Gyurkity Péter

Hat hónapig őrizné az EU az internetes kommunikáció adatait

Az EU elismeri, hogy a kommunikációs adatok megőrzéséről szóló javaslat sérti a személyi jogokat, ám ennek ellenére mégis támogatják az adatmegőrzés időtartamának hat hónapra történő növelését.

Amint arról az elmúlt héten beszámoltunk, az Európai Unió egy teljes évig szeretné megőrizni a távközlési adatokat, míg az interneten zajló kommunikáció - elektronikus levél, azonnali üzenetküldés - esetében a szolgáltatók hat hónapra visszamenőleg lennének kötelesek megőrizni az információkat. A cél az, hogy a hatóságok ezen adatok felhasználásával könnyebben felderíthessék a gyanúsítottak identitását, illetve nyomon követhessék a gyanús személyek mozgását.

Az European Digital Rights által megjelentetett javaslat hangsúlyozza, hogy a kommunikáció tartalmát egyetlen esetben sem tárolnák el, ám minden egyéb információt - a felhasználó neve, címe, telefonszáma, az ügyfél által kezdeményezett vagy fogadott hívások időpontja és időtartama, a kommunikáció módja, valamint a mobil hívások esetében a földrajzi elhelyezkedés - rögzítenének. A javaslat értelmében az adatok tárolása a szolgáltatókra hárulna, amelyeket egyéb módon kompenzálnának.

A silicon.com értesülése szerint az EU időközben elismerte, hogy a javaslat bizonyos mértékben sérti a személyi jogokat, és kemény feltételeket támaszt a szolgáltatókkal szemben, ám a szigorításra mindenképpen szükség van "a bűnözők megelőzése érdekében". A jogvédő szervezetek ezzel természetesen nem értenek egyet, és máris tiltakozásukat fejezték ki a javaslattal kapcsolatban.

Az általuk meghirdetett petíció szerint a kontinensen semmilyen adat vagy felmérés nem támasztja alá a szigorítás szükségességét, és nincs szükség egy ilyen óriási, főként bizalmas adatokat tartalmazó adatbázis felállítására. Véleményük szerint a szigorítás nem megoldás, mivel a terrorista támadások is a személyi jogok ellen irányulnak, és az egyes kormányok feladata éppen ezek megvédése lenne.

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban dönt a javaslat benyújtásáról, amelyet - amennyiben törvényerőre emelkedik - legkorábban három év múlva vizsgálhatnak majd felül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bith #14
  "Az European Digital Rights által megjelentetett javaslat hangsúlyozza, hogy a kommunikáció tartalmát egyetlen esetben sem tárolnák el,...."
  Pedig én kíváncsi lettem volna, hogy a napi több terabyte adatot hogy tárolnák a szolgáltatók 6 hónapra visszamenőleg :).
  Egyébként valszeg ennek a lehetetlensége miatt nem akarják ezt. Ha lenne rá mód jelenleg, akkor a tartalmat is tuti tároltatnák...
 • ookk90 #13
  AZ!
 • Lenny #12
  Meg még törvénybe ütköző is. Meg enyhén nem etikus.
 • fapapi #11
  Tudod az ilyen agyilag elcsökevényesedett emberek amilyen te is vagy elfogadnak mindent ami körülöttük zajlik és ezért ilyen szar ez az ország és ez a világ!
  Talán az én naívságom és hőbörgésem többre vezet mint a te elfogadóképességed. Aztán ezen vitatkozhatunk nagyon sokáig de szerintem ennek nem lesz értelme!


 • Razgon #10
  Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nem fizetnek ezért a szolgáltatónak, hiszen olyan tevékenységre kényszerítik a szolgátatót, amiből semmi haszna nincsen, viszont a megvalósítása igen sokba kerül.
 • Razgon #9
  Az EU elismeri, hogy ez bizonyos mértékben sérti a személyiségi jogokat, de lesz*rja.
 • TheZsenyka #8
  Ne legyél már naív. Szerinted ki nem szarja le a személyi jogaidat? És kire haragszol? Azokra, akik uralkodnak feletted?
 • fapapi #7
  Nevetséges
  "A silicon.com értesülése szerint az EU időközben elismerte, hogy a javaslat bizonyos mértékben sérti a személyi jogokat, "

  Méghogy sérti!!!!!!!
  Sárba tiporja !
  Kezd tele lenni a tököm hogy a mai vilégban már fingani sem lehet mert a végén az is jogsértő lesz vagy törvényesen lehalgatják.
 • állat #6
 • blackeagle #5
  szép jővő