Napi Online

Megadóztatnák Olaszországban az SMS-t

Közfelháborodást keltett Olaszországban a duzzadó költségvetési hiány leszorítását célzó legújabb kormányzati elképzelés, amely szerint 1 eurócentes adót vetnének ki a szöveges telefonüzenetekre.

Az sms-adó évi 300 millió euró körüli bevételt hozna, ami nem túlságosan sok ahhoz képest, hogy októberben a költségvetési hiány már 66,9 milliárd euróra rúgott. Egy sms nagyjából 10 centbe kerül, s ez a szolgáltatás adja a mobilcégek árbevételének egyötödét. A 60 millió lakosú Olaszországban száz emberre 102 mobiltelefon jut, az Európai Unióban ennél csak Luxemburgban magasabb az arány. Marco Tronchettit Provera, a Telecom Italia S.p.A. elnöke egyszerűen ostobaságnak nevezte az sms-ek megadóztatásának gondolatát.

James Walston, a római Amerikai Egyetem professzora a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy az ember nem tudja, sírjon-e vagy nevessen a pénzszűkében lévő kormány bevételnövelési ötletén. Róma ez évre a bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékának megfelelő államháztartási hiányt vár, így a deficit sorozatban harmadik éve fogja meghaladni a valutauniós 3 százalékos limitet. A jövő évi költségvetési tervezet szintén ennél magasabb, 3,8 százalékos hiányt irányoz elő.

A már a parlament előtt lévő tervezet eredetileg hatmilliárd euró bevétellel számolt ingatlanok eladásából, ezt most levitték egymilliárdra, a többi ötmilliárdot pedig adózási szigorításokkal, a vasúttársaság és az autópályákat üzemeltető cég támogatásának kurtításával és egyéb kiadások lefaragásával kompenzálnák. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy látja, hogy a 3,8 százalékos cél eléréséhez tovább kellene csökkenteni a kiadásokat még akkor is, ha a szervezet új prognózisa szerint a GDP valószínűleg 1,6 százalékkal nő a korábban valószínűsített 1,4 helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mara125 #1
    Remélem, ezt a magyar kormány részéről senki nem olvasta. Még komolyabb ötleteik támadnának...