Gyurkity Péter

Az Intel sikertelensége az egész iparágat visszafogja

Tajvani alaplapgyártók az Intellel karöltve az alacsony piaci igények miatt panaszkodnak, és abban reménykednek, hogy a közelgő árcsökkenések hatására végre megindul az ikermagos processzorok térhódítása.

A DigiTimes a szigetország alaplapgyártóitól kiszivárgott információkra támaszkodva adott hírt az alacsony keresletről, megjegyezve, hogy míg az alaplapgyártók forgalmuk növekedésében reménykednek, a memóriagyártó vállalatok a DDR2-667 elterjedését remélik az Intel sikerétől. Az ikermagos processzorok elterjedésében tehát több csoport is érdekelt, ez a folyamat azonban a jelek szerint igencsak vontatottan halad előre. A gyártókhoz közel álló források ugyanis egybehangzóan állítják, hogy a kereslet a vártnál alacsonyabb, és emiatt az Intel a második és harmadik negyedévben nagy valószínűséggel nem éri el a korábban felállított mutatókat.

Márpedig a vállalat a új fejlesztések megjelenésekor meglehetősen magabiztosnak mutatkozott, és míg a harmadik negyedévben 100 ezer processzor leszállítását tervezték, az év végéig az egymilliós álomhatárt is elérhetőnek tartották. A tajvani alaplapgyártók már korántsem bizonyultak ilyen derűlátónak, és már május végén arra figyelmeztettek, hogy 2005 még nem az ikermagos chipek évek lesz. A gyártók még az éppen akkor zajló Computex 2005 kiállítás révén sem számítottak a forgalom növekedésére, és úgy vélték, hogy az ikermagos processzorokat támogató i945 alaplapok aránya az év végéig mindössze 7 százalékát teszi ki az összes leszállított Intel-alapú alaplapnak.


Az Intel azonban figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést, és legfrissebb, júniusi árlistájában nemhogy az ikermagos chipek, de még a hagyományos felépítésű processzorok árát sem csökkentette. Ez minden jel szerint hiba volt, ugyanis az újabb pesszimista megnyilvánulások fényében egyre nyilvánvalóbb, hogy a vállalat nem tudja tartani korábbi tervét, és a Pentium D chipek még a harmadik negyedévre jósolt 10 százalékos arányt sem érik el a Socket 775 foglalatú processzorok körében.

A csalódást keltő adatok nemcsak az alaplapgyártókat, hanem a memóriagyártó cégeket is érzékenyen érintik, hiszen ezek a vállalatok korábban azt remélték, hogy az Intel ikermagos fejlesztései nagyban hozzájárulhat a DDR2 gyors elterjedéséhez. Ennek elmaradása a tervezett bevételek elmaradását, és a forgalom stagnálását vonná maga után, amit nyilvánvalóan szeretnének elkerülni. Egyetlen reményük ezért most az Intel következő, július 3-án esedékes árlistája, amelyben jelentős árcsökkenésre számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • blackeagle #18
  " Még a grafikai/cad progik sem kérnek akkora vasakat," persze 1-7 óra egy képkocka egy 800 frame-s animban 2.3Ghz-en. Azért elkel a vas.
 • dez #17
  Ja, egyébként szerinted kik jelentik a piaci húzóerőt?
 • blackeagle #16
  és mi tart vissza ?
 • dez #15
  Miért baj az, ha ahogy a gyártástechnika, és egyéb új megoldások lehetővé teszik, ugyanazért az árért egyre jobb procikat tudnak csinálni? (Bár most már magtöbbszörözésre van szükség, ami a magméretet is többszörözi, amit nem tudnak teljesen ellensúlyozni a vonalszélesség csökkentésével.) Arra úgysem lennének hajlandóak, hogy csak ugyanazt adják egyre olcsóbban, a végén már 500Ft-ért, mert az maga a drasztikus profit-csökkenés. Átlagfelhasználó is találkozhat olyan esetekkel, amikor erős procira van szükség, pl. HD (nagyfelbontású) filmnézés, ami egyre nagyobb teret nyer. A HW folyamatos fejlősése nélkül ez nem lenne lehetséges. A játékok fejlődése is megállna, stb. (Nem érné meg a piac kicsi részének [ha valóban olyan kicsi az] csúcstechnikát fejleszteni.)
 • Mihail #14
  intel te segfej, vidd lejebb az áraidat, mert különben elmész a faszba!
 • arty #13
  ahoz gép se kell ... 1 film, két film, mégegy: az már három film, néééégy film, ööööt film ... ;)

  20ezerér' akarok amd dualmagot .... intel a rongyaival öltöztesse csak a dell-t :D
 • irkab1rka #12
  Ki nem szarja le az átlagot. Filmet akarok számolni rajta.
 • Zsoltika 007 #11
  Itt most az általad említett alkalmazások felhasználóira gondoltam.
 • Zsoltika 007 #10
  De nem ezek az említett felhasználók alkotják a piaci húzóerőt. Inkább velük kéne törődni. Az Amd ezt tette anno és már érik a gyümölcse.
 • dez #9
  Azért lehetne sorolni az alkalmazásokat, ahol sosem elég a teljesítmény.