Specker Balázs

Triplájára emelkedett a netes visszaélések száma

Az IBM sajtóközleményében bejelentette, hogy az internetes adatlopási kisérletek száma 226%-kal emelkedett, míg a vírusok és férgek - mint a Sober és a Mytob - szintén gyorsan terjednek e-mailen és a webes alkalmazásokon keresztül.

A cég biztonsági szakemberei a jelenséget a megnövekedett zombi hálózatokból egyre nagyobb számban áradó hamis e-maileknek tulajdonítják, melyeket a kiberbűnőzök az egyre nagyobb nyereségtől vezérelve használják fel akcióikhoz. Az IBM jelentése kitér arra is, hogy májusban a levelek mintegy 30%-a tartalmazott vírust valamilyen formában - ez 33%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Sok esetben az e-mailben érkező vírus a számítógép megfertőzése után továbbküldi magát a felhasználó címtárában megtalálható összes ismerősnek.

A cég felmérése szerint a rendszerek 90%-a valamilyen webes kisalkalmazás révén fertőződik meg. Az ilyen programoknak biztonsági szempontból két kritikus pontjuk van: az egyik a folyamatok létrehozása és kezelése a másik a kimenő adatok szűrése. E pontokon keresztül juthatnak illetéktelenek banki információkhoz, olyan bizalmas személyes adatokhoz, mint amelyek például a korábbi hírünk szerint hitelkártya-botrányhoz is vezettek.

"A biztonság most már egy olyan szolgáltatás, amire minden cégnek kötelező költenie" - tartják a vállalat szakemberei. "A visszaélési kisérletek a belátható jövőn belül biztosan tovább folytatódnak majd" - véli Andrew Lochart, a Postini biztonságtechnikai cég marketing-igazgatója. Hogy mégis minek lehet örülni? Talán annak, hogy a spam üzenetek száma májusban nem növekedett, így csak a levélforgalom 69%-át tették ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    1 hete használok Linux-ot, azóta érdekes módon semmi problémám nem adótott.
  • Pheel #2
    Lásd Slammer

    Alcím: Why Linux OS is More Attackable than Windows OS

    Persze ez is csak egy MS által szponzorált weboldal, aki eladta a lelkét az ördögnek.
  • comet #1
    Linux + egy sor iptablesbe.

    Viszlat fergek ;)