MTI

Vizsgálják, hogy a T-Online megtévesztette-e a felhasználókat

Több fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezet is aggályosnak tartja azt, ahogyan a T-Online mintegy ötven előfizetőjének felmondta internetszolgáltatási szerződését; a hírközlési fogyasztói jogok képviselője vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

A T-Online gazdaságossági okokra hivatkozva mondta fel az általános szerződési feltételekben szereplő 60 napos felmondási idővel ötven ügyfelének a szerződését. A felmondás hátterében az áll, hogy ezek az ügyfelek a normálisnál jóval több, havonta 150-250 gigabájt forgalmat is lebonyolítottak, s ez pluszköltségeket, illetve veszteségeket okoz a internetszolgáltatónak. Ellenben a vállalat friss közleménye szerint a döntés mögött az ügyfelek érdekeit szolgáló szempontok húzódnak meg.

Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője elmondta: "jogilag bármilyen szerződést fel lehet mondani, de ez az eljárás etikátlan. Egyrészt azért, mert a legnagyobb magyar internetszolgáltató teszi, másrészt azért, mert nem figyelmeztette a felmondás előtt a felhasználókat". Közölte, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóságon belül vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

Az üggyel kapcsolatban Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: "azt kell megvizsgálni, hogy az alkalmazott felmondási jog szerepel-e az általános szerződési feltételekben. Amennyiben ilyen felmondási lehetőség szerepel a szerződésben, akkor a főigazgatóság feladata annak vizsgálata, hogy a felmondás nem jelent-e indokolatlanul egyoldalú előnyt a szolgáltató számára". Vizsgálni kell azt is, hogy a társaság nem tévesztette-e meg a fogyasztókat. Ha a szolgáltatást korlátlanként hirdette anélkül, hogy felhívta volna a figyelmet arra, miszerint bizonyos mennyiség letöltése után felmondhatja a szerződést, akkor ez megvalósulhatott, szögezte le.

Kathi furcsálta, hogy a korlátlannak hirdetett szolgáltatásban úgy tűnik, mégis van egy korlát, és rámutatott, hogy a fogyasztók megtévesztésének vizsgálata a Gazdasági Versenyhivatal jogkörébe tartozik. Közlése szerint ha a fogyasztókat megtévesztették, akkor a GVH anyagi szankciókkal élhet a szolgáltatóval szemben.

A GVH szóvivője az ügyben nem tudott az MTI-nek érdemben nyilatkozni, mivel a hivatal augusztus 20-ig zárva tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #397
    Hmm, erről itt miért nem hallottunk?
  • Gregorius #396
    Éljen a szabadpiac!
  • NuCLEARScoRp #395
    Ezzel a lépéssel elérték... hogy fellendüljön a konkurens szolgáltatók forgalma..
  • Gregorius #394
    Szerintem nekik volt betudható, hogy nálam néha ki-kihagyott a net.
    Egyébként nem tudok róla.
  • pbanfa #393
    Tudja valaki, hogy a valodi.hu által meghirdetett internetes felkelésnek mi lett az eredménye?
    Egyébként nevetséges és felettébb felháborító, amit a T-Online csinált!!!
  • dez #392
    Naná... De azért írtam, hogy ha 10% lenne a veszteség, akkor még némileg érthető lenne (de attól még etikátlen), viszont így...

    Az egyébként jobb stratégia, hogy mindenki sokat tölt, de nem extrém sokra törekszik [*] - ekkor nem rúghatják ki mindet, viszont kénytelenek visszaállni az átalánydíjas csomagokra.

    * (mert azt úgyis csak kevesen csinálnák, és a keveseket újra kirúghatják - mondjuk ez újabb negatív reklám, ami csökkenti az előfizetők számát, de nem változik semmi)
  • h4x0r #391
    Megvan az optimalis strategia: akinek nem tetszik a husegnyilatkozat, az kezdjen leszedni vegtelen ciklusban mondjuk Debian telepito-DVD-ket. Ha makja van, felmondjak a szerzodeset. Es meg az illegalitast sem lehet rajuk fogni.

    dez: ha az emberek szemeben elvesztik a presztizsuket, akkor annak a helyreallitasa reklamkampanyokkal dragabb lehet. Volt mar ra pelda... :)
  • dez #390
    Azért nem mindegy, hogy 10% veszteség, vagy 1% (a nyereséghez képest). De inkább még kevesebb, mert szerintem tuti, hogy nem töltenek 12000-en havi 80 gigát. Pl. a legnagyobb hazai torrentoldalon 12000 reg van, de összesen töltöttek 1 év alatt 1000TB-ot, azaz átlag fejenként kb. 80GB-ot, azaz havi kb. 7GB-ot... Vagy szerinted mindenki DC-zik inkább? Vagy szinte kizárólag külföldről tölt?
  • h4x0r #389
    Csak nagysagrendi szamitas. De az aranyok stimmelnek. Es meg pesszimista is voltam...
  • TiTuS #388
    "Letöltéssel tüntetnek a T-Online ellen"
    Forrás: index.hu
    A teljes cikk: http://index.hu/tech/net/ton0811/?print