Gyurkity Péter

Az Intel is fejleszti gyártósorát

A processzorgyártó követi vetélytársát és 650 milliót fordít saját új-mexikói telephelyének modernizálására, a cél a kapacitás növelése. Az AMD eközben ismét tovább növelte részesedését.

Az Intel a hét elején jelentette be a jelentős beruházás megindulását. Ebből kiderül, hogy az összeget a Rio Rancho mellett üzemelő, 300 milliméteres szilíciumostyákat gyártó üzem fejlesztésére fordítják. A Fab 11X névre keresztelt gyárkomplexum kibővítése Paul Otellini vezérigazgató szerint a megnövekedett vásárlói igények, illetve a költségcsökkentést előíró tervek miatt szükséges, és ehhez a képzett munkaerő is rendelkezésre áll.

A beruházás még az idén megkezdődik és a következő év a komplexum, valamint a meglévő gyártósorok kibővítésével telik majd. A 300 új munkahelyet eredményező építkezés legkorábban 2007 elején fejeződik be és ekkor már az oregoni D1D és D1C, valamint az Írországban üzemelő Fab 24 mellett az itteni üzem is nagyobb erővel kapcsolódhat be a 90 és 65 nanométeres gyártástechnológia felfuttatásába. Ez elsősorban a nagyobb ostyáknak köszönhető, mivel a vállalat szerint a 300 milliméteres példányok esetében 40 százalékkal kevesebb energiát és vizet használnak fel, mint a hagyományos 200 mm-es változatnál (ebben az üzemben még adósok a váltással). Emlékezhetünk arra, hogy az AMD számára is az egyik legnagyobb kihívást az új ostyák gyártására történő átállás jelentette.

Az AMD eközben a legfrissebb adatok szerint ismét tovább növelte a piaci részesedését, amely egyre inkább megközelíti a hőn áhított 20 százalékot. A tajvani DigiTimes a Mercury Research adataira hivatkozva 17,8 százalékban jelölte meg az x86 chipek piacán a harmadik negyedévben elért eredményt, miközben az Intel 80,8 százalékot birtokolt. Ez utóbbi az asztali gépek esetében már valóság: az AMD itt 20,4 százalékot kaparintott meg, ami jelzi a cég fejlesztéseinek (Athlon 64, Sempron) töretlen terjeszkedését.

Bár a különbség még mindig óriási, az Intelnek hamarosan fel kell kötni a felkötnivalót, hiszen az új Fab36 óriási lehetőséget kínál vetélytársának. Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója 2008-ra évi százmillió chipet, és 30 százalékos részesedést jósol, ami már megadná a kiinduló pozíciót a piac vezetésért megindítandó versenyhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #1
    de szép is lenne, kiegyenlitett verseny ... nem nyomnának le a torkunkon minden szutykot (btx, ddr2), a jobbik terjedne - talán - el .....