Berta Sándor

Pénzügyi tranzakciók ellenőrzése valós időben

Egy holland szövetkezeti bank egy szoftver segítségével már valós időben ellenőrzi az ügyfelei átutalásait. A Rabobank nevű pénzintézet elsősorban a pénzmosás elleni nemzetközi küzdelmet kívánja segíteni.

Eddig általában a valósidejű kifejezést a videószerkesztők, digitalizálók esetében alkalmazták, jelezve, hogy az eszközök képesek azonnal, tehát valós időben feldolgozni az adott filmet, vagy multimédiás anyagot. A bank által alkalmazott Pinpoint nevű szoftver a Data4s vállalat fejlesztése és képes arra, hogy valós időben jelezze és kielemezze a gyanús pénzügyi tranzakciókat, számlamozgásokat.

A szoftverrendszer persze nem lesz egyszerű dolga, hiszen az intézménynek és az összesen 321 társ nemzeti banknak a mintegy kilencmillió folyószámláját kell majd felügyelnie és az azokon zajló tranzakciókat analizálnia. A Pinpoint ezen kívül képes arra is, hogy úgynevezett viselkedés-analíziseket végezzen és figyelőlistákat készítsen. Utóbbiakra kerülnek majd fel az illegális vagy az annak vélt folyószámla-mozgások.

Harrie de Poot, a Rabobank készpénz nélküli fizetési osztályának vezetője elmondta: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden tekintetben megfeleljenek a pénzmosás elleni harcról szóló törvény minden követelményének és előírásának. A Pinpoint segítségével a pénzintézetek képessé válnak arra, hogy akár valós időben is ellenőrizzék a folyószámla-mozgásokat, ám az algoritmusok kimutatják a hitelkártya-visszaéléseket, a pénzmosásra utaló nyomokat és a terrorista-cselekmények finanszírozására tett lépéseket is.

Mindenesetre, ha a Pinpoint mást nem is, annyit elérhet, hogy legalább a személyes adatokkal való visszaélések száma csökkenjen, így a phisherek munkája is megnehezülne és valamivel nagyobb biztonságban érezhetné magát minden - akár az online bankokat is használó - felhasználó is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A POSTABANKban meg akartam szüntetni a folyószámlámat, erre mondták 60 nap múlva nézzek vissza mer a bankkártyás tranzakciók arra érnek be.
    Persze arra az időre is kérik a kezelési költséget..