Specker Balázs

100 megabites kábeles hozzáférés 2006-ra?

A kábeltévés internethozzáférések sebessége már jövőre elérheti a 100 megabites álomhatárt - ami körülbelül 50-szer gyorsabb a mostani széles körben elérhető kábeles szolgáltatásoknál - jelentette be a finn Teleste.

Ugyan ezt a sebességet már sikerült elérni optikai hálózatokon, de kiépítésük meglehetősen nagy költséggel jár a szolgáltatóknak. "Ez egy költségkímélő technológia, mivel a már meglévő kábeltévé-hálózatot használjuk"- nyilatkozta Jukka Rinnevaara, a finn Teleste szélessávú eszközöket gyártó cég vezérigazgatója a ZDNet honlapján.

A cég - mely riválisai között tudhatja a Scientific Atlantát és a Cisco Systemet is - bejelentette, hogy 2006 elején piacra dobja az Ethernetet otthonra elnevezésű termékét, mellyel a felhasználóknak lehetővé teszi, hogy akár 100 megabiten is szörfözhessenek az interneten. Az eszköz segítségével a szolgáltatók hálózatában kábelalapú Ethernet jel fog futni - olvasható a Softpedia oldalán.

A cég szerint ezentúl nem lesz szükség modemre vagy más eszközre otthonunkban. "Az előfizető egyszerűen csak a fali aljzatba dughatják gépét. Ez a csatlakozó a televízió-Ethernet jelet alakítja majd át tiszta Ethernet jellé. Reményeik szerint versenytársaik majd csak 2007 második negyedévében lesznek képesek előrukkolni hasonló megoldásokkal. A Teleste úgy saccolja, az előfizetési díj 60 és 241 dollár (körülbelül 12 és 48 ezer forint) fog mozogni.

Ha kábeles szélessávú szolgáltatók képesek lesznek ekkora fejlődésre, jogos lehet a kérdés mit tehetnek a hagyományos telefon- és telekommunikációs technológiát használó vállalatok hogy versenyképes áron kínálhassák szolgáltatásaikat. Az ADSL sávszélességének fizikai határa 8 megabit, és ugyan vannak már nála gyorsabb hasonszőrű DSL technológiák (pl. a nálunk is bevezetésre váró ADSL2+ vagy a VDSL), de ezek szolgáltatási területe erősen korlátos, csak a telefonközponthoz közel nyújthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grebber #78
    Ez amúgy mind szép és tök jónak hangzik meg minden de lószart se érünk vele ha a kábelnetes cégek a szaros 2mbitjüket is korlátozva adják :(
  • Baskerville #77
    Nemcsak azok az optikai szerelők örülnek akiket egy esős éjszakán kirendelnek mert olyat vágtak el a műgyűjtő urak amit nem lett volna szabad, hanem azok is, akiknek egy kétezer méteres szakaszt kell emiatt kicsrélniük (általában ekkora egy behúzási szakasz, ha a tervező vagy a körülmények nem szólnak bele).
  • Baskerville #76
    Néha pedig azok az egyedek járnak rosszul akik alépítményekből akarnak kábelt lopni.Általában van fogalmuk hogy mit vághatnak el és mit nem.De van amikor az illető teljesen kezdő,az optikát is réznek nézi, és azonmód vágja is.Mire rájön, hogy azért a MÉH telepen egy forintot nem kap,már a BRFK nagyrabecsült munkatársai veregetik a vállukat.
  • PyRex #75
    lol! :)
  • Baskerville #74
    Nos ez igaz.Pláne mikor az istenbarma a saját maga kábelét szaggatja meg!!Majd mikor kicseréltük a szakaszt és benyújtottuk a számlát, ijedtébe lerakta a haját
  • Yv@n #73
    Szép színes szálak, és az ember fia aki a forrasztással foglalkozik nagyon szokott örülni, mikor Józsi megtalál egy adagot a markolóval :D
  • Baskerville #72
    Nem egy érből.6 szálastól van 196 szálasig.Legalábbis amit az országban használnak.De néhol még ez sem elég.
  • PyRex #71
    Így igaz. Viszont - lehet, hogy hülyeséget mondok - ha több ilyen eszközt teszel a végére akkor ez a 40Gb többszörözhető (mivel az optikai kábel sem egy érből áll gondolom :)
  • BiroAndras #70
    No igen. Ha jól tudom 300Tbps is elérhető. Ezért mondtam, hogy már csak egy optikai procis router kellene, ami képes elbánni ennyi adattal.
    Ma még egy kábelen max. 40Gbps adat kezelhető (http://www.cisco.com/en/US/products/ps5763/products_data_sheet09186a008022d5f2.html).
  • PyRex #69
    Hát az optikai kábel sávszélessége elvben nem nagyon limitált, inkább az eszközöké a kábelvégeken :)