Berta Sándor

Fizetniük kell a PS2-modchipek terjesztőinek

Egy amerikai bíróság kártérítés megfizetésére kötelezte a Divineo nevű céget. A vállalat az Egyesült Államokban és Európában is több a PlayStation 2 konzolokhoz való módosítóchipeket forgalmazó online shopot üzemeltet.

Claudia Wilken, az ügyben eljáró bírónő által hozott ítélet szerint a módosítóchipek és a szintén a Sony PlayStation 2 konzoljain használható HDLoader nevű program megsérti az Egyesült Államokban jelenleg hatályban lévő Digital Millennium Copyright Act (DMCA) nevű törvényt. A kaliforniai bírónő összesen 9 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Divineót. Az összegből 3 750 200 dollárt az amerikai leányvállalatnak kell megfizetnie, míg a brit és a francia Divineo-kirendeltségre 5 791 400 dollár megfizetése hárul.

Mint ismeretes, a módosítóchipek a különböző konzolok digitális másolásvédelmének kijátszására alkalmasak és ezáltal lehetővé teszik akár az illegális másolt játékok, szoftverek vagy filmek futtatását, illetve saját szoftver készítését is. Ilyen független szoftver a Divineo által kínált HDLoader, amelynek a segítségével bárki játékokat másolhat át a PlayStation 2 konzolok merevlemezére és ezáltal ezek a programok már a winchesterekről is futtathatók, nincs szükség a játékok DVD-jére.


Az ítéletet azonnal üdvözölte az Entertainment Software Association (ESA), amely szerint sikerült komoly sikert elérni az illegális másolatok és másolók elleni harcban. Ric Hirsch, az ESA szerzői és kiadói jogi ügyekért felelős alelnöke kijelentette, hogy az ítélet jelzésértékű és elősegítheti hogy más modchipeket fejlesztők vagy -terjesztők elálljanak tevékenységüktől.

Tavaly decemberben egyébként már hozott egy hasonló ítéletet ugyanez az amerikai bíróság. Akkor szintén a DMCA megsértése miatt 6 millió dollár kártérítésre ítéltek egy amerikai állampolgárt. Az 1998 óta hatályos amerikai törvény kimondja többek között, hogy tilos a szoftverek, játékok és zenei albumok adathordozóin alkalmazott digitális másolásvédelmének feltörése vagy kijátszása. Az eltelt években azonban számos kritika érte a jogszabályt, mert így azok a szakemberek is törvénysértőkké válhatnak, akik a biztonsági réseket derítik fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LaliKa17 #6
    Hy!, Tudtok nekem esetleg abban segíteni hogy hol tudnám megchipeltetni az PS2-t vagy úgy venni PS2-t hogy már chipelve van?

    Előrre is köszi
  • drizzt1666 #5
    lol komolyan ez már szánalmas. Most ezek komolyan azt hiszik h "nagy csapást" mértek a mod chipek készítőire? Nevetséges. Az a 6 millió dollár _eltörpül_ amelett a milliárdos bevétel mellett amelyet 1 év alatt ezek bekaszíroznak. Az meg h azt hiszik, h ezzel bármit is elértek, h ettől majd megáll az élet a konzolos világban, és mindenki veszi az eredetit, az meg no comment...
  • dez #4
    Jaj, most mi lesz, a modchipeket fejlesztők vagy -terjesztők elállnak a tevékenységüktől! Vagy mégsem?
  • AranyKéz #3
    Az hagyjám hogy másoltakat nem lehet lejátszani, de a házilag készített játékokkal mi van?

    A DMCA mindig is röhejes volt, már a neve is röhejes. Gyakorlatilag teljesen ellentmond a 'fair use'-zal, és azokat is be lehet kasztlizni akik csak a kódrendszert törik fel (ami ugye jelentősen gátolja a fejlődést, és erkölcsileg is undorító)

    Mellékesen, amerikában miért a 'precedens értékű bírósági ítélet' dolgok alapján döntik el hogy akkor most mit szabad és mit nem? Nem a törvény alapján kéne?
  • Mardel #2
    LOL ez mekkor baromság.

    Biztonsági másolatot készíthetsz a lemezedről, de hogy tudd a biztonsági másolattal játszani, ahhoz meg, kell a mod chip.

    Akkor ezt a peres szakik hogy is gondolták?
  • longdrink #1
    A másolt filmekhez tudtommal nem kell ki chippelni. Amúgy meg ez az egész nevetséges.