COMPUTERWORLD

Felére csökkent a Samsung nyeresége

Közel felével, 46 százalékkal esett vissza a Samsung negyedéves nyeresége, mivel a vállalat két legfontosabb termékén, a mobiltelefonokon és a memóriachipeken egyaránt csökkent a nyereséghányad.

Az eredmények megfeleltek a Samsung várakozásainak. A vállalat vezetői erős második félévre számítanak, ahol a digitális kamerákba és zenelejátszókba szánt chipek iránti kereslet emelkedése várható.

A Samsung a második negyedévben 13 milliárd dollárnak megfelelő koreai won forgalom mellett 1,62 milliárd dollár nyereséget ért el, míg egy évvel korábban a forgalom 9,3 százalékkal, a profit pedig 46 százalékkal volt magasabb. A nyereségadatok némileg felülmúlták az elemzői várakozásokat. Az első negyedévhez képest azonban némileg nőtt a nettó profit annak ellenére, hogy az üzemi eredmény 23 százalékkal visszaesett.

A Samsung 2004 eredményei elején szárnyaltak igazán, ekkor mind a memóriachipek, mind a mobiltelefonok, mind pedig a szintén jelentős forgalmat adó laposkijelzők ára viszonylag magas volt. Azóta azonban mindhárom szegmensben erőteljes árcsökkentés volt érezhető, ami rányomta a bélyegét a gyártók eredményeire.

A Samsung forgalmának legnagyobb részét kitevő üzletág a mobiltelefonos részleg, amely a tavalyi második negyedévben elért 16 százalékos üzemi eredményhányaddal szemben most csak 12 százalékot tudott felmutatni. A második negyedév alatt a Samsung 24,5 millió mobiltelefont adott el, 1,8 millióval többet mint a tavalyi év azonos időszakában és közel ugyanannyit mint az első negyedévben. A Samsung a Nokia és a Motorola mögött a világ harmadik legnagyobb mobilelefon-gyártója.

Továbbra is a félvezetőgyártó üzletág a legnyereségesebb az összes közül, noha a divízó üzemi eredményhányada a tavalyi második negyedévben elért 47 százalékról és az első negyedéves 31 százalékról 26 százalékra esett vissza. A Samsung bejelentése szerint a PC-kbe szánt DRAM chipek szegmensében igen erőteljes az árverseny, a flash memóriák eladásai és nyereséghányada azonban továbbra is erős maradt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!