CW Számítástechnika

Fizikai gyorsítóchip az Asus videókártyáin

Az új hardver neve PPU, azaz Physics Processing Unit, feladata pedig a központi-, valamint a grafikus processzor tehermentesítése.

A PC-be szánt grafikus vezérlők a kilencvenes évek eleje óta elképesztő fejlődésen mentek keresztül. A korai időkben még külön 3D kártyát kellett helyezni a 2D-s VGA mellé, majd később e két funkció egyetlen lapkában egyesült. Azóta a processzorok felépítése mind komplexebbé vált, de úgy tűnik, a megnövekedett számítási igények kielégítéséhez most már ez sem elegendő. E problémára próbál megoldást nyújtani egy újonnan kifejlesztett technológia.

Az Ageia nevű vállalat igen jó érzékkel ismerte fel, hogy melyik az a terület jelenleg a grafikus vezérlők piacán, ahol talán a legnagyobb technológiai előrelépést lehetne elérni. A 3D-s játékok napjainkra igen összetetté váltak, és a valósághű szimulációhoz ma már nem elég nagy felbontású textúrákat alkalmazni, vagy minél több poligonból felépíteni a tárgyakat, karaktereket. A legújabb grafikus motorok ugyanis - többek között - roppant összetett AI (mesterséges intelligencia), illetőleg fizikai modellezésre szánt rutinokat is magukban foglalnak, ezen a feladatok ellátása pedig sok esetben meghaladja a CPU, és a GPU erőforrásait.


Az Ageia ennek ismeretében alkotta meg PhysX nevű processzorát, amelynek elsődleges rendeltetése a játékokban működő, valós fizikai modellezés hatékony kiszámítása. Mindez hatalmas távlatokat nyit a fejlesztők előtt, hiszen lehetővé teszi a karakteranimáción túl puha anyagok (köztük a ruházat), továbbá részecskerendszerek, és folyadékok reális hatású megjelenítését is.

Az egyelőre még nem eldöntött, hogy a fizikai gyorsító kizárólag integrált formában, vagy pedig külön kártyaként is forgalomba kerülhet-e, mindenesetre az Asus kínálatában már megjelent a legelső olyan termék, amely ezt a technológiát használja. Ez elég nagy meglepetést is okozott, hiszen a hivatalos tárgyalások először - még 2004 folyamán - a Club3D-vel kezdődtek meg. Az új eljárás jelentőségét jól mutatja, hogy a partnerek között olyan nevek is szerepelnek, mint az Unreal Engine 3-at megalkotó Epic Games, vagy az iparágban igen jó hírű TMSC, amely a lapkák hivatalos gyártója.

Az új típusú VGA kártyák kiskereskedelmi forgalmazására természetesen még várni kell, már csak azért is, hiszen a fizikai processzor lehetőségeinek kihasználása érdekében a játékokat külön erre a hardverre kell programozni, ez pedig időbe telik. Az érdeklődők a jelenleg Los Angelesben zajló Electronic Entertainment Expo keretében kaphattak látványos ízelítőt a PPU képességeiből, ahol az Ageia azt is bejelentette, hogy a PlayStation 3 konzolhoz speciális szoftvert készítenek. Jó hír továbbá, hogy az új hardverek ára várhatóan nem fog jelentősen eltérni a ma kapható modellekétől: 100 és 400 dollár közötti sávban mozog majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hedgehunter #9
    Nem is kell lemasolni, csak hasonlot epiteni... Bar ha az alapelv vedve van akkor az gaz........
  • dez #8
    Ha alaposan levédik, akkor nem lehet csak úgy lemásolni. És talán nem is olyan könnyű. Egyszerűbb licenszelni. És akkor egyszerűen beépítheti az ATI/Nvidia.
  • kicsizoz #7
    Hacsak a PS3 architektúra fel nem forgatja a jelenlegi állóvizet... (MS - Intel/AMD - ATI/nVidia)
  • kicsizoz #6
    Egyészen jó ötlet ez tulajdonképpen, bár már sajnálom is őket, hiszen, ha bevállik a következő directx -ben már benne lesz valami hasonló, az Nvidia és az ATI pedig hw-esen támogatni fogja.
    Így segítik a kis cégek a fejlődést, és így halnak hirtelen halált... :(
  • Inquisitor #5
    " Ez elég nagy meglepetést is okozott, hiszen a hivatalos tárgyalások először - még 2004 folyamán - a Club3D-vel kezdődtek meg. "
    Elég nagy marhaság lenne részükről, ha csak egy cég gyártaná nem?
  • dez #4
    Egy x86-os proci vállától sok terhet levehet, de a PS3-on szoftveresen fog futni, mert annak meg sem kottyan, de megkönnyíti a játékfejlesztők munkáját azzal, hogy nem nekik kell megírni a fizikai modellező függvényeket, plusz egységes felületet biztosít.
  • kicsizoz #3
    "mindenesetre az Asus kínálatában már megjelent a legelső olyan termék, amely ezt a technológiát használja." már meg is jelent, de az asus még titkolja, vagy arról a hirről lemaradtam...
    és miért van a takaritó kezében egy venti nélküli videókártya? és honnan van az a 70 es évekbeli szemüveg? azt hiszem fáradt vagyok megyek aludni inkább...
  • kicsizoz #2
    Én meg ennek a mondatnak az értelmát nem látom: "Ageia azt is bejelentette, hogy a PlaySation 3 konzolhoz speciális szoftvert készítenek."
    A "kulcstartónyakbaakasztó" meg miért Xbox? tiszta káosz van, ha hardwer csináltak, miért írnak szoftwert a PS3-hoz? na elolvasom mégegyszer, hátha tisztul...
  • fie #1
    "Az Ageia nevű vállalat igen jó érzékkel ismerte fel, hogy melyik az a terület jelenleg a grafikus vezérlők piacán, ahol talán a legnagyobb technológiai előrelépést lehetne elérni."
    avagy:
    Az Ageia nevű vállalat igen jó érzékkel ismerte fel, hogy melyik az a terület jelenleg a grafikus vezérlők piacán, ahol a legnagyobb protitra tehet szert, már a nagytestvér következő konzoljában is lesz ilyen (nyakbaakasztón: "xbox").