Tóth Kristóf

A T-Online szerint ügyfelei érdekeit szolgálják a kizárások

A T-Online Magyarország gazdasági okok miatt a napokban felmondott 50 előfizetőjének.

A vállalat közleménye szerint a döntés mögött az ügyfelek érdekeit szolgáló szempontok húzódnak meg, hiszen az érintett előfizetők letöltési adatforgalma az átlagos havi 4-8 gigabytehoz képest elérte a havi 170-540 gigabájtot. A vállalat meggyőződése, hogy többszázezer ügyfelének érdeke semmiképpen sem sérülhet 50 extrém adatforgalmat bonyolító ügyfele miatt. A cég szerint ezért a napokban tett lépés - amely szerint 50 előfizetőjüknek felmondtak - ezért álláspontjuk szerint sem jogi, sem etikai szempontból nem kifogásolható.

A T-Online 2005 februárja óta a távközlési szolgáltatótól a nagykereskedelemben forgalomarányos elszámolás alapján vásárolja a szolgáltatást. Leszögezik, hogy az ajánlatokat a tömeges igények kiszolgálására alapozták és az árat is eszerint állapították meg. Ugyan a vállalat elismeri a Netért nyílt levelében foglalt állításokat, miszerint az internet fejlődésének jelenlegi szakasza a multimédiás tartalmak felé mutat (online zeneletöltés, filmletöltés, televíziós tartalmak használata stb.). Azonban az érintett 50 felhasználó átlagos napi adatforgalma 1900-6000 zeneszám, vagy napi akár 25 darab film letöltését feltételezte, amely véleményük szerint korántsem mondható átlagos multimédiás használatnak.


Mégse korlátlan
"A szerződés felmondása nem valamiféle 'büntetés' a nagy forgalomért, és arról sincs szó hogy ezek az ügyfelek megsértették volna a szolgáltatóval kötött szerződést. A lépésre egyszerűen azért került sor, mert ez a néhány ügyfél sokmilliós veszteséget generált havonta a vállalatnak" - mondta el Simó György, a T-Online vezérigazgatója. Minden polgárjogi szerződésben szerepel a rendes felmondás fogalma, a cég ebben az esetben ezzel a jogával élt. Az érintett ügyfelek még hatvan napig vehetik igénybe a szolgáltatást, ahogy az a szerződési feltételekben szerepel, így a hosszú felmondási idő egyben előzetes figyelmeztetésnek is felfogható és elegendő időt hagy arra, hogy az érintettek felhasználói szokásaiknak megfelelő szolgáltatást válasszanak.

A mai nap folyamán két internetszolgáltató is sajtóközleményt adott ki az esetről: az Externet a kizárt felhasználók részére 1 hónap ingyenes hozzáférést biztosít ha a vállalathoz mennek, az EuroWeb pedig kiemelte, hogy "a szerződésben korlátlan, szó szerinti értelemben vett korlát nélküli internet hozzáférést" biztosítanak, és náluk nem fordulhat elő, hogy nagy mennyiségű adatforgalom miatt egy meglévő előfizetői szerződést felmondjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikroman #135
    Meg nem olvastam mindent at, de szerintem korvonalakban kb egyezhet a velemenyem a dologrol a tobbiekkel, ha azt mondom hogy rohadt sumak banda ez a T-online. Ha egyszer valamit KORLÁTLAN jelzővel illet, akkor talan nem kellene az adatforgalmat neznie. Roviden jol atcsesztek a nepet. A szerzodesi feltetelekben nem volt arrol szo, hogy korlatlan a szolgaltatas, de ha sokat hasznalod, akkor megszunik a szerzodesed. Lehet hogy az altalanos szerzodesi feltetelek 120. oldalanak 52. aprobetus soraba tettek ra homalyos utalast (Amit kétlek), de ez semmikepp sem etikus. lenyegeben egyoldaluan felrugta szerintem igy a szerzodest, mert nem tudja teljesiteni amit bevallalt. Egy ekkora cegnel elegge kinos azert ez. Talan jol lathato helyen fel kellene tuntetni, hogy a korlatlan letoltes az 40 giga (vagy 100 giga) adatforgalmat jelol a korlatolt kis agyukban...
    Nem igazan tudom, hogy volt-e barmi fejlemeny, de azota hallottam csuf ujabb hireket. Igaz az szerintetek, hogy most azt csinaljak, hogy ha a "korlatlan" adatforgalmad eler egy bizonyos hatart, akkor egyszeruen becsokkentik a letoltesi sebessegedet? Csak mert par napja rohadt lassu a net es nem a gepunk es a helyek hibaja ahonnan toltunk. visszagondolva sikerult egy eros honapot osszehoznunk:)
    Mindenesetre azert furcsa, hogy van egy 2 megabites kapcsolatod, ahonnan napok ota ingadozo sebesseggel, de atlagosan max 40-50 kbit/sec sebesseggel jonnek csak le a dolgok...

    MEg egy erdekesseg a szerzodesi feltetelekbol:

    "A T-Online Magyarország Zrt. ADSL szolgáltatása átlagos internet-hozzáférést biztosít. Az Előfizetőt az internet-szolgáltató hálózatával összekötő ADSL hozzáférési szolgáltatás minimális garantált átviteli sebességei:

    Minimális átviteli sebességek Magyar Telekom szolgáltatási területen Letöltés irányban Feltöltési irányban
    ADSL Netperc 128 kbit/s 32 kbit/s
    ADSL Light 128 kbit/s 32 kbit/s
    ADSL Start 128 kbit/s 32 kbit/s
    ADSL Start Plusz 128 kbit/s 32 kbit/s
    ADSL Biztonság 192 kbit/s 64 kbit/s
    ADSL Család 192 kbit/s 64 kbit/s
    ADSL WLAN 256 kbit/s 128 kbit/s
    ADSL Multimédia 256 kbit/s 128 kbit/s
    "

    akkor most mi a lopikulat szolgaltatnak? Ez azt jelenti, hogy kapsz 2 mbit/sec kapcsolatot, amit ha nem tetszik a letoltes mennyisege becsokkentunk 256 kbit/sec-re? Azert picit rohejesek a fiatalok...

    Amugy ha ilyen csuf becsokkentos dolgokat nyomatnak, akkor szerintetek fel lehet mondani a szerzodest husegnyilatkozat eseten? Csak mert valahogy nem tunik ez annak amit igertek.
  • DanyyX #134
    Azért kibaszni a usereket, mert veszteséget termelnek a cégnek? Ez faszság. Beállok a birkák közé és fikázoma tonlájnt.
    Ugyanis előbb kellett volna gondolkodni és normálisan megfogalmazni az ÁSZF-t nem a "korlátlan" -varázsszóval átqrni az emberek fejét, később meg gondolkodni.
    Érdekes módon a sok normálisabb netszolgáltatónak van tényleg korlátlan csomagja. Ők csak nem korlátlan eléréssel mennek a BIX fele? Érdekes, nem?
  • kovsol #133
    nem csak T-Online van ám! van temérdek szolgáltató ami elérhető az egész ország területén! Ahol belehet kötni T-online -t ott van Enternet, Tvnet, Datanet... rengeteg
    én most Tvnetes vagyok 2Mbit/s korlátlan 7600+áfa
    1 éves szerződéssel és átlagosan napi 5-10GB -t töltök le.
    De van amikor játszok akkor nem éri el a 2GB -t se a napi fogyasztás
  • szombi #132
    Na megállj, tonlájn!
    Majd ha at én falumba is bekötik az ADSL-t, akkor szándékosan fogok tölteni, hogy produkálhassak milliós veszteséget nekik!
    És ugyanerre fogom buzdítani a többieket is!
    na jó! csak vicceltem! ha nem magammal, akkor a többiekkel szúrnék ki...
  • shabba #131
    Ha kötsz mondjuk 20 millióra egy szerződést egy építési vállalkozóval hogy azért építsen fel egy 5 szobás házat és a szerződés után kiderül hogy valami tőle független ok miatt az építési anyagok árai a duplájára nőttek akkor az építési vállalkozó megteheti hogy felmondja a szerződést gazdaságossági okra hivatkozva. Mert az új körülmények között neki már nem éri meg a házépítés mert tutira csak bukna rajta. És ebben nincs semmi kivetnivaló.

    A probléma hasonló a különbség viszont az hogy nem a szolgálatótól független körülények hatására történtek a változások hanem ezek a körülmények nagyon jól előre láthatók voltak a szolgálató mégis úgy kötött nagyker szerződést hogy figyelemen kívül hagyta a jővőbeli trendeket és változásokat. Mondjuk ugye ez a szerződést kötött esetünk kicsit erős, hisz a Tíonlány azt csinálja amit a Tícom mond neki hisz egy cég.

    Szóval kötöttek anno év elején egy nagyker szerződést forgalom alapon 3GB-os átlag forgalom alapján költséget kalkulálva. De azóta eltelt fél év azt pedig tudvaló(és ez az ami számonkérhető) hogy a felhasználók forgalma évente duplázódik. Azért mert egyre újabb szolgálatásokkal ismerkednek meg, maguknak a fileoknak a mérete is csak nő más trendek miatt.

    Anno már amikor megkötötte a Tíonlány a negyker szerződést előre látnia kellett hogy a nagyforgalmú ügyfelek neki nem lesznek gazdaságosak. Kérdés miért is kötött akkor ezen info birtákában ilyet és miért nem hívta fel előre az fontos tényezőre a saját előfizetőinek figyelmét. Ugye ez más szavakkal azt takarná hogy bevezeti a fair user sávszél limitet, ami nagyon rontotta volna a cég image-ét. Ezért megy most is a ködösítés és a mellébeszélés mert ezt nem hajlandók beismerni.

    Az előfizetők forgalma pedig idővel nőtt amin sok csodálkozni való nincs hisz ez a trend(ugye Tíonlány sem véletlenül csinálja a saját multimédia tartalomszolgáltatásait). Így aztán az átlag netező átlag forgalma is szépen emelkedett ami szépen emelte a működési költséget is így a extrém nagy fogyasztók megtartása egyre kevésbé volt gazgaságos. Na de ezt már a nagyker szerződés pillantában is előre lehetett látni bárminemű jóstehetség nélkül is, Tíonlány mégis bevállalta és ez már az ő felelőse. Ezen után menet közben megváltoztat a játékszabályokat mégis úgy gondolja hogy mégsem vállalja be a nagyfogyasztókat az semmiképp nem tisztességes. És ez a fajta magatartás igen számonkérthető és a különböző szervek akik most vizsgálódásokat indítottak majd ezt fogják boncolgatni.

    De vissza lehet menni egész a kályháig. Anno év elején fatáv kihozta az új forgalom alapú nagykereskedelmi modeljét és csak kizáró vagylagos választást biztosított már az alapjaiban sértette ezt az elvet. Persze a nagyker nem lesz felelősségre vontható mert ő azt mondja miért nem a vevő alakította ki úgy a csomagjait ami a nagyker alapján ésszerű, vagyis már az elején fair use-zal kellett volna kínálnia a portékáját. Csak épp ugye ez a két egymásra mutogató majd ugyanaz a cég lesz és a végeredmény az lesz a sok bába közt elvész a gyerek.
  • Dömsödi #130
    Másik példa. A pékségben veszel egy kilos kenyeret 200 forintért. Otthon leméred, és csak fél kiló. Akkor elfogadod, hogy azért kevesebb, mert a pékségnek nem gazdaságos?
  • Dömsödi #129
    Hihetelen, hogy mennyi birka van.
    Ha én kötök, egy szerződést, akkor én azt betartom, de a másik féltől is ugyanezt várom el.
    Gondoljatok bele. Köttök egy szerződst egy építési vállalkozóval, egy 5 szobás családi házra. Amikor kész a ház, ki van fizetve, kulcsátadás, és ti csak egy másfél szobs panelt kaptok. Az építési vállalkozó közli, hogy azért lett kissebb a ház mert neki nem volt gazdaságos, nos akkor valószinűleg a gipszelés előtti utolsó szavai voltak.
    Azt kellett volna kirugni, aki a korlátlan csomagot meghirdette, és a terveket hozzá elkészítette(mekkor sávot vegyen a T-onlájn)nekem GPRS esetén is volt, hogy összejött 1 Gigabyte forgalom... pedig az nem 2 MBit/sec, hanem csak 56 kbit/sec körüli sebességet ad.
  • shabba #128
    Ha leglább tudnád miről írsz. Sok köze nincs egy profitorientált cégnek aki a bevételét az előfizetőkből szedni, és egyetemi hálózatnak amit az adófizetők pénzőből, EU-s alapokból tartanak fönn.

    Mellesleg mi köze az HBONE-nak az itt említettekhez. Max annyi hogy a fatáv a bérelt vonali szolgáltatója az egyetemi hálózatnak, a fatáv gerinchálózatából van kikanyarintva az általad említett kapacitások.

    A fatáv kereskedelmi tevénységet végez és utána bevételt kap, pl. az államtól az egyetemi hálózat gerincét képező gerinchálózat bérele után is. Jah hogy ennek a díját az adófizetők pénzéből és EU-s forrásokból oldják meg és te csak egy jelképes díjat fizetsz utána a koleszban. Tudod mennyit kellene fizetnek ha a valós költségek alapján számláznának, ahogy pl. egy piaci elven működő internetszolgáltató teszi? Szerintem hamar a szívedhez kapnál és elfelejthetnéd a netet a koleszban mert annyit te sosem tudnál kifizetni.

    Mellesleg az egyetemi hálózat gerincei európa szerte max 10Gbps-es ebben nem járnak előttünk nyugati barátaint. Most hogy elindult a GEANT2 project tervezik hogy egyes nagy csomopontoknák nx10Gbps-re bővítenek. Mellesleg mindig országban az egyetemi hálózatok gerinceit az adott inkubens telcok biztosítják, pl. németeknél a T-Systems(ők nálunk is), svédeknél meg a Telia és még sorolhatnám.

    A példád erelére visszatérva a világ minden táján úgy működik az internetszolgáltatás ahogy elnagyolva de leírtad. Vannak hálózati kapacitások amit szétosztanak az ügyfelek között de ezek a kapacitások mindig egy csak egy törekét képezik a teljes aggregált ügyfél kapacitásnak. Pl. 1:50-et részét. Ez az ami lehetővé teszi(tette) hogy az internet árak megfizethető árszintre kerültek, nem pedig még mindig bérelt vonali árszinten van az adatkapcsolat ára mint pl. az ADSL előtti időkben. És ez a világ minden táján ezen üzleti model szerint működik ez nem hungaricum hiába próbálod annak beállítani.
  • szombi #127
    Ne a T-onlájn-t szidjátok!
    Nézzünk a dolog mögé! Néhány érdekes példával illusztrálom mondanivalómat:
    Van egy lakótelep, ahol 100 háztartás van, és mindegyik előfizetett a tonlány 1 Mbps ADSL-re.
    Ideális esetben a lakótelepnek a központtal 100 megabites kapcsolattal kellene rendelkeznie, ami
    a Fast Ethernet szabvány felső sebességhatára. De a lakótelep csak az ,,alap'', 10Mbps-sel van ellátva.
    Mondván: a 100 júzer úgyse netezik egyszere, hanem csak kb. 10-en. Vagyis 100-an fizetnek a 10 megabitért.
    Ennek ellenére havi bruttó 10K fölött van az 1Mbps ADSL ára. Hogy miért? Az a gerincben keresendő.
    A sokat emlegetett és ünnepelt nyugati barátaink gerinchálózata mind kiterjedésben, mind sebességben
    felülmúlja a magyar változatot. Ott van sávszélesség, amivel dobálózhatnak, olcsó áron.
    Vagyis: a gerinchálózatot(HBONE) kellene fejleszteni. Nemrég végeztek egy sávszélességbővítést,
    de csak a HBONE egy kisebb szakaszára érvényes(10Gbps). Máshol marad a a 2,5Gbps sebesség.
    SZHCS(szemét hazug csaló) kormányunk többre már nem képes. A 2006-os választásokat úgysem a netezők,
    hanem a nyugdíjasok és munkanélküliek döntik el. Ugyanis ők többen vannak...
    Kalandozzunk el kicsikét másmerre!
    Köztudott, hogy Magyarországon léteznek egyetemek. Ezen intézmények gigabites nagyságrendű
    sávszélességet kapnak(nem ADSL-en, hanem közvetlenül a HBONE-ról). Természetesen ingyen.
    Bár az egyetemek elég sokat forgalmaznak, a hálózatot mégis a kollégiumok terhelik meg.
    Ugyanis az egyetemi, több gigabites kapcsolat gyengítetlenül eljut az egyetemi kollégiumokba.
    Én is kollégista vagyok a BME-n. 100Mbps sebesség, havi 1000 Ft-ért, ami a kollégiumi hálózat üzemeltetésére kell...
    Ezek után lehet tiltakozni, hogy ,,olcsó nyugat''!!! Nálunk is van 100-szor gyorsabb és 10-szer olcsóbb net, de csak a ,,kiváltságosoknak''.
    Bár okom lenne dicsekedni, de sírva fakadok, hogy ezt kell tapasztalnom az országban...
  • Manoi #126
    És igen-igen-igen itt volt a lényeg!
    Blaze nagyon elcsípte a dolog lényegét!