MTI

Kovács Kálmán szerint IT-tudásközpontá válhatunk

A versenyképességét újragondoló Európai Unióban Magyarország feladata, hogy a régió infotechnológiai tudásközpontjává váljon - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerdán Budapesten konferencián.

Az ágazat legnagyobb lehetősége ma a technológia társadalmasításában van - vélekedett a miniszter az IBC-Világgazdaság Új lehetőségek a távközlésben című fórumán. Elmondása szerint az országban a technológia már létezik, a fogyasztók eléréséhez, oktatásához azonban vízióra van szükség. A tét az, hogy a régió információs technológiai vezetője ne más ország legyen. A versenyképesség fejlesztéséhez azonban a társadalom jelentős része nem tud kapcsolódni, ezért a közpénzek jelentős részét a felzárkóztatásra kell fordítani - vélekedett.

A miniszter rámutatott, hogy a hozzáférés iránya helyett most már a hozzáértés irányába kell haladni, és ha nincs fogyasztó, nincs hova fejleszteni és akkor állami pénzt sem érdemes "belenyomni". Egy uniós felmérést ismertetve közölte, hogy a szélessáv kiépítettségében nagyon jó az ország, az internetezők számát tekintve azonban "kritikusan lemaradottak vagyunk". A tárca adatai alapján a mai 14 évesek 20 százaléka még soha nem használt számítógépet, 66 százalékuk pedig nem internetezett.

A feltételekről szólva Kovács Kálmán elmondta: a moblitelefon- és internet-tarifák nominálértéken 60-70 százalékkal csökkentek, az informatikai beruházások GDP-n belüli részaránya az 1996-os 1 százalékról 14 százalékra nőtt. Az eMagyarország programnak köszönhetően pedig minden közintézménnyel rendelkező magyarországi és határon túli településre eljut az internet az év végéig. Kitért arra, hogy a szélessávú internet bevezetésével érdemes fejleszteni az e-Önkormányzatokat, és 40 uniós projekt segítségével 14 milliárd forintból 900 településen vezetik be az elektronikus szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Razgon #9
  Telekgerendás, 1700-as falu, észak albániában:
  van e-pont , 4db géppel!

  Nagyhatalom, ja.

  Kovács Kálmán monnyon le!
 • Razgon #8
  Mi a f*szom az a nominálérték? Miért nem lehet emberi nyelven beszélni?
 • Razgon #7
  Békéscsabai középiskola:

  1300 nappalis diák, a sulinet 128k-s... IT nagyhatalom, ja.
 • szombi #6
  pedig már 2004-ben, a kakaóálló gépek miatt szélnek kellett volna ereszteni...
 • efraim #5
  "60-70 százalékkal csökkentek..."
  Persze, hogy csokkentek, az informatika mar csak egy ilyen piac, a fejlodes miatt folyamatosan csokken mindennek az ara, ehhez Kovacs Kalmannak nem sok koze volt...
  "1996-os 1 százalékról 14 százalékra nőtt..."
  Johogy nem 1986-hoz viszonyit.Nem azt mondja, hogy az 2002-es 18 szazalekrol csokkent 14 szazalekra,inkabb ugy allitja be, mintha nott volna, tipikus politikusduma...
  Ez a szerencsetlen mar reg megbukott informatikai miniszterkent, miert nem birjak levaltani vegre?
 • dester #4
  Majd időnként nézz körül Budapesten és a nagyvárosokon kívül is.
 • szombi #3
  zalában például nincs...
 • ac3 #2
  mar van.....eleg sok helyen...
 • szombi #1
  Majd ha a falusi iskolákig is eljut a szélessávú internet, és lecserélhetik a 8-10 éves gépeket is...