Berta Sándor

Táblák figyelmez­tethetnek az adatgyűjtésekre

Az új rendszert az Alphabet leányvállalata alkotta meg.

A Sidewalk Labs olyan figyelmeztető táblákat fejlesztett ki, amelyek felhívják a felhasználók figyelmét a folyamatos adatgyűjtésekre. A cél az, hogy a megoldással elsősorban a szenzorokat és kamerákat alkalmazó okosvárosokban teremtsenek nagyobb átláthatóságot.

Az első dizájnjavaslatok már elérhetők a GitHubon. A táblák hatszögletűek, s színekkel és szimbólumokkal vannak ellátva. Az utóbbiak jelzik az adatgyűjtés fajtáját, például, hogy az biztonsági, egészségügyi vagy más célból történik-e. Emellett láthatók QR-kódok is és URL-ek. Az előbbiek segítségével megtudható, hogy milyen módon dolgozzák fel az információkat, azokhoz kiknek van hozzáférésük és milyen hosszú ideig tárolják azokat. Az online címeken keresztül pedig az emberek tájékozódhatnak az adatok felhasználásáról.


A táblák első csoportja fekete, a második kék, míg a harmadik sárga színű. A kék szín jelzi azt, hogy az adatgyűjtés anonim módon valósul meg, a sárga szín jelentése pedig az, hogy az egyes személyek egyértelműen azonosíthatók. A Sidewalk Labs azt hangsúlyozta, hogy a koncepciót számos várossal közösen fejlesztette ki és ezek a települések ki is akarják próbálni a gyakorlatban a táblákat. A szerzett tapasztalatokat pedig minden bizonnyal felhasználják a rendszer finomítására, tökéletesítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!