Gyurkity Péter

Terjedőben a DDR2 memóriák

A Samsung bejelentette, hogy most érkezett el a fordulópontra, és termelésének legnagyobb részét immár a második generációs memóriachipek teszik ki - a DDR2 lassan valóban a DDR örökébe léphet.

A dél-koreai gyártó bejelentéséről az EE Times adott hírt, kiemelve, hogy hosszú idő után végre nemcsak a kínálat, hanem a piaci kereslet is fellendülni látszik. Értesülésük szerint a Samsung szerdán tette közzé, hogy immár több DDR2 memóriachipet gyárt, mint DDR-t, így elérkezett a két szabvány közötti fordulópontra. Júliusban ugyanis a vállalat összes DRAM-termelésének 40 százalékát tették ki a második generációs chipek, míg a hagyományos DDR részesedése mindössze 30 százalékot ért el. Ez az első alkalom, hogy a személyi számítógépekbe szánt memóriák területén a DDR2 átvette a vezetést.

"Az ágazat már jó ideje arra vár, hogy a DDR2 valóban a piac meghatározó tényezőjévé váljon. Az OEM gyártók és a forgalmazók részéről az utóbbi időben egyre növekvő érdeklődést tapasztalunk, és ez a folyamat 2006-ban is folytatódhat" - jelentette ki Tom Quinn, a Samsung Semiconductor értékesítési és marketing részlegének alelnöke. Előrejelzésük szerint a tavaly elért 1,5 milliárd dolláros forgalom az idei évben 6,5 milliárdot tesz majd ki, míg jövőre elérheti akár a 18 milliárdot is. A növekedés tehát igen erőteljes lesz, és magasan túlszárnyalja majd a második negyedéves kiesést.



A jelek szerint tehát végre valóban megindulhat a generációváltás, és a DDR2 hosszas stagnálás és erőlködés után betöltheti eredeti szerepkörét. Az árak alapján ez már nem lehet akadály: amint arról legutóbb beszámoltunk, nagy eltérést már most sem tapasztalhatunk a két szabvány példányai között, és a szakértők újabb jelentős árcsökkenést jósolnak. Igaz, ezt elsősorban az előd népszerűsége miatt valószínűsítik, amelynek révén - pláne a nyár végével - némileg emelkedik majd a hagyományos DDR memóriák ára.

Ez minden valószínűség szerint itthon is elkerülhetetlen, így aki most tervezi a vásárlást, az jobban teszi, ha minél előbb, még az áremelkedés megindulását megelőzve befekteti pénzét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #23
    felettébb érdekes...
  • Yv@n #22
    Mint lentebb írták él és virul.
  • Laci73 #21
    Nem tud valaki valamit a Rambus sorsáról?
  • arty #20
    hogy lenne már drágább :)
  • kisgabo #19
    i945-ös lapban, ddr2 667-es ramot toltam, gyári cl 5-5-5-12 asszem, levehető volt 4-4-4-8 ra, alig volt jobb mint a ddr400 ( 915p lapban ) cl 2.5-3-3-6 mellet, az ára a duplája volt.
  • Yv@n #18
    Amd proci többet profitál sebességben a low latency ramokkal, mint a ddr2 magasabb órajeléből tenné.
  • Zealot #17
    És mi lesz azzal aki AMD-t akar venni? Merthogy a DDR már drágább mint a DDR2. És ugye DDR2-es AMD alaplap még sokáig nem lesz. Vagy hogyis van ez?
  • jihad #16
    ... az a vásárlók kb. 70%-ába tartozik. :)
  • arty #15
    a hir egyébként hüen tükrözi mennyi a gy*gy ember :) ddr2 CSAK prescott alá kell, de aki meg azt vesz .... :)
  • Cicero #14
    2x512 darab Geil 36.000 :)