Gyurkity Péter

Véglegesítették a HD DVD-formátumokat

A szabványt támogató, több nagyvállalatot tömörítő DVD Forum felelős bizottsága véglegesítette a közeljövőben megjelenő, írható és újraírható formátumok elnevezését és logóját.

Bőven lesz miből válogatni, hiszen a bizottság döntése értelmében két újraírható, egy dupla rétegű és egy hagyományos, egyszer írható formátumot is támogatnak. Az ülésen a következő lépésekről született határozat: a HD DVD-R elnevezése és logója változatlan marad, a dupla rétegű HD DVD-R "Dual layer disc" ezentúl az egyszerűbb HD DVD-R DL jelölést viseli, míg a két újraírható lemez a HD DVD-RW és HD DVD-RAM néven kerül forgalomba.

A CDRLabs beszámolója alapján nyilvánvaló, hogy a DVD Forum a már jól megszokott, bejáratott jelölésekhez igyekszik igazodni, ami egyrészt a megnyerni kívánt gyártók, másrészt a vásárlók számára is vonzóbb megoldást jelent. A HD DVD-RAM elnevezés alkalmazását többen éppen a gyártók felé tett gesztusként értékelik, hiszen az előd, a DVD-RAM a mai napig nem terjedt el jelentős mértékben, és mindössze Japánban ért el számottevő sikereket. A formátumot azonban az ország több nagy gyártója is támogatja, akiket a DVD Forum minden bizonnyal továbbra is feltétlenül a saját oldalán szeretne tudni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A két újraírható formátum egyidejű alkalmazása ezzel együtt is inkább feleslegesnek látszik, és nem biztos hogy jó ötlet tovább bonyolítani az amúgy is alig kibogozható kavalkádot. A piacot már a DVD miatt kirobbant ellentét és az ennek nyomán megjelenő szabványok (-R, +R, stb.) is alaposan megkavarták, és egyáltalán nincs szükség arra, hogy a két egymással versengő formátum több különböző változatot is megpróbáljon elterjeszteni.

A legutóbbi információk szerint a Toshiba február-március magasságában mutatná be első lejátszóit az Egyesült Államokban. Ezt eredetileg decemberben szerették volna végrehajtani, ám nem látták biztosítottnak a megfelelő szoftveres hátteret, és a kellő hardveres ellátottságot sem. Ezzel gyakorlatilag lőttek a karácsonyi rohamnak, ám a Toshiba úgy látja, hogy a felhasználók tavasszal sem tartóztatják magukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #21
    Ez a matrica nélküliek között is igen... "olcsó". Amúgy szerintetek mi a francért ilyen rohadt drágák ezek? :p
  • BiroAndras #20
    Nem biztos hogy rosszak, általában csak matrica nincs rajtuk.
  • RelakS #19
    neten akár 800Ft-osat is rendelhetsz. Gondolom, olyan is :)
  • Laci73 #18
    Sajnos még sokáig a 4.7 Gb marad az elérhető (megfizethető) valóság. Jómagam egyetlen egyszer találkoztam üzletben 8.5 Gb-os DVD+R lemezzel (és akkor hol vagyunk még a 45-től) : a darabonkénti 2800 Ft-os ár nagyon lehangoló volt...

    Caro: nem tudsz mit tenni, hirtelen mindenhol felfedezték a Netet mint reklámfelületet. Már alig várom azokat a weboldalakat, ahol két reklámmező közötti fél milliméteres csíkra kell majd klikkelned a további tartalomért (hátha félreklikkelsz), esetleg olyan - félig már létező - webszolgáltatások lesznek, ahol végig kell nézz egy reklámfilmet a tartalomért. Ott már az idegeid is 100%-ra lesznek terhelve, ne aggódj...
  • Caro #14
    Visszatér a lyukkártya, és lenyomja mind :D
    Én azt mondom, hogy ez nem más, mint a piac mesterséges gerjesztése. Most már a DVD nem elég nyereséges nekik, és ezért kell. Nem mintha a DVD nem lenne otthonra bőven elég.
    Nekem nem valószínű, hogy lesz bármelyik meghajtóm. Inkább várok még egy generációt.
  • rolika #13
    mégiscsak a nappalidba kerül, nem? :)
  • dez #12
    És most szerintetek mitől is dőlt volna el, egyik napról a másikra? Majd a piaci verseny dönti el, hónapok, évek alatt. Vagy nem is dől el: lesznek majd mindkét típust támogató írók, lejátszók, és lehet majd kapni mindkét fajta lemezt (kb. mint most a pluszos meg minuszos).
  • ffxi #11
    Ezt kérdezem én is! :)

  • Darth Sith #10
    és akkor most tulajdonképpen Blu RAy disc vagy HD korong maradt? mert elég nagy különbség van tároló kapacitásban a kettő között. És mikor jön a holos lemez a 900GB-jával? :D
  • Darth Sith #9
    " hogy jó ötlet tovább bonyolítani az amúgy is alig kibogozható kavalkádot"
    mi ebben a bonyolúlt?