26
  • cyberass
    #26
    Desktop piacon már befutottak mer télleg könnyen kezelhető a rendszerük de nemigaz h nekik soha nem elég a 'jóból'.
  • cyberass
    #25
    MS már megint mindenbe beleüti az orrát. Szánalmas az egész banda... Ha besz@rnak se tudják a linuxot lenyomni stabliításban, innentől kezdve meg halott az egész.
    Amég olyanokat hallok, hogy windowsos szerverek napontan halnak le a terhelés alatt mer még azt a hűde atomstabil win 2003 enterpriset se bírták összedobni akkor mit akarunk szuperszámítógépekről beszélni? nevetséges...
  • rigidus
    #24
    A szuperszamitogepek epitesenel nem torvenyszeruen a nagyobb teljesitmeny teljesitmeny a cel. Sok esetben a magas rendelkezesre-allasra epitkeznek. Ezen a teruleten pl az AIX mai napig verhetetlen. A fejlesztese kozel tiz evig zajlott, mintegy 7000 programozo reszvetelevel. Az szinte egeszen biztos, hogy nem erre fognak hajtani.
    AIX-rol bovebben

    Beagyazott rendszereknel se sikerult vadul betorniuk a piacra. Kivetel mobiltelefonok/pda-k, de ott meg a Trolltech miatt faj a feje mindkettojuknek. Symbiannak is.

    Ha a teljesitmenyre akarnak rahajtani, akkor a Linux-Solaris paros kemeny ellenfel lesz. Ok ezen futballpalyan nottek fel.

    Hat nehez faba vagtak a fejszet az egyszer teny, de meglatjuk mi lesz belole. Mindenesetre ne becsuljuk le elore, mert szinte meg semmit nem tudunk rola.
  • arty
    #23
    az ingyenes programok fagynak?

    észlény :D
  • droland
    #22
    "Ez vicc.Egy szamologep operacios rendszeret se tudnak normalisan megirni,nem hogy egy szuperszamitogepet.Mar megnt mindenki rajtuk fog rohogni."

    Nem vicc, mert embend rendszert "könnyű" nagyon is jól létrehozni, mivel viszonylag fix. Nem nagyon szól a fáma sem az XBOX össze vissza fagyogatásáról, hiszen akkor az SG-be már rég olvasni lehetne róla :) Szóval én inkább egy picit nekiállnék fejlesztni a többiek helyében, mert még 1x mondom: embend rendszert "könnyű" létrehozni!!!
  • BiroAndras
    #21
    Régebben igaz volt amit írtál. Viszont ahogy egyre jobban terjednek a szuperszámítógépek, egyre nehezebb lesz elegendő hozzáértő munkaerőt találni. Másrészt a gépek ára is rohamosan csökken, így relative egyre nagyobb a szoftverek fejlesztési költsége. Na meg az se mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a szoftver. Sokszor olcsóbb egy erősebb HW-t megvenni, mint egy gyorsabb szoftvert kifejleszteni. Főleg az iparban nem lehet évegig szöszölni egy szoftver fejlesztéssel.
  • Ceb
    #20
    Nekem is ez jutott eszembe józan paraszti ésszel.
    Hogy a szuperszámítógép azért van, mert kell a számítási kapacitás. Nem biztos hogy a szempont az lesz, h minnél 1*űbb legyen kezelni. Inkább az. h minnél kevesebb legyen mondjuk az os által generált "overhead".Programozási nyelvből is olyat fognak használni ami a legnagyobb teljesítmény nyújtja.
    Max akkor fog nagyot aratni az új win , ha ezt teljesíti és még mondjuk egyszerűbb is kezelni stb.
  • bifidusessensis
    #19
    Ha pl a Media Player használható lenne, nem kellene Winampot felrakni.
  • Caro
    #18
    De ennek semmi értelme.
    Ezek tipikusan azok a helyek, ahol célszoftvert KELL használni, amit általában arra a platformra fordítanak, írnak.
    Itt nem az a lényeg, hogy egyszerű legyen kezelni, hanem hogy gyorsan fusson, pont azért kell alá szuperszámítógép.
  • Venom1986
    #17
    Ilyet veszek Karácsonyra
  • acdc
    #16
    Gonolom ebbe nem hamis samsung ramokat meg abit lapot tesznek és nem raknak fel ingyenes programot pl: winampot meg 6 ismeretlen codecpakkot és már is nam fog fagyni a win, meg gondolom ők már elolvasták a számtech alapismeretű könyvet
  • duke
    #15
    Ez vicc.Egy szamologep operacios rendszeret se tudnak normalisan megirni,nem hogy egy szuperszamitogepet.Mar megnt mindenki rajtuk fog rohogni.
  • Fenjoy
    #14
    no igen "objektív" vélemények ezek:)
  • CAD
    #13
    Utobbi ket hozzaszolas hatalmas ralatasarol tett tanubizonysagot a temaban :) koszonjuk!
  • Caro
    #12
    Ez így igaz.
    A windows END-USER oprendszer, azoknak, akik NEM értenek a géphez.
    Akinek szuperszámítógépe van, az már legalább valószínű, hogy ért is hozzá.
  • Dzson
    #11
    Azért kielemezhette volna a cikk, hogy ez a windows miben különbözik az asztali, hülyegyerekeknek szánt verzióktól. Mondjuk szuperszámítógépre aki mikrofos terméket rak, az megérdemli hogy szanaszét fagyjon a rendszere és a hackerek úgy járkáljanak ki-be ahogy akarnak rajta.
  • BiroAndras
    #10
    Hülye vagy fiam. Reméljük egyszer kinövöd.
  • GulaSoft
    #9
    Jó is a windows egy ilyen szuperszámítógépen, legalább gyorsabban induk újra, miután lefagy :-)
    Az meg bekövetkezik óránként, mert azért évente lefagy mindenkinek a gépe egyszer, itt meg egy évnyi munkát végez el egy óra alatt :-)
  • BlackRose
    #8
    Általában a gép architektúrától függ, mivel ma a legtöbb rendszer cluster akkor álltalában külön nodok (gépek) külön OS-t futtatva, és nagyon gyors (high speed low latency) interkonekciókkal komunikálnak. Az OS tehát a szoftver gondolkodik azon, hogy az adott program disztibuálva legyen, vagyis, úgy kell megírni az alkalmazást, hogy egyidőben szétszórva a nodokon fusson és számoljon. Persze ez így nagyon leegyszerűsített magyarázat. Van ezenkívül az SMP vagyis a szimetrikus multiprocesszoros architektúra, és ez pl. akkor amikor 1 gép több CPU-t tartalmaz, tehát egy OS fut. Ezek a gépek általában 2, 4, 8, 32, 64, 128 processzorból állnak, és egy OS fut rajtuk. Ha ilyen gépeket kötünk clusterbe akkor az elképzelheted, hogy mennyire goromba teljesítménnyel jön elő. A képen látható géprész (ha nem tévedek, és tényleg a Sun része) akkor az egy ilyen SMP-s gép, amelyen Soláris fut (de futhat rajta Linux is). Egymagában már szuperszámítógép, de olyan néhányszáz GFlops-al már nem valami nagy dolog, bár amikor összehasonlítod az élmezőnnyel. Ez a két legelterjetebb architektúra. A clustereknél általában a Beowulf féle clustert szokták alkalmazni, és ilyet akár othon is építhetsz, tegyük fel, hogy veszel 4 vagy 8 öreg Pentiumot aprópénzért, hálózatba kötöb őket és felnyomod rájuk a Linux-ot és csinálsz egy Beowulf clustert (könyvek vannak a neten, de ingyenes tutoriálra is rászaladhatsz - azt hiszem a Duke egyetemen van egy jó). Persze nem kapsz valami szuperszámítógépet, de a működési elve meglesz, és megtanulod a know how-ot :), de ha sok a pénzed és ez helyett 8 darab friss dual core gépet veszel akkor az már elég komoly számológép lehet :)
    A BlueGen-ről sokat meglehet tanulni az IBM Journal of R&D-ból (az IBM honlapján március/májusi szám). És vannak rólla cikkek az llnl.gov oldalán is, általában arról, hogy mire alkalmazzák.
    Beowulf cluster rendszert ugyan Window-son is lehet építeni, de az közelről sem az amit ez az új Windows Server 2003 CCE fog nyújtani.
  • roliika
    #7
    De jó! Ilyet nem is láttam még belülről..elég durva...win ezeken hogy lenne???Mindegyikre 1-enként fel kell rakni? Vagy szuperszámítógépeknél ez hogy megy?
  • BlackRose
    #6
    Ha jól nézem ez itt a képen egy Sun darabja... amely SPARC processzoron futva, nem igen hiszem, hogy Windows-ozni fog egyhamar :)
    Különben érdekes, hogy ez a Windows Szuperszámítógép egyik fő előnye a teljes AD integráció, vagyis szerves része lesz rögtön a cég hálózatának és ezáltal igenis előnyre tesz szert a kezelhetőségben a konkurenciával szemben. Na most az más dolog, hogy ezáltal sebezhetőbb is lesz... mindenesetre a Server Enterprise verzió már atomstabil jó hardware-n, a Datacenter hát arra azt mondják, hogy mission critical (nem csak a Microsoft), és talán akkor az is, akkor talán ez sem lesz kevésbé stabil. Na mindenesetre itt a Windows-nak komolyan kell birkóznia, mert ezen a piacon jelentéktelen (jelenleg) és komoly vetélytársakat talál a Linux-ban, Solaris-ban, AIX-ban... de hát éppen ez az a terület ahol a Microsoft a legveszélyesebb, amikor valakit kerget, akkor nagyon vigyázni kell, ezt a múltban már többször is bizonyította... és nem szabad elfelejteni, hogy egy komoly fejlesztői környezet (Visual Studio) és a jelenleg nagyon csúcs SQL Server áll a segítségére, és a szuperszámítógépeknél a custom szoftver a többségi, ezt pedig ezen a cuccon könnyű lesz fejleszteni. Mindenesetre gondolom, hogy a Microsoft jelenleg inkább a cégeket vagyis a szuperszámítógépek alsobb kategóriáját celozza, és a csúcskategóriás BlueGene féle gépek még egy ideig az IBM és a Linux erődítményei maradnak.
  • mousee
    #5
    neked is szuperszámítógéped van? :PP

    a szuperszámítógép nem azt jelenti, hogy "hájtek másín", azaz bizonyos szinten ez, de nem egészen... (na ezt jól megaszontam :))

    A szuperszámítógépekkel csinálnak mindenféle szimulációkat... pl időjárás...
  • MrMafioso
    #4
    nem bztos lehet több, de minek anyni bele, nekem 1 gigás, és nagyon elég!
  • SymbioC
    #3
    Ha jól számoltam, 24db RAM-ot pakoltak bele. Az mennyi lehet, 12G?
  • mousee
    #2
    Ne legyél olyan pesszimista, lehet hogy jó lesz... :)

    Ha sokat tökölnek vele, és nem pazarolják el a rendszert az utomata hardverfelismerésre ami az asztali wint sokszor instabillá teszi, akkor ki tudja... az esélyt megkell adni neki... Különben is, nem mondhatom rá, hogy instaBill sz.r, mer még ki se jött :))
  • kbupdate
    #1
    Ok tudjuk szar lesz, ezt nem kell többször itt már elmondani senkinek se.