Berta Sándor

Bejegyezték a mobil­szolgáltatások domainjét

Az új domain 2006 elejétől él. A döntéstől gazdasági szakemberek azt várják, hogy gyorsítani fogja az iparág fejlődését.

A domain tartományokért (TLD) felelős szervezet, az ICANN elfogadta a .mobi végződésű domaint. Ezt a szervezet képviselői Luxemburgban jelentették be, miután sikeresen lezárultak a mobilipart képviselő cégekkel 15 hónapon keresztül folytatott tárgyalások és a felek megállapodtak a részletekről. Az új .mobil végződésű címeket azok az oldalak kaphatják majd meg, amelyek tartalmát az üzemeltetőik, illetve a készítőik a mobiltelefonokra és más mobilkészülékekre, például a PDA-kra optimalizálják.

Az ICANN és a mobilipari cégek megállapodtak abban is, hogy az új domain körüli ügyek intézését egy új vegyes vállalat fogja átvenni, amelyben a Microsoft, a Nokia, a T-Mobile, a Vodafone és más társaságok képviselői kapnak helyet. A vegyes vállalat feladatának tekinti, hogy a jövőben olyan új irányelveket dolgozzon ki, amelyek segítségével a mobilkészülékekhez még jobban optimalizált tartalmú online oldalak lesznek elkészíthetők. 2006 elején 90 nap áll majd a márkanevek tulajdonosainak rendelkezésére, hogy regisztráltassák .mobil végződésű internetes címeiket. Minden többi weboldal-üzemeltető csak ezután kísérelheti majd meg regisztráltatni a saját webcímét.

Jelenleg körülbelül 1,8 milliárd mobiltelefont használnak világszerte, ám ezeknek csupán a 12 százalékával interneteznek a tulajdonosaik. Az ágazat vállalati azt szeretnék elérni, hogy ez a szám a mobilkészülékekre optimalizált oldalak számának növekedésével párhuzamosan nőjön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hmhm #4
    ha meg már 4 karakter, akkor értelmesebb lett volna .mobil -t kiírni-.--
  • asysoft #3
    Sztem ha mobil felhasználásról van szó, nem szerencsés egy ilyen relatíve hosszú domain. Mikor anno wapoztam, utáltam begépelni a dolgokat.
  • Flashy #2
    ettől fog fellendülni a mobil ipar?
  • Zoliz #1
    Jó lesz egy fontos hívás helyett majd egy vírust fogunk kapni a mobilunkra.