Xbox Live online játékszolgáltatásba beavatkozva eldöntsék, gyermekük kikkel léphet kapcsolatba. Hetekkel ezelőtt a Nintendo is hasonló terveiről számolt be a 2006-ban megjelenő Revolution játékgépével kapcsolatban.



Az elmúlt években a játékipar egyre jobban a figyelem középpontjába került, ahogy a törvényhozók jogi úton szabályozták a véres jeleneteket tartalmazó játékok fiatalkorúaknak való értékesítését. "A játékos társadalom átlagéletkora 30-ra tehető. Iparunk olyan termékeket kíván gyártani, amely széles réteget szolgálnak ki, a tévéműsorok, filmek, zenék és könyvek közül is mindenki megtalálhatja az ízlésének és érdeklődésének megfelelőt" - idézi Doug Lowensteint az International Herald Tribune.

Lowenstein azt javasolja a konzolgyártóknak, hogy csakis önkéntes alapon építsék be gépeikbe a szülői felügyeletet, mivel más médiaeszközökben - így a DVD- vagy zenei lejátszókban - sem található effajta szabályozási lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kerti008 #17
    A 12-es karika egy dologra jó. Szépen beleég 4-5 év alatt a méregdrága plama TV-dbe.Emlékszem amikor bemutatták a Profit(Belmondo) 16 éven felüli volt. Egy jelenet volt benne, amikor megszökik és csákánnyal öli meg az őrt. És várnom kellett 2 évet, hogy megnázhessem. Na szerintem a korhatár erre való...
  • crx #16
    Ezel csak egy gond van hogy a szülöket a gyerek oktatja és nem forditva.A gyerek majd lekorlátozza ha akarja a szülö meg nem tud játszani +18 játékokal csak ha a gyerek akarja.
  • pemga #15
    És ha a gép játékvezérlője periodikusan DNS-mintát vesz a játékostól, amiből megállapítja az életkorát? :)). Jönnek majd a kesztyű-hack-ek :)).
  • Hegyikecske #14
    Whehheeh ez nagyon lol, le akarják korlátozni a srácokat ?:DD Na csak az lesz a poén h majd a gyerek mutatja meg a szülőnek hog hogy lehet ezt és ezt kjátszani, nem pedig fordítva. Szar már ha valakit csak egy program tud visszafogni
  • lammaer #13
    Amit te emlitesz, az inkább a világ és a média képmutatása, ami tényleg gyomorforgató és irritáló. Szóval, műsor szerintem már nincs is 12-es karika nélkül, viszont csomó olyan van amire csak 12-est raknak, holott sokkal nagyobbat érdemelne.
    Például az olyan sorozatok mint a Startrek vagy a Csillagkapu, miért kerülnek egy kategóriába mondjuk egy trágársaágokkal mek csöcsös csajokkal teli revüműsorral vagy valóságsóval.

    Nyilván a karika sokat nem ér, de azt megmutatja, a média csak a törvény miatt tartja be a szabályokat, miközben elveszik az egésznek a lényege: segiteni a szülőket abban, hogy egy film megnézése nélkül is tudjanak annak tartalmáról véleményt nyilvánitani...

    A rajzfilmek tényleg durvák, hétvégén délelőtt próbálkozok néha egyet-egyet megnézni reggelizés közben, de pikacsus, transzformeres, világotfelrobbantós rajzfilmeken kivül nagyon más nincs is.
  • lammaer #12
    Nekem a rémálom az elm utcában hagyott maradandó nyomot a piciny lelkemben... még az első rész, az ötödik már nem volt gond :)
  • roliika #11
    :-) A hegy gyomrában...ja az érdekes 1 film volt....honnan is tölthető le? :-) Na attól nekem is voltak rémálmaim. De nem nyírtam ki senkit az utcán+nem ugrottam vonat elé..stb. Na+ugye elsősorban talán nem a játékokat kéne szabályozni, hanem talán pl USA-ban ha nem járkálnának a gyerekek Coltokkal,Magnumokkal,AK-kal,lehet hogy kevesebb lenne az erőszak,mert ugye előfordulhat ,hogy a gyerek a valós fegyvert játéknak véli...
  • takysoft #10
    sry a helyesírás miatt
  • takysoft #9
    az a véleményem mellesleg, hogy okos dolog... lenne, ha jól lenne megvalósítva....
    de nézem itt a agyar tévéket is... ultravéres szellemírtó rajzfilm az 12-es korhatár.
    egyszerűtnivígjáték, mint a pite, az meg már 16...

    így van ez a játékokkal is. ha a gyereet rendesen nevelik, akkor a san andreas nem fog neki dongot okozni 8 évesen se, mert tudja, hogy az játék, meg megtanulja, hogy ha nem akar meghalni, akkor kiket kerüljön el.
    szar nevelésnél meg már úgye ront tovább.. ott már mind1.

    az viszotn tény, hogy egy silent hill, az nem egy 12 éves kezébe való játék. nekem 21 évesen is rémálmaim lesznek tőle, de én azért tudom szabályozni. másnapra elfelejtem.

    de kiskoromban nem így volt.. láttam egy filmet, sorozatot m1-en még "A hegy gyomrában". ilyen ikrek voltak benne, akik ilyes slejmszörnyekkel harcoltak kövekkel, meg volt fekete aut, meg minden.... reggel 9-kor leadták a marhák, nekem a mai napig visszatérő rémálmom, és igen sok ismerősönek is.(nem hazudok, 3-om haver fejből)

    na azt "akkor" nem kellet volna látni. most letöltöttük, végignéztük, azt jót röhögtünk rajta...
  • Ma2ska #8
    Pontosan. Éppen a megkülönböztetés képessége miatt, a játék nem biztosit semmiféle immunitást az élet borzalmaival szemben, és ezért olyan nagy károkat sem okoz. Meg aztán nem állom már meg: miért akarja már mindenki érzéketlen tuskóvá nevelni a gyerekét? Itt többször felmerül már, hogyhát jóha az a gyerek nem akad fenn minden ilyen apróságon mint leszakadt végtagok...pont ez a baj, az emberek túl érzéketlenné váltak más szenvedései iránt, egy undoritó művilágban élünk, műemberekkel, akinek még nem tünt volna fel..