Berta Sándor

Ősrobbanást kutató szuper­számítógépet kap Európa

Az ősrobbanást kutató új szuperszámítógép a rádióantennáktól beérkező adatok kiértékeléséhez összesen több, mint 12 000 IBM PowerPC-processzort használ és a rendszer hat négyzetméteres helyet foglal el.

Az ASTRON holland asztronómiai egyesület által bemutatott, a világűrt és ezen belül is az univerzumot létrehozó ősrobbanás okait kutató rendszer az IBM Blue Gene nevű szuperszámítógépére épül és többek között úgynevezett LOFAR alacsony frekvenciájú rádióantennák hálózatából áll. A számítógépet a groningeni egyetem számítástechnikai laboratóriumában állítják fel. A kereken 25 ezer rádióantenna által felderített adatokat a Blue Gene dolgozza fel és értékeli ki. A rádióantennákat egy üvegszálas hálózat köti össze az IBM szuperszámítógépével. Ennek a hálózatnak másodpercenkénti adatátviteli sebessége akár 800 gigabit is lehet.


Az IBM szuperszámítógépének feladata a LOFAR rádiójeleinek kiértékelése lesz

A LOFAR rádióantenna-hálózat akár 13 milliárd fényév távolságból is képes meghallani az információkat, így a kutatók eltökélt célja, hogy az ősrobbanás okait, illetve folyamatát kutassák. A groningeni egyetem számítástechnikai laboratóriumában felállított masina 27,4 teraflopos számítási teljesítményével Európa leggyorsabb szuperszámítógépének számít. Amennyiben most hoznák nyilvánosságra a szuperszámítógépek 500-as toplistáját, úgy a most Groningenben található rendszer a lista negyedik helyén lenne megtalálható. A Blue Gene műszaki paraméterei mellesleg igen csak tekintélyt parancsolóak: a rendszer 5 tonnát nyom és 150 kW-ot fogyaszt.

Maga a kutatómunka csak 2006-ban kezdődik, és a szuperszámítógépet, illetve a rádióantenna-hálózatot egy egyetemekből, kutatóintézetekből és cégekből álló konzorcium fogja üzemeltetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrei #11
    Ennek a procinak (PPC440, 32bit, 700MHz, 8FLOP/cycle, alacsony fogyasztasra tervezve) a neven kivul semmi koze nincs a Mac-ekben levo procihoz (PPC970, 64bit, 1.6GHz<, 4FLOP/cycle, nagy fogyasztas).

    Es tenyleg csak 6 negyzetmeter es nincs 50m magas, kb olyan magas, mint egy nagyobbfajta rackszekreny.
  • Sundance #10
    Azt sem hiszem, hogy csak 6 négyzetméter..... vagy akkor 50m magas :)
  • TeszteloPontHu #9
    Valószínű, hogy valaki valamit elszámolt, hiszen a kiszolgálóegységek is fogyasztanak, ilyen kisfogyasztású PPC proci nincs.
  • clarus #8
    150 kW az nem is sok, processzoronként kb. 10-12 W, ami nagyon jó! Milyen PowerPC proci van ebben, hogy ilyen keveset fogyaszt???
  • [HUN]PAStheLoD #7
    Maga a kutatómunka csak 2006-ban kezdődik, addig a 800 gigabiten warezt forgalmaznak és hogy a sok teraflops nehogy parlagon hevejen Xvid-et tömörítenek vele és a legújab másolásvédelmeket törik fel, akár brute-force módszerrel is :]
  • disney #6
    Fut, de kicsit akad 800*600 ban
  • RpPRO #5
    Na, akkor rakj felre egy kis penzt a villanyszamlara.
  • dez #4
    (Ha valaki nem tudna róla, az újabb Macintosh-okban is PowerPC van.)
  • Rafaelo #3
    fut rajta a doom 3 akkor kell egy ilyen :O
  • crx #2
    Én is adnék neki 6 négyzetmétert a szobámbol.