Gyurkity Péter

Ismét árat csökkent az Intel

Az Intel ezúttal a Pentium 4 6xx sorozat példányait szeretné még vonzóbbá tenni a vásárlók számára, miközben mérnökei gőzerővel dolgoznak az ikermagos Xeon szerverchipek mielőbbi elkészültén.

A processzorgyártó legutóbb a hónap elején módosította árlistáját. Akkor a Celeron D asztali chipek árából faragtak le, és új Pentium M termékek bemutatásával előlegezték meg a jelenleg kapható példányok árcsökkenését. Mindkét lépést a konkurencia előretörése indokolta: az olcsó Sempron, valamint az új Turion 64 chipek meglehetősen jól fogynak, így az Intel minden bizonnyal úgy érezte, hogy itt az ideje cselekedni.

A legfrissebb hivatalos árlista újabb változásokat foglal magában. A jelek szerint a lépés ezúttal egyetlen termékcsaládot érint, mégpedig a 64 bites kiterjesztéssel ellátott Pentium 4 6xx sorozatot. Ezek a processzorok kivétel nélkül 90 nanométeres technológiával készülnek, támogatják a 800 MHz-es FSB-t, és tekintélyes, 2 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. Az árcsökkenés mind az öt családtagot érinti.

A módosítás eredményeként a chipek most ugyanannyiba kerülnek, mint eddig az eggyel alacsonyabb jelzésű példányok. A csúcskategóriás, 3,8 GHz-es Pentium 4 670 ára ugyanis 851-ről 605 dollárra esett, ami eddig a 3,6 GHz-es Pentium 4 660 ára volt. Ez utóbbi processzor ugyanakkor 401 dollárba kerül, vagyis ugyanannyiba, mint korábban a 3,4 GHz-es 650-es. Ennek megfelelően a Pentium 4 650-es 273, a 3,2 GHz-es 640-es 218, míg a 3 GHz-es 630-as 178 dollárba kerül. Az árcsökkenés mértéke 20-34 százalék között mozog.

A hazai árakban természetesen még nem tükröződik a vállalat döntése. Itthon 57-60 ezer forintos áron juthatunk hozzá a Pentium 4 640 jelzésű chiphez, míg a 660-as nagytestvér már 150 ezerbe kerül. A csúcskategóriás Pentium 4 670 csak elvétve kapható, akkor is horribilis áron. Nem is igazán éri meg, főleg, ha azt nézzük, hogy a 3,4 GHz-es Pentium 4 650 és 200 MHz-es nagyobb órajelű társa között 70 ezer forint a különbség.

A processzorgyártó eközben már gőzerővel dol­go­zik új ikermagos Xeon szerverchipjein, amelyek a jelek szerint a tervezettnél korábban elké­szül­het­nek. A vállalat közleménye szerint ugyanis jól haladnak a munkálatokkal, és az első példányok már az idén megjelenhetnek. Az eredetileg 2006-ra tervezett ikermagos Xeon MP - kódnevén Paxville - chipek állításuk szerint 60 százalékkal jobb teljesítményt nyújtanak majd a korábbi generációnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torjoz #5
    Most ezért mert 5 proci árát drasztikusan csökkentette azért ilyen nagy csinnadrattával bejelenteni...Mintha a világot váltotta volna meg!

  • dez #4
    "Az eredetileg 2006-ra tervezett ikermagos Xeon MP - kódnevén Paxville - chipek állításuk szerint 60 százalékkal jobb teljesítményt nyújtanak majd a korábbi generációnál."

    Csak 60?
  • Mice #3
    ha a fűtésszámlát kivonom a 60kból az még így is szép :)

    és akkor az sg a horribiliset még a (150k+)-ra mondta...

    csak én vok ilyen csóró?
  • Gabest #2
    És a tél? Fűteni is kell majd valamivel.
  • arty #1
    lassan csak az ára miatt lesz érdemes intelt venni :D tiszta amd'96 :D