MTI

A távközlési piac miatt figyelmeztette hazánkat Brüsszel

Figyelmeztető levelet küldött az Európai Bizottság csütörtökön tizenegy EU-tagállamnak, köztük Magyarországnak az elektronikus kommunikáció, ezen belül a távközlés európai uniós szabályai megfelelő betartásának elmulasztása miatt.

Az eljárás Magyarország mellett Csehországot, Görögországot, Franciaországot, Lettországot, Litvániát, Máltát, Lengyelországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Finnországot érinti. A kifogásolt témakörök közé tartozik a nemzeti távközlési szabályozó hatóság függetlensége, a számhordozhatóság, az átfogó előfizetői telefonkönyvek követelményei, az úgynevezett egyetemes szolgáltatást biztosító szolgáltatók kijelölése, illetve a 112-es európai segélyhívószám hozzáférhetősége.

Magyarországgal szemben az a brüsszeli kifogás, hogy "csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások" vehetnek részt a kijelölési eljárásban. Budapest esetében az uniós eljárás első lépéséről van szó, amelynek során a bizottság hivatalos értesítő levelet küld a kormánynak. Néhány más országnál már későbbi szakaszba, a bírósági tárgyalás előttibe lépett az ügy: Brüsszel ott már indoklással ellátott véleményt készített.

Csehországot, Lengyelországot, Szlovéniát és Lettországot például azért inti a bizottság, mert nem áll rendelkezésre számhordozhatóság a mobilszolgáltatások előfizetői számára. Franciaországban, Csehországban, Litvániában, Máltán, Szlovákiában és Görögországban még mindig nincs átfogó nyomtatott telefonkönyv. Finnországban a szabályozás függetlenségével is probléma van: a minisztérium rendelkezik a szabályozandó piacok meghatározásának hatáskörével, ugyanakkor ellenőrzést gyakorol számos állami tulajdonban lévő üzemeltető felett. A finn törvények automatikusan kijelölik egyetemes szolgáltatónak a domináns üzemeltetőt, és kizárnak más üzemeltetőket.

"A nemzeti telekommunikációs piacokat megnyitó európai uniós szabályokat teljes mértékben és pontosan végre kell hajtani, ha az európai fogyasztók és üzleti felhasználók teljes mértékben a versengő elektronikus kommunikációs szolgáltatások, mint például a nagysebességű internetkapcsolatok és az elérhető mobilkommunikáció haszonélvezői szeretnének lenni" - közölte Viviane Reding, információs társadalmi és médiaügyi biztos. Hozzáfűzte, a testület célja "a munka elvégzése és a belső piac mielőbbi megvalósítása a gazdaságnak ebben a lényeges ágazatában".

Az Európai Unió elektronikus kommunikációs szabályai 2002 ösztönözni igyekeznek a versenyt, az innovációt és a befektetést az olyan szolgáltatások terén, mint a szélessávú internet-hozzáférés - emlékeztet közleményében a bizottság. Egyúttal a fogyasztók érdekeit is védik ott, ahol még nem alakult ki verseny. A bizottság az év elején már eljárást is indított tíz tagállammal szemben, akkor Németország, Olaszország, Lettország, Málta, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és Finnország kapott levelet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #1
    csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások. OK, és melyek ezek az elemek? Egyébként biztos nekik van igazuk, de így első blikkre nem értem, hogy ha valamely alvállalkozó csak az egyiket tudja szolgáltatni, akkor miért ne tehetné csak azt; más meg majd nyújtja a másikat. De mondom, ehhez kéne a teljesebb kép :). Inkább az elemekről mondjon vmi infót :).