COMPUTERWORLD

Grafikus processzor párhuzamos architektúrával

Olyan grafikus processzorokon dolgozik a nemrég alapított izraeli Lucid, amelyeket kezdettől fogva úgy terveztek, hogy akár több chip is képes legyen a feladatokat elosztva párhuzamosan működni. A vállalat nemrég jutott 4 millió dollár kockázati tőkéhez, amelyet új mérnökök toborzására és a fejlesztés felgyorsítására költ.

A Lucid terveit ismerők szerint a vállalat fejlesztései hasonlítanak a brit ClearSpeed elgondolásaira. A ClearSpeed még 1999-ben, Pixelfusion néven kívánta piacra dobni párhuzamos architektúrára épülő grafikus megoldását, de a vállalat élete új irányt vett, a cég később a hálózati processzorok felé mozdult el. A ClearSpeed jelenleg matematikai, illetve más tudományos számítások gyorsítására használó lapkákat és bővítőkártyákat fejleszt.

A Lucidet 2003-ban alapították az izraeli Herzliya városban, azonban a állalatnak már az amerikai San Joséban is van irodája. A cég olyan grafikus chipen dolgozik, amelyekből többet is össze lehet kapcsolni a nagyobb teljesítmény elérése érdekében. A Lucid úgy véli, egy ilyen megoldásnak nem csak a professzionális területeken (műszaki tervezés, bányászat, katonai feladatok) lenne létjogosultsága, hanem akár a videojátékok piacán is.

A Lucid alapítója és igazgatótanácsának elnöke Offir Remez, aki a valós idejű tömörítő-algoritmusok specialistája de a videojátékok piacán is otthonosan mozog. A vállalat műszaki igazgatója Reuven Bakalash, aki a Ben Gurion Egyetemen a párhuzamos elosztott rendszerek professzora. A Lucid vezérigazgatója Moshe Steiner, aki korábban az Oplus Technologies operatív igazgatója volt. 2005 februárjában az Intel felvásárolta az addig főként digitális fotófeldolgozással kapcsolatos technológiákat fejlesztető Oplust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #4
    A fórum már csak ilyen.

    Köszönöm Dzsoni , hogy rávilágítottál, hogy a nick megválasztása determinálja a személyiséget :))))
    Örülök, hogy te okos és egyéniség vagy, nem úgy mint én.

    A 4 chipes vúdú akkori árát is meg tudod mondani lyól? :)))) Gondoltam...

    Nem gondolod, hogy ha ilyen okosan kielemezted a piaci helyzetet, akkor irnod kéne a Lucidnak, hogy hagyják abba, mert értelmetlen, amit csinálnak?

    Örülök, hogy te sokkal hozzáértőbb vagy, mint én (vagy gondolom, mint bárki :))) és elmondtad végre a nagy titkot, a ps3 ereje nem csak a processzorban rejlik. Ah, megyek és megégetem magam, ha kiadnak a ps3-ból egy új revisiont.

    És még egy: ne vegyél PCIe kártyát, mert nem lesz kompatibilis az AGP buszoddal, tehát halálra van ítélve, muhahahhahaaaaa... (kösz, hogy megmosolyogtattá te kis loál)
  • Dzson #3
    Emlékszel még anno a vudu kártyasorozatra? Abból jött ki még 4 chipes is ha jól emléxem, és leszarta mindenki. :)
  • Dzson #2
    Igen birka, lesz valami ami semmivel sem lesz kompatibilis, nem lesz hozzá olyan proci ami kihajtja, és a PS3 ereje nem csak a grafikus processzorban rejlik. :) Lollller hozzáértő hozászólás, igaz felvállalod, hogy csak belebégető birka vagy. :) Ami szarrá lesz verve, az a x360 lesz. :)
  • irkab1rka #1
    páran meg forumokat töltenek fel azzal, hogy a duál proci igy meg ugy, meg hogy a tavalyi játékok nem használják ki és bla bla bla.

    +4m$... remélem lesz belőle valami ami szarrá veri a ps3-at :))))