Menedzsmentforum

Csak lélekben sztrájkolnak a magyarok

Figyelmeztető sztrájkot tartottak péntek reggel a svéd Electroluxhoz tartozó nürnbergi AEG bezárása elleni tiltakozva a gyár dolgozói. A magyar electroluxosok csak szimpátiájukról tájékoztatták külföldi társaikat.

A megmozdulást szervező európai fémipari szakszervezeti szövetség Európa-szerte tiltakozó akciókra szólította fel a Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Belgiumban, Svédországban és Magyarországon dolgozó 25 ezer Electrolux-alkalmazottat. Az akcióval a munkavállalók világossá akarják tenni, hogy nem hagyják az egyes termelőegységeket egymás ellen kijátszani. A munkavállalók egész Európára kiterjedő keretegyezményt követelnek "a tartós és szociálisan összeegyeztethető jövőért" az Electroluxnál.

Az Electrolux csoport 43 gyártóegysége közül 16 már alacsony költségű országban működik, de a magas költségű nyugat-európai országokban termelő gyárak fele górcső alá kerül, a cégcsoport igazgatótanácsának ez év februári döntése alapján. 2008 végéig - mintegy 8-10 milliárd svéd korona költséggel - a gyárak egy részét alacsony költségű országokba költöztetnék át, és ettől - 2009-től - mintegy 2,5-3,5 milliárd svéd korona megtakarítást várnak évente. Már e program jegyében került át Magyarországra, Jászberénybe a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisa, és építették fel 65 millió eurós beruházással a csoport nyíregyházi termelőegységét. Befejezték a svédországi porszívógyár áttelepítését is Magyarországra, Jászberénybe.

Az Electrolux csoport az 1991-es magyarországi megjelenése óta több mint 50 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, ebből 14,5 milliárd forintot tavaly. Az Electrolux magyarországi üzemeiben nem volt sztrájk, a szakszervezeti bizottság szolidaritási levelet küldött az európai szakszervezeti szövetségnek, mondta Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója.

Az Electrolux magyarországi dolgozóinak képviseletében az Electrolux Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zsótér András - aki egyben az üzemi tanács elnöke is - szerdán azt nyilatkozta, hogy a munkavállalóknak nincs tudomásuk olyan tervről, mely szerint a magyarországi termelést máshová vinnék. A szakszervezet megkapja a szükséges információkat a cégcsoport vezetőitől, és a magyarországi vezetéssel is nyílt, őszinte és korrekt a kapcsolat - magyarázta a szakszervezeti vezető. Az érdekképviselet célja az, hogy a bérek közelítsenek az európai átlaghoz.

Takács János szerint nincs olyan terv, hogy a magyarországi termelést áthelyezze a cég más országba. A vezérigazgató hozzátette: a kiélezett verseny lépéskényszerbe hozhatja a vállalatokat. Például a magyarországi porszívógyártás mennyisége csökkent ugyan, de a nagy hozzáadott értéket tartalmazó termékek gyártása növekszik.

A svéd konszernt nehéz helyzetbe sodorta az emelkedő acélár és a versenytársak heves konkurenciája. Ennek megfelelően megerősítette a rendkívüli tételektől mentes üzemi eredményének valamelyes csökkenésére szóló éves előrejelzését. A vállalat magyarországi cége az első félévet 62 milliárd forint árbevétellel zárta, ez 22 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, fogalmazott Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója. A cég adó előtti eredménye 16,5 százalékkal emelkedett, annak abszolut értékét azonban nem közölte. A cég idénre eredetileg 145 milliárd forint árbevételt tervezett.

Az Electrolux Lehel Kft. 2004-ben 110 milliárd forint árbevételt ért el, kissé elmaradva a tervezettől és a 2003-as 113,4 milliárd forinttól. Az elmaradást a vezérigazgató a nyugat-európai piacokon mutatkozó keresletcsökkenéssel magyarázta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #3
    Félnek, én is félnék (IQsabbak).
    Mi magyarok teljesen a létminimum környékén élünk, tehát nem az a legfőbb problémánk, hogy hova tegyük azt a kis megtakarított pénzünket, hanem hogy hogyan jövünk ki közel nullosra a hónap végére.
    Álláskeresés kb 2-3 hónap (teljes csőd), szóval én is szépen befognám a pofám és kussolnék.

    A svéd keresetek természetesen többszörösei a magyarnak (ezért is zárják be a gyárat)

    Persze ott a másik fele a dolgozóknak (IQ Lite-ak), ők persze a big bráner társadalom részét képező birkák, akik meg egyszerűen túl hülyék megérteni, hogy 5-10 év múlva éppen ők kerülnek ilyen mocsok helyzetbe, amikor kínába pakolják át a gyártósoraikat
  • Béla bácsi #2
    Birka hát. Egy olyan társadalom, ahol dívik a megasztár, a big brother, a tolerancia, az esélyegyenlőség, az összes ilyen műanyag, értéktelen, hasznavehetetlen dolog, csak birka lehet.
  • klastrom #1
    Birka nép a magyar !!