Berta Sándor

A külső határ minden átlépését rögzíteni fogják Európában

Az Európai Parlament elfogadta az utazók adatainak tárolásáról szóló javaslatot, ujjlenyomatot vesznek és fotót készítenek minden nem EU-állampolgártól.

Az Európai Unió úgy döntött, hogy bevezeti a turistákra és az üzleti utazókra vonatkozó adattárolási rendszert, amelyhez kapcsolódóan létrehozzák a be- és kiutazási adatbázist (EES). Az előterjesztést 477 igen vokssal, 139 nem szavazat ellenében fogadta el az Európai Parlament. A tervezetet a zöldek és a szocialisták nem szavazták meg. Az új rendszer minden olyan nem európai uniós állampolgárra vonatkozik, aki turistaként vagy üzletemberként utazik be legálisan az Európai Unió területére. Az egyáltalán nem számít, hogy valaki mindezt vízummal vagy a vízumkötelezettség alól felszabadítva (ebbe a kategóriába tartoznak például az USA állampolgárai) teszi meg.

A beutazáskor minden érintett személy négy ujjlenyomatát és arcának fotóját rögzítik, az adatokat két éven át őrzik meg. Azok esetében, akik az engedélyezettnél tovább maradnak az Európai Unióban, a tárolási időtartam 4 év. Az engedélyezett tartózkodási idő egyébként egy 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 nap lehet. A rendszer nemzeti hozzáférési pontokból és az azokkal összekapcsolt központi adatbázisból épül fel, melyhez a tagállamok bűnüldöző hatóságai és az Europol hozzáférhetnek.

Az EU-ba évente több mint 500 millió nem európai uniós állampolgár utazik be. Minden ilyen személy eddig a beutazáskor csak egy pecsétet kapott egy útlevelébe, ami azonban sokszor nehezen volt olvasható. Az Európai Bizottság éppen ezért már 2008 óta javasolta az intelligens határok nevű program megvalósítását. Az eredeti terv az volt, hogy minden utazót regisztrálnak, akiket aztán a biometriai adatok segítségével ellenőrizni lehet. Az európai uniós országok azonban nem akarták átépíteni a határátkelőket és a repülőtereket. Az elsődleges cél most már a bevándorlás ellenőrzése.

A jövőben a számítógép jelzi majd, ha valaki túl hosszú ideig van az Európai Unióban. A másodlagos cél a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harc. A biztonsági hivatalok hozzáférhetnek az EES-hez, így például könnyedén azonosíthatnak az ujjlenyomatai alapján egy megölt turistát. Az EES-t a nagy IT-rendszerek felépítésére létrehozott tallinni székhelyű európai uniós ügynökség (EU-Lisa) készíti el. Az új rendszer 2020-tól lesz elérhető. Az Európai Parlament tanulmánya szerint a fejlesztési és a 10 éves üzemeltetési költségek egymilliárd eurót tesznek majd ki.

Jan Philipp Albrecht európai uniós adatvédelmi szakértő úgy kommentálta a hírt, hogy az EES-re nincs szükség és az adatbázis létrehozásával a hatóságok minden nem európai uniós állampolgárt általános gyanú alá vesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coyote55 #9
    Ez mostanra már veszett fejsze nyele...
    Miután kurmányunk nagyságrendileg 20000 - távol-keleti, arab, orosz, stb - letelepedési kötvényt vásároló "üzletembert" - akikről csak azt állapították meg, hogy van pénzük - szabadított az EU-ra.
    Hogy ezek közül mennyi a fedett ügynök, vagy terrorista, az senki sem tudja. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy ha ezek közül lebukik valaki, akkor is Gyurcsány lesz a hibás? Meg az "elmútnyócév"? Vagy Soros csempészte be az illetőt?
    Utoljára szerkesztette: coyote55, 2017.10.30. 07:03:42
  • dyra #8
    Az egész onnan indult, hogy belepofáztunk olyan országok belügyeibe EU-s szinten amiknek nem kellett volna. Irak, Afganisztán, Líbia stb.. Még a magyar parlament is megszavazta az ENSZ felhatalmazás nélküli Amerikai Iraki beavatkozást.

    Meg kéne tanulni nem belepofázni a világ dolgaiba de az sem az USA-nak se az EU-nak se az Oroszoknak nem megy. De a Kínaiak is állítólag majd igyekezni fognak feljönni.

    Kíváncsi vagyok ezek az intézkedések mire lesznek jók, mert az ember csempészeket amíg nem fogják meg szerintem nem sokat érnek. Amolyan látszat intézkedések ezek.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.10.28. 18:44:06
  • asgh #7
    Ezt az USA-ban úgy csinálják, hogy ha regisztrált módon jössz be, akkor a tartózkodási engedélyed alapján legálisan tartózkodhatsz az ország területén, ha nem, akkor minden kérdés nélkül hazatoloncolnak. Azaz ha papírok nélkül elkap a rendőr, akkor mész haza, tök mindegy, hogy mit hadoválsz.
    Ha ugyanis valaki a zöldhatáron lóg be az országba, mert mondjuk üldözik és veszélyben az élete, annak a menekültjogi egyezmények alapján az első adandó alkalommal jelentkeznie kellene az idegenrendészeti hatóságoknál, hogy rendezze a jogi státuszát. Ha tehát az _első adandó alkalommal_ nem folyamodik menekült kérelemmel az országhoz, akkor egyszerű illegális határátlépőként kell kezelni.

    Az egész migrációs agyrém az EU-ban onnan indult, hogy az idegenrendészeti szabályozást nemzetállami szinten kezelik, így a "menekült" eldöntheti, hogy melyik tagállam hatóságánál jelentkezik, mivel minden belső határ átlépésekor "resetelődik" a menekült státusza. Így ha Aliék végigsunnyognak az EU-n, amíg el nem érik Németországot, akkor csak a német határok átlépése után kell a hatóságoknál jelentkezniük és a német hatóságok nem hivatkozhatnak arra, hogy ugyan mi a rákért nem a görög, bolgár vagy olasz hatóságokhoz fordultak először.
    Azt a józan ésszel is felfogható tényt ugyanis, hogy ahhoz, hogy a Németországba jusson, Alinak jópár biztonságos EU tagállamon is keresztül kellett gyalogolnia valamiért nem hajlandóak az EU döntéshozói tudomásul venni, aki pedig egyáltalán felveti a kérdést, arra a nyugati liberális média azonnal össztüzet nyit és idegengyűlölettel vádolja.
    Az már csak újabb abszurd adalékot ad a történethez, hogy most azok az országok, amik mindent megtettek, hogy minél több bevándorló kihasználhassa az EU haterellenőrzési rendszerének hiányosságait, most szétosztanák a náluk felgyülemlett migránsokat "szolidaritási alapon". Kb. mint az őrült macskás néni, aki begyűjti az összes kóbor állatot a környékről, majd amikor már nem bír velük elvárná a szomszédaitól, hogy most már azok etessék őket.
  • barret #6
    Ez pontosan így van! Csakhogy a hivatalos szervek miatt be kell zárni!
    Ha nem zárod be,nincs betörés... A biztosító is megköveteli a zárat.
  • DaemoonHunter #5
    :D
  • Archenemy #4
    Úgy van, szerintem a lakásod se zárd be, aki akar úgyis bejut.
  • tom_pika #3
    Helyes! Minden potenciálisan veszélytelen embert szigorúan ellenőrizni kell!!
  • yesname #2
    Azzal nem tudsz csinálni semmit. Aki akar úgy is bejut bárhova, így vagy úgy.
  • Archenemy #1
    "Az Európai Unió úgy döntött, hogy bevezeti a turistákra és az üzleti utazókra vonatkozó adattárolási rendszert"

    Az jó, csak közben a zöldhatár maradjon nyitva, hogy jöhessen százezrével bárki, aki ki tudja mondani, hogy "asyl asyl germany".