Specker Balázs

Az Apple visszavonta a Mac Mini-akciót

Az Apple röviddel azon bejelentése után, hogy 30 napra ingyenes kipróbálási lehetőséget ad mindenkinek Mac Mini számítógépére, visszavonta ígéretét.

A gyártó még hétfőn tette az ajánlatot honlapján: "olyannyira biztosak vagyunk abban, hogy szeretni fogja az új Mac Minit, hogy odaadjuk Önnek, próbálja ki 30 napig minden kockázat nélkül". A cég tervei szerint a kampány október 31-ig tartott volna, de már szerdán lekerült az akció az Apple weboldaláról. A vállalat nem adott magyarázatott a történtekre és nem válaszolt a The Inquirer híroldal megkereséseire sem.

A visszaküldött hardverek számától függően, ez a kampány akár költséges pénzügyi manőver is lehetett volna az Apple-nek. A visszakapott terméket ugyanis már nem biztos, hogy újként el tudták volna adni, és a merevlemezeket is törölniük kellett volna. A promóció elsődleges célja az volt, hogy a jelenleg Windowst használó potenciális vevőket is el tudják érni, akik kipróbálták volna a Macet. A Mac Mini ugyanis elsősorban ezt a réteget célozza meg.



A gyors visszalépés okára tömérdek spekuláció látott napvilágot, a bloggerek és a Mac-es közösség berkeiben is. "Szinte biztos, hogy ezt az akciót magának Steve Jobsnak, az Apple fejének is jóvá kellet hagynia, tehát nem egy átgondolatlan döntésről lehet szó. Vagy túl sikeres lett volna az akció? Esetleg több ember szerette volna kipróbálni, mint azt előre gondolták?" - olvashatóak a ZDNet-en az egyik Apple rajongó fejtegetése. És vajon mi álhatott az egész reklámhadjárat hátterében? Roger Kay, technológiai elemző szerint lehetséges, hogy az Apple nem volt megelégedve a Mac Mini eladási mutatóival. "Az ügy hátterében az állhat, hogy az eladások megrekedtek, és egy ilyen jellegű kampánnyal próbálta meg előrelendíteni a helyzetet az Apple" - nyilatkozta Kay a CNET News.com-nak.

Az Apple 2005 januárjában dobta piacra a Minit. A billentyűzet, egér és monitor nélküli számítógépet akkor fontos törekvésnek értékelte a szakma a desktop gépek piacának kiszélesítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #13
    De már az is évek óta megszünt...
  • Inquisitor #12
    Volt ilyen törvény, azt hiszem ruhákra és cipőre, de nem műszaki cikkre.
  • Equ #11
    kérni kérheted, csak éppen a törvény nem kötelezi a boltot, hogy teljesítse is... Ez kizárlóg a boltra van bízva.
  • AMD64 #10
    3 napon belül ha a termék sérülésmentes.és minden tartozéka megvan,mindenféle indoklás nélkül kérheted a termék cseréjét,akár más készülékre is.
  • Equ #9
    rosszul tudod, ha a terméknek nincsen semmi baja, akkor nem köteles a bolt visszavenni, 1 óra múlva se. A 3 nap az a cseregaranciára vonatkozik, azaz, ha meghibásodik 3 napon belül, akkor szó nem lehet javításról, azonnal új termékre kell cseréljék.
  • k0zi #8
    Itthon megveszed majd 3. napon visszaviszed, hogy nem tetszik kérded vissza a pénzed :)
    Ez úgy tudom minden műszaki cikkre áll. Bár lehet nem 72 óra csak 48 óra.
  • Equ #7
    bizony-bizony, pénzvisszafizetésről volt szó, így nagyon nem állja meg a helyét az az elképzelés, hogy csak túl sokan akarták kipróbálni, hiszen az apple annál jobbat nem is kívánhatna, mivel az azt jelentené, hogy nem tud annyit gyártani mint amennyit elad. (aki ismeri a cég helyzetét az tudja, hogy erről szó sincs)

    Sokkal valószínűbb, hogy nagy részét visszavitték az emberek és kérték vissza a pénzüket, mert mégsem volt akkora durranás, mint azt a reklámok sugallták...

    Érdemes az index főolalán elolvasni egy mac marketinges riportját, mekkora az arca a témáról, a visszavonás előtt készült a riport
  • Ulkesh #6
    Ez a cikk egy kicsit ferditi a valosagot. Az Apple nem ingyenes kiprobalast hirdetett, hanem penzvisszafizetesi garanciat, a ketto nem ugyanaz.
    Magyarul a gepet ki kellett volna fizetned, de ha nem vagy elegedett vele, akkor 30 napon belul visszavihetted volna es visszakapod a penzed..
  • ac3 #5
    "Roger Kay, technológiai elemző szerint lehetséges, hogy az Apple nem volt megelégedve a Mac Mini eladási mutatóival" <_ muhahah, idiota ujsagirok. a mini + az ipod huzza az apple-t elore, ezekbol adnak el a legtobbet.

    Amugy valszeg tul sok ember akarta volna kiprobalni. Egyebkent volt kb 15 eve mar hasonlo apple akcio...
  • h4x0r #4
    Sokkal rosszabbak. Mar nem is felek annyira az MS-tol :)