SG.hu

2001 óta 1300-an végeztek a Cisco Akadémián

A Cisco Hálózati Akadémia Programban az idei tanévben 18 oktatási intézményben újabb 204 diák fejezi be tanulmányait, 1300 főre növelve az eddig végzett hallgatók összlétszámát. Magyarországon jelenleg 78 Cisco Hálózati Akadémia működik, ahol a diákok e-learning alapú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el az informatikai, hálózati ismereteket. A programban részt vevő diákok összlétszáma közel 2400 fő. A végzős diákoknak Magyar Bálint oktatási miniszter, Dr. Harnos Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, valamint Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója nyújtotta át a diplomát.

"A szakképzési rendszer reformja során célunk, hogy a diákok modern, a piac igényeinek megfelelő, jó elhelyezkedési esélyeket nyújtó szakmákat tanuljanak, és tanulmányaik során az adott iparág legújabb technológiai fejlesztéseit sajátíthassák el. A magán- és közszféra összefogásával működő Cisco Hálózati Akadémiai Program ezen értékek mentén fejti ki tevékenységét" - mondta a diplomaosztón Magyar Bálint oktatási miniszter. A hazai szakképzés megújításával párhuzamosan az Oktatási Minisztérium tervezi a Nemzeti Szakképzési Intézet koordinációjával zajló országos szakmai versenyek összehangolását a kétévente megrendezésre kerülő WorldSkills világversennyel. Az NSZI szervezésében megvalósuló "A Szakma Kiváló Tanulója Verseny"-ben a hálózati akadémia diákjai közül az idén először közel 30 induló mérhette össze tudását az Informatikai hálózati rendszertelepítő és üzemeltető kategóriában. "A magyarországi szakképzési rendszer korszerűsítése szempontjából nagyon fontos, hogy a magyar diákok nemzetközi porondon, a szakmák világversenyében is megmérettethessék magukat" - tette hozzá Magyar Bálint.

A 2004/2005-es tanév során - a hálózati technológiák folyamatos innovációját tükrözve - bevezetésre került a Cisco Hálózati Akadémiai Program megújult, magyar nyelvű tananyaga. Ezzel egyidőben a képzés kibővült a Wireless és Security specializációkkal. A vezetéknélküli technológiákkal foglalkozó modul keretében a diákok elsajátíthatják a vezetéknélküli hálózatok tervezését és telepítését, a Security kurzus pedig a hardveres és szoftveres hálózatbiztonsági megoldásokkal, a számítógépes hálózatok biztonsági igényeinek és kockázatainak feltérképezésével, és az ezek ellen való védekezési lehetőségekkel ismerteti meg a diákokat.

Az elmúlt évek során országossá fejlődött Cisco Hálózati Akadémia Program keretében 2004. január 19-én - oktatási intézményen kívül először - indult hálózati szakemberképzés a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézetben. 2004 decemberében a Kecskeméti Büntetés Végrehajtási Intézetben kezdődött meg az oktatás. A cél - az intézetek szabályait maximálisan szem előtt tartva -, hogy a fogvatartottak olyan szaktudást szerezhessenek, amely segítséget nyújt a társadalomba való visszailleszkedésükhöz. A társadalmi integráció egy másik formáját szolgálja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével együttműködésben elindított Cisco Certified Networking Associate (CCNA) képzés. A következő tanév új kihívása, hogy miként lehet a hálózati ismeretek elsajátításában a látássérült és gyengénlátó diákokat is segíteni.

A Cisco Hálózati Akadémiai Program a 2005/2006-os tanévben tovább bővül. A bővülés anyagi hátterét jelentős részben a Cisco Systems és a program mecénásai által nyújtott támogatás biztosítja. A vállalat az 1999-es indulás óta összességében több mint 250 millió forintot fordított a hálózati akadémiákra. A támogatók az eddigiekben több mint 100 millió forintot ajánlottak fel, ami a 2005/2006-os tanévben további 36,6 millió forinttal nő. A program fő támogatói, az Accenture Kft. 11 millió forint, az AES Magyarország csoport 8 millió forint, a T-Online Magyarország Rt. pedig 6 millió forint támogatást ajánlottak fel az új tanévben az akadémiai közösség számára. A program további támogatói a Convergys Magyarország Kft., a Getronics Magyarország Kft, Legrand Rt. és a Netvisor Kft. A szponzoráció az akadémia hálózat további megerősítését, új akadémiák és gyakorlati képzőhelyek (informatikai hálózati laborok) létrehozását és a vezetéknélküli hálózati ismeretek bevezetését szolgálja. A rendelkezésre álló támogatási keretből közel 40 akadémia kap támogatást, melyek közül a következő tanévben 14 lokális akadémián kb. 100-150 diák kezdheti meg a vezetéknélküli hálózati ismeretek elsajátítását.

Az Accenture felajánlását a vezeték nélküli ismeretek oktatására és kiemelten felsőoktatási intézmények támogatására fordítja. A észak-magyarországi régióban jelenlévő AES Magyarország borsod megye két akadémiáját (Kazincbarcika és Miskolc) támogatja. A T-Online két, vezetéknélküli képzést indító regionális akadémia támogatása mellett felajánlásával a Budapesti Műszaki Főiskolán 6 vak hallgató CCNA tanulmányait is segíti. Az 1997-ben elindított Cisco Hálózati Akadémiai Programban jelenleg 160 országban 10 000 akadémián 1,6 millió diák vesz részt, a magyarországi akadémiai közösséget 78 akadémián több mint 2400 diák és 189 oktató alkotja. A 2005/2006-os tanévben a vezetéknélküli technológiákra vonatkozó képzések megjelenésével a diákok létszáma várhatóan tovább növekszik.

A képzés az Országos Képzési Jegyzékben is szerepel, amely alapján a diákok "Informatikai hálózatirendszer-telepítő" képesítést kaphatnak a vizsgák sikeres teljesítésével. A Cisco Systems a végzős diákok szakmai pályafutásának támogatására is nagy hangsúlyt fektet, a Cisco Hálózati Akadémia Program honlapján a végzős diákok karrierjük alakításához kapnak segítséget: konkrét állásajánlatok, elhelyezkedési lehetőségek, nyári munkák, karrierépítési és álláskeresési készségfejlesztő tanácsadás szerepelnek az oldal kínálatában. A diákok döntő része felsőoktatási intézményekben tanul tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!